Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Menesztették Kovacsics Imrét a Liget fürdő éléről

Július 1-én búcsút int Kovacsics Imrének a gyomaendrődi önkormányzat.
A Liget Fürdő Kft. ugyanis tavaly 21 milliót vesztett vagyonából, ezért döntött csütörtökön úgy a gyomaendrődi képviselő-testület, hogy menesztik a vezetőt. Kovacsics egyébként maga is felmentését kérte a testülettől.

Kovacsics Imrét — aki a gyomaendrődi mellett megyénkben a gyulai fürdőt is vezeti — 2009. júniusában bízta meg a Liget Fürdő Kft. vezetésével a gyomaendrődi képviselő-testület. Kinevezése és helyi viszonylatban szokatlanul magas díjazása (havi bruttó 750 ezer forintos megbízási díj) nem aratott osztatlan elismerést a városban. Kovacsics akkor azt ígérte, hogy néhány éven belül felvirágoztatja a fürdőt.

Idén február végén mindenkit váratlanul ért, amikor bejelentette, hogy az év hátralévő részében ingyen dolgozik, lemond megbízási díjáról. Május 27-én, azaz tegnap délután aztán jött az újabb, ezúttal kellemetlen meglepetés. A képviselő-testületi ülésre benyújtott mérlegbeszámolóból ugyanis kiderült, hogy a Liget Fürdő Kft. 2009-ben 21 milliós veszteséggel zárt, azaz ekkora vagyonvesztés következett be.

Mivel a törvény szerint az önkormányzati gazdasági társaság nem lehet veszteséges, ezért dönteni kellett a vagyonvesztés visszapótlása, avagy a kft. megszüntetése mellett. A testület az előbbire, azaz a kf. megmentésére voksolt, így az önkormányzati költségvetésből kell hozzátenni a 21 milliót (pontosabban 19 milliót, ugyanis a kft. 2 milliós jegyzett tőkéje megmaradt).
Egyúttal döntöttek arról is, hogy Kovacsics Imrét július 1-i hatállyal visszahívják vezetői tisztségéből. A mérlegbeszámoló ismertetése után egyébként ezt maga Kovacsics Imre is kérte.


képviselő-testület a távozó vezetőnek megadta a felmentvényt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elismerték, hogy Kovacsics Imre minden szempontból a tulajdonos (azaz a gyomaendrődi önkormányzat) érdekei szerint járt el és azok az adatok, amelyek alapján a mérlegbeszámolót összeállította, tényszerűek és valóságosak. Kovacsics Imrét tehát nem vonják felelősségre a vagyonvesztés miatt.

Ő egyébként a képviselő-testületi ülésen a kft. vagyonvesztésével kapcsolatban többféle okra is hivatkozott. Mint mondta, a fürdőnek voltak olyan felhalmozott tartozásai, melyekről ő a cég átvételekor nem tudott. Az önkormányzat álláspontja szerint ezt azonban módjában állt volna megismerni, ha kívánta volna. Hivatkozott arra is, hogy kevesebb volt az önkormányzati támogatás, mint a korábbi években, ráadásul a gazdasági válság is éreztette hatását.

Arról, hogy július 1-től ki vezeti majd a fürdőt, illetve hogy pályázatot írnak-e ki a tisztségre, még nem született döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnője megöléséért 11 év börtönt kapott a fiú

Tizenegy év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei… Tovább olvasom