Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Menekülnek a cigányok Gyöngyöspatáról: több száz rendőr a helyszínen

Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.

20:53 - Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke megnyugtatónak minősítette, hogy Gyöngyöspatán több száz rendőr ügyel a közbiztonságra, ugyanakkor nem tartotta jónak az MTI tudósítójának péntek este nyilatkozva, hogy jogvédő szervezetek és "önjelölt politikusok, vezetők feszültséget szítanak a romák között".

Farkas Flórián, aki a Lungo Drom elnöke is, kifogásolta, hogy Richard Field amerikai-magyar üzletember segített abban, hogy péntek reggel a roma nők és gyerekek elhagyják Gyöngyöspatát.

Richard Field, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként járt pénteken Gyöngyöspatán, korábban az akció egyik szervezőjének, az Együtt a Közjóért Egyesület elnökének beszámolóját megerősítve az MTI-nek azt mondta, a roma asszonyokat és gyerekeket a magát Véderőnek nevező mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója ugyanakkor azt közölte, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban, további, körülbelül száz társukat Szolnokra vitték.

Farkas Flórián az amerikai üzletember közreműködésével kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy politikai akcióra használják a gyöngyöspatai romákat. Szerinte az, hogy egy jól szervezett akció keretében több száz gyöngyöspatai romát vittek el a településről, nemcsak a helybéliek, hanem az egész ország cigánysága körében félelmet keltett.

A roma vezető az országos önkormányzat elnökségi tagjaival azután érkezett Gyöngyöspatára, hogy Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a településen, és járt a helyi cigánysoron.

Farkas Flórián a helybéli roma vezetőkkel és aktivistákkal is találkozott, és azt mondta, hogy a rendőrség megfelelően tudja kezelni a magát Véderőnek nevező szerveződés miatt kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, mindenki érdeke, hogy Gyöngyöspatán és az ország más településen is békében éljenek együtt cigányok és nem cigányok.

A település romák által lakott utcáiban több száz ember, köztük újságírók és környékbeliek tartózkodnak.

20:16 - Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán - közölte a belügyminiszter a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor elmondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent. Vagyis nem arra az új kormányrendeletre hivatkozva állították elő őket, amely a rendőrség hatáskörébe tartozó tevékenység jogosulatlan végzését tiltja, és amely szombaton 0 órakor lép életbe - tette hozzá a belügyminiszter.

Elmondta: várhatóan szombaton bíróság elé állítják őket.

A magát Véderőnek nevező szervezet a péntektől vasárnapig tartó időszakra hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát a község Kecskekő elnevezésű településrészére.

Gyöngyöspatán olyan szégyenletes események történtek - fejtette ki Pintér Sándor -, amelyek nem történhettek volna meg. Ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy a 276 gyöngyöspatai roma nő és gyerek péntek reggel elhagyta a települést, kijelentette: senkinek nem volt oka arra, hogy elmeneküljön a faluból.

Úgy vélekedett: szégyenletes, hogy a húsvét örömét elvették a családoktól.

"Azt az örömöt, amelyet egy karitatív szervezet ajánlott nekik, a vöröskereszt (...) meghívta a gyöngyöspatai cigány családokból a nőket és a gyerekeket egy húsvéti kirándulásra (...) Csillebércre és Szolnokra. Ezt úgy állították be egyesek, hogy ez nem más volt, mint evakuálás (...) ami arról szólt, hogy ki kellett menteni innét a cigány lakosságot. Felteszem a kérdést, hogy mi elől kellett kimenteni a cigány lakosságot. Mi az, ami jelen pillanatban oly mértékig zavarja Gyöngyöspata közrendjét és közbiztonságát, hogy innét bárkinek el kellett volna menekülnie? Én nem tapasztalom ezt. Én azt tapasztalom, hogy itt rend van" - mondta a miniszter.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója azt mondta, előre megszervezett táboroztatásáról van szó, míg Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője azt közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő elnevezésű mozgalomnak a településre a hét végére meghirdetett katonai tábora miatt.

Pintér Sándor hangsúlyozta, a rendőrség fenntartja a rendet, és akik ezt megpróbálták megbontani, azokat előállították.

Ugyanakkor Farkas Sándor, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a sajtótájékoztatón szót kérve emlékeztette a belügyminisztert arra, hogy a gyöngyöspatai romák immár két hónapja kénytelenek eltűrni szélsőjobboldali szervezetek jelenlétét. Felidézte, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület március elejétől több mint két hétig járőrözött a településen.

Ebben a helyzetben nem érezték biztonságban a gyermekeiket - mondta, hozzátéve, ha nem történik változás, el kell hagyniuk az országot. Pintér Sándor erre úgy reagált, hogy minden gyöngyöspatai számára garantálja a közbiztonságot. De nyilvánvaló, hogy dolgozni kell, és "ehhez a munkahelyeket meg fogjuk teremteni". Ez először nagy valószínűséggel közmunka lesz - mondta Pintér Sándor.

Egy felvetésre válaszolva, miszerint a katonák, a zöld ruha miért keltene félelmet bárkiben, azt mondta: az a kérdés, hogy ki miért veszi fel azt az egyenruhát, "és ne felejtsük el azt, hogy voltak bizonyos csoportok, amelyek egyenruhával kezdték, csak az barna volt".

20:02 - Reggelig tartó virrasztásra készülnek a gyöngyöspatai roma férfiak, hogy a házaikat őrizzék. Többen azt mondták péntek este az MTI tudósítójának, hogy nem kirándulásra vitték a helybéli asszonyokat és gyermekeket, hanem "a településre költöző Véderőtől való félelmük miatt" kerestek nekik ideiglenes szállást.

Hatalmas üstben paprikás krumplit fő, hogy a Gyöngyöspatán maradt roma férfiak vacsorát kapjanak. A település utcáin, főként a romák által lakott településrészen több tucatnyi újságíró, operatőr és fotóriporter dolgozik. Számos rendőr mellett jogvédő szervezetek képviselői, roma és nem roma politikusok, aktivisták, országgyűlési képviselők is a községben vannak, beszélgetnek.

A cigánysorral szemben lévő hegyoldalban áll a magát Véderőnek nevező félkatonai szervezet által megvásárolt kétszintes ház, előtte többen üldögélnek. A rendőrség a ház udvaráról több embert előállított, arra hivatkozva, hogy katonai ruházatuk másokban félelmet kelthet.

A cigánysor előtti utcában néha feltűnik egy autó, amelyből két-három kopaszra nyírt, terepszínű ruhát viselő férfi ül, kezükben CB-rádió, és mosolyogva figyeli a több tucatnyi rendőrt és a romákat.

A helyi romák sátrakat állítottak, és tüzelőt gyűjtöttek össze több ház udvarán, a virrasztásra készülve.

Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: már nem félnek attól, hogy a radikális szervezet megnyitja kiképzőbázisát, és sok száz egyenruhás tart majd "lőgyakorlatot" a romák tőszomszédságában. Hozzátette: úgy látják, hogy a rendőrség "megfelelően kezeli a helyzetet", és nem lesznek atrocitások.

Futótűzként terjedt a településen a hír, hogy Pintér Sándor személyesen tájékozódik a helyi eseményekről. Néhányan azt mondták az MTI tudósítójának: bíznak benne, hogy a belügyminiszter megjelenésével nagyobb biztonságban lehetnek.

Később Pintér Sándor - miután sajtótájékoztatót tartott a településen - Farkas Jánosnak, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének házában találkozott több helyi roma vezetővel. Ígéretet tett arra, hogy rend és fegyelem lesz Gyöngyöspatán, nem hagyják, hogy szélsőséges, félkatonai szervezetek tagjai masírozzanak az utcákon. Amikor a miniszter kijött a házból, megtapsolták.

18:58 - Figyelemmel kíséri a kisebbségi ombudsman a Heves megyei Gyöngyöspatán történtek fejleményeit, Kállai Ernő az MTI tudósítójának péntek délután azt mondta, szükség esetén újabb helyszíni vizsgálatot tart a településen.

Péntek reggel 276 helyi roma nő és gyermek hagyta el Gyöngyöspatát, és utazott Csillebércre, illetve Szolnokra. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója azt mondta, előre megszervezett táboroztatásáról van szó, míg Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője azt közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő elnevezésű mozgalomnak a településre a hét végére meghirdetett katonai tábora miatt.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület által tartott márciusi járőrözések miatt helyszíni vizsgálatot tartott Gyöngyöspatán, amelynek eredményét a héten ismertette.

Az ombudsman több jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tárt fel, orvoslásukért ajánlásokkal és javaslatokkal fordult az érintett szervekhez, így a Belügyminisztériumhoz, a rendőrséghez és a legfőbb ügyészhez is.

A kisebbségi biztos közlése szerint az általa megfogalmazott javaslatokat figyelembe véve készült el az a kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs. (A jogszabály pénteken jelent meg, és szombattól hatályos - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.)

Kállai Ernő úgy fogalmazott: "úgy tűnik, a kormány végre kezd odafigyelni a kisebbségekre"; véleménye szerint ezen az úton haladva kell megálljt parancsolni olyan szervezeteknek, amelyek félelmet keltenek, és megpróbálják átvenni az államtól a rendfenntartás szerepét. Csak így lehet kikapcsolni, ellehetetleníteni az ilyen szerveződéseket, különben a jogszabályi hiányosságokat kihasználva ez a helyzet az ország bármely településén kialakulhat - mondta.

Gyöngyöspatán Pintér Sándor belügyminiszter jelenleg sajtótájékoztatót tart.

18:54 - A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát - látta péntek délután a helyszínen az MTI tudósítója.

A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy mindazokat, akik egész testükön egyenruhát vagy egyenruhára emlékeztetető ruhadarabokat - vagyis vagy terepszínű nadrágot és felsőt - viseltek, igazoltatták, és elküldték.

Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét, aki katonai egyenruhát viselt, valamint két társát előállították.

Mindazok maradhattak, akik civil ruhát viseltek, vagy akiken a terepszínű nadrág mellett egyszerű vagy feliratos fekete póló volt. A rendőri intézkedés után öt táborozó maradt a helyszínen. Őket az intézkedést vezető rendőr tájékoztatta a vonatkozó jogszabály tartalmáról.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

A Véderő a péntektől vasárnapig tartó időszakra hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát a község Kecskekő elnevezésű településrészére, egy olyan magánterületre, amely a helyi cigánysor közelében található.

A tábor kezdete előtt 276 gyermeket és nőt költöztettek ki a vöröskereszt közreműködésével a településről, a csillebérci volt úttörőtáborban és a szolnoki tiszaligeti turisztikai központban helyezték el őket.

18:34 - Szalay Ferenc (Fidesz) szolnoki polgármester pénteken azt mondta, a gyöngyöspatai roma nők és gyerekek egyik csoportja húsvéti vakációját tölti a helyi turisztikai és szabadidő központban.

A polgármester sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a város lehetővé teszi, hogy a Heves megyei településről érkezett emberek a Tisza-parti megyeszékhelyen töltsék az ünnepet. "Itt jó helyen vannak, azután pedig vasárnap remélhetőleg nyugodt körülmények között térhetnek haza saját otthonaikba", ahol - mint mondta - információi szerint "rend van".

Hangsúlyozta: a szolnoki turisztikai és szabadidő központban elszállásolt 104 ember - nők és gyermekeik - nem "menekültként" érkeztek. A vöröskereszt már napokkal korábban, kedden egyeztetett az intézménnyel a táboroztatásról - tette hozzá. Szerinte "tudatos és szervezett hisztériakeltés" van az ügy hátterében, amelyet sürgősen be kell fejezni. Ezzel összefüggésben felszólította jobbikos és LMP-s képviselőket, hogy ők hagyják el az országot.

A Magyar Vöröskereszt pénteken 172 gyöngyöspatai nőt és gyereket helyezett el a csillebérci egykori úttörőtáborban. Selymes Erik, a szervezet főigazgatója korábban azt közölte, hogy a vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el táboroztatni. Közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.

A Véderő elnevezésű mozgalom Gyöngyöspatára katonai tábort hirdetett meg a hétvégére.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke azt mondta: a romák maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, mert az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól. A férfiak a településen maradtak, hogy megvédjék az ott hagyott értékeket. A településre szerinte csaknem négyszáz rendőr érkezett, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.

18:11 - Az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán - mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke pénteken Budapesten a gyöngyöspatai eseményekről tartott sajtótájékoztatóján.

Mint közölte, megengedhetetlen megkérdőjelezni az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát. Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ezt a választópolgárok tavaly már egyszer világossá tették - mondta.

Kocsis Máté rámutatott: pénteken megjelent és szombattól hatályossá is válik az a kormányrendelet, amely bezárja azt a kiskaput, amellyel visszaélve sokan a rendfenntartás joga mögé bújva megkérdőjelezték az állami erőszakmonopóliumot.

A kormánypárti politikus elmondta: a Fidesz-frakció álláspontja szerint "egy szervezett, előre kitervelt akcióról" van szó Gyöngyöspata esetében. A településről 300 helyi roma embert szervezetten utaztattak el, evakuálásnak beállítva azt.

Bizonyos politikai erők az utaztatást "az ország lejáratására használják fel", ahogy ezt az új alkotmány és a médiatörvény kapcsán már megtették. Utóbbi két esetben "Magyarország bebizonyította igazát, és biztos vagyok abban, hogy ez ebben az esetben sem lesz másként" - fogalmazott.

Kocsis Máté felhívta a figyelmet: Gyöngyöspatán a rendőrség hetek óta jelen van, ha törvénysértést észlel, akkor fellép. Erre példaként hozta fel, hogy a véderő vezetőjét, Eszes Tamást őrizetbe vették.

"Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának" amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkre tenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között és erre még a vöröskeresztet is képesek felhasználni - folytatta.

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: ismerjük a problémákat és tudjuk is azokat kezelni, nincs szükség külső beavatkozókra. "Elképedve értesültek arról", hogy az LMP legismertebb mecénása, Richard Field amerikai üzletember "hathatósan segítette az akciót", és abban a magukat romavédő civil szervezeteknek mondó egyesületek is részt vettek.

Kérdésre Kocsis Máté elmondta: ha nincs a Jobbik és az LMP, akkor Gyöngyöspatán nyugalom van. Megengedhetetlen a Jobbik által szorgalmazott tábor létrehozása bármelyik településen és az indulatok LMP általi további szítása is. A rendfenntartás joga nem használható fel pártpolitikai célokra - emelte ki.

Gyöngyöspatára a magát Véderőnek nevező mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg, péntektől vasárnapig.

18:06 - Kétszázhetvenhat roma nő és gyermek hagyta el péntek reggel Gyöngyöspatát, és utazott Csillebércre, illetve Szolnokra. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint előre megszervezett táboroztatásáról van szó, míg Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője azt közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő elnevezésű mozgalomnak a településre a hét végére meghirdetett katonai tábora miatt. Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár hangsúlyozta, felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy Gyöngyöspatáról el kellett menekülni. Közben a rendőrök előállították a gyöngyöspatai tábor szervezőjét.

A vöröskereszt közreműködésével kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt - közölte Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke az MTI-vel.

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban, további, körülbelül száz társukat Szolnokra vitték.
Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszttől főigazgatója azt mondta: gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el táboroztatni. Közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője azt mondta: a romák maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, mert az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól. A férfiak a településen maradtak, hogy megvédjék az ott hagyott értékeket.

Csillebércen a gyöngyöspatai romák az MTI tudósítójának azt mondták: előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová mennek és mennyi időre.

"Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz" - hajtogatta az egyik nő a Hotel Csillebérc előtt.
Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki a településről. Mint mondta, lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője kijelentette: ha Magyarország nem hajlandó megvédeni a cigány embereket, nincs más lehetőség, mint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak: tárgyalja meg, valós veszély-e a szélsőjobboldali puccs, számítaniuk kell-e a cigányoknak arra, hogy tovább folytatódik a faji és szociális kirekesztésük.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott: a gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott. Péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén.

A településre Bangó Tamás szerint csaknem négyszáz rendőr érkezett, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.
Balog Zoltán államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, amely miatt el kellett menekülni a településről. Az államtitkár személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a csillebérci tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: megfelelő számú és megfelelő felkészültségű rendőri erő van jelen Gyöngyöspatán. Ha mégis úgy látják, hogy valakik még mindig nem értik meg: Magyarországon rendnek és biztonságnak kell lennie, akkor szükség esetén újabb jogszabályi szigorításokat léptetnek hatályba.

Pénteken jelent meg - és szombattól hatályos - az a kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs - mondta Szijjártó Péter.

Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a gyöngyöspatai eseményekről tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán.

Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja azt mondta: "a Véderő pakoljon, menjen haza, és vigye magával azokat a visszataszító eszméket is, amelyeknek parlamenti támogatója a Jobbik".
Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő szerint a kormány végre foglalkozhatna "a mára a polgárháború szélére sodródó ország" valódi problémáival. Kifejtette: hasonló akciót a vöröskeresztnek utoljára 1956-ban, korábban pedig a második világháború alatt kellett végrehajtania.

Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő szerint a Jobbiknak semmi köze nincsen a Véderő nevű mozgalomhoz. Hangsúlyozta: a Véderő inkább a Jobbik ellenlábasa, hiszen a mozgalom vezetője, Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét, Juhász Oszkárt indítja majd.

Az MTI tudósítója a helyszínről azt közölte: a rendőrök péntek délután előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát.

16:58 -
Balog Zoltán államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, ami miatt el kellett menekülni a településről. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ezt pénteken Csillebércen mondta újságíróknak. Az egykori úttörőtárban, 172 gyöngyöspatai roma nő és gyermek érkezett péntek reggel.

Az államtitkár, aki azután nyilatkozott, hogy tájékozódott a helyzetről Haraszti Istvánnál, a Csillebérci Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatójánál, személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyeket vasárnap estig bérelték ki.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a gyöngyöspataiak nem elmenekültek, hanem egy hétvégi kirándulást szerveztek, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Felelőtlenségnek nevezte azt a hírt kelteni, hogy olyan vészhelyzet volt, ami miatt el kellett menni a településről.

Hozzátette, létezik egy olyan stresszhelyzet, "amit jó ha ezen a hétvégén kipihennek. Ez teljesen más dolog, mintha valakiket olyan konkrét fenyegetés ér, ami miatt el kell hagyni a falut".

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a romák nem a Véderő gyakorlata miatt hagyták e el a települést, azt mondta, hogy egy több napra leszervezett csillebérci programról van szó.

Közölte, Csillebércen azt akarta megtudni, hogy a gyöngyöspataiak milyen körülmények között élnek a táborban. Hozzátette, ha nem utaznak haza a hétvégén, akkor szeretné őket meghívni egy parlamenti látogatásra.

Kijelentette azt is, hogy a településen az elmúlt hetekben senkit semmiféle bántalmazás nem ért. Hozzátette, emellett viszont ő is úgy gondolja, hogy az emberekben fizikai erőszak nélkül is lehet félelmet kelteni. Leszögezte, hogy a rendőrség jelenlétének a félelemkeltésnek is elejét kell vennie. Hangsúlyozta, hogy rendőrség senkit nem engedett áthaladni a cigánytelepen, aki félelmet kelthetett volna.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban tárgyalt a kisebbségi önkormányzat vezetőjével, emberi jogi szervezetekkel, fogadta a település azóta már lemondott polgármesterét illetve az alpolgármestert és a helyi plébánost.

Közölte, hogy a településen konfliktushelyzet van, amit rövidtávon a rendőrség kezel, de közép- és hosszútávon a kormányzat dolga, hogy biztosítsa a munkát, a tanulási lehetőségeket és a békés együttélés feltételeit. Véleménye szerint ehhez adottak a feltételek és éppen ezekről beszélgettek a település vezetőivel. "Megnézzük, milyen lehetőség van arra, hogy a békés egymás mellett élésnek se a nyomor ne legyen akadálya, se a személyes konfliktusok" - mondta az államtitkár.

Hozzátette, egyébként nem gondolja úgy, hogy a gyöngyöspataiaknak a jövő héten is Csillebércen kellene maradniuk, mert a rendőrségnek az a feladata, hogy megvédjen minden állampolgárt és ezt a rendfenntartók eddig is megtették.

16:48 - A Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint amennyiben Magyarország nem  hajlandó megvédeni a cigány embereket, nincs más lehetőség, mint  hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak. 
        
Horváth Aladár pénteken Gyönygyöspatán közölte,  kezdeményezni fogják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tárgyalja meg  Magyarország helyzetét, azt, valós veszély-e a káosz, valós  veszély-e a szélsőjobboldali puccs, számítaniuk kell-e a cigányoknak  arra, hogy tovább folytatódik a faji és szociális kirekesztésük.   

A kisebbségi jogvédő úgy fogalmazott: Gyöngyöspatáról "kivonult  a köztársaság", és ahonnan "kivonul a demokrácia", oda bevonulnak "a  barbárság szabadcsapatai".   

Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom katonai alapismereteket  oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig.   

A jogállamiság kivonulásának az lehet az egyik oka - mondta -,  hogy nincs politikai akarat az intézményrendszer működtetésére, vagy  képtelenné válik a jogállami intézményrendszer a működésre. Ebben a  helyzetben a cigányság vagy felveszi a kesztyűt és erőszakkal  válaszol, vagy arra kéri a világ országait, hogy fogadják be őket,  vagy a nemzetközi szervezetek segítségét kéri - tette hozzá.   

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cigányság nem akar az erőszakra  erőszakkal válaszolni; a nemzetközi hatalmi rendszer segítségére  lehet azonban szükség ahhoz, hogy Magyarországon egy európai uniós  országnak megfelelő közrend és közbiztonság működjön.   

A sajtótájékoztatót a Klapka u. 5. szám alatti ház előtt  tartották, az előtt az épület előtt, amelynek ablakát a múlt  szombatról-vasárnapra virradóra kővel ismeretlenek bezúzták. Baranyi  Tamás a ház tulajdonosa a sajtótájékoztatón azt állította, hogy  sötét ruhás, kopaszra nyírt emberek követték el a támadást.   

A rendőrség korábban azt a tájékoztatást adta, hogy garázdaság  miatt indítottak eljárást, ismeretlen tettes ellen. 

16:45 - Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója cáfolta, hogy evakuálásként lenne értelmezhető a gyöngyöspatai anyák és gyermekek táboroztatása.

A főigazgató az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, evakuálásról "szó sincs", ugyanis - mint hozzátette - a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már korábban a húsvéti tábort.

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el a csillebérci egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.

Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig.

Selymes Erik péntek délelőtt is arról beszélt az MTI-nek, hogy Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a "táboroztatás", Selymes Erik nem akart beszélni.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy a kiköltöztetés után csak férfiak maradtak a településen. Közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.

A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza: a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.

15:33 - A gyerekeikkel együtt Csillebércre érkező gyönygyöspatai roma felnőttek azt mondták az MTI tudósítójának pénteken, nem tudják, megmarad-e a házunk, mire hazaérnek, és azt sem tudják, mikor mehetnek majd haza.

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.

Gyerekzsivaj és elkeseredett felnőtt-tekintetek - ez a kettő uralta pénteken dél körül a csillebérci tábort. A fákkal dúsan borított, az úttörőmúltat tábláin itt-ott még őrző terület, amely a rendszerváltozás előtt az ifjúság egyik nyári vágyálma volt, jelenleg 172, az otthonát kényszerből elhagyó embernek ad otthont.

"Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz" - hajtogatja az egyik elkeseredett nő a Hotel Csillebérc előtt állva. "El kellett jönnünk, mert attól féltünk, hogy megölnek minket. A férfiak meg a nagyfiúk otthon maradtak, telefonon beszélünk velünk. Mi lesz majd este?" - mondja egy másik, miközben idegesen szippant a kezében tartott cigarettából.

Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom hirdetett meg katonai alapismereteket oktató tábort.

Ahogy sorban gyülekeznek az ebéd előtt, árad belőlük az értetlenséggel vegyes panasz. Mesélnek arról, hogy az utóbbi időben, amióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelent a faluban, ellenük fordult a közhangulat, azok sem állnak velük szóba, akikkel korábban nem volt problémájuk. Sorolják a félelmeiket, hogy a cigánytelep mellett egy hétvégi gyakorlatot készítenek elő, van akinek csak méterekre áll a háza attól a gyakorlóteleptől, ahol tudomásuk szerint éles lőszert is használnak majd. A váratlan utazásukról elmondják, hogy az a többségüket meglepetésként érte.

Előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová vagy mennyi időre. Nyilatkozni viszont sokan nem akarnak, ahogy kamerát vagy mikrofont látnak, azonnal begubóznak.

Félnek, és nem bíznak a médiában. Nevüket nem árulják el, csak annyit mondanak, hogy eddig hiába beszéltek az újságíróknak, soha nem az jelent meg, amit elmondtak.

A területet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója sem rejti véka alá a véleményét, hogy nem örül a megnövekedett érdeklődésnek, a sorban befutó stáboknak, de nyilatkozni nyilatkozik. Hangsúlyozza, hogy az anyák félelme miatt nem örül a média érdeklődésének.

Haraszti István azt mondja, a hét elején a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kereste meg őket, hogy anyáknak és gyermekeinek szeretnének "húsvéti pihenést biztosítani". Hozzáteszi, ők örömmel fogadnak minden vendéget, és csak most tapasztalja, hogy milyen félelmet okoz a sajtó ezeknek az embereknek.

Az adatokra térve közli, hogy 172 vendégük érkezett Gyönygyöspatáról délelőtt tíz körül, akiknek vasárnapig foglaltak szállást.

Eredetileg háromszáz helyet akartak náluk foglalni - idézi fel -, de csak annyi embert fogadtak be, amennyi szabad helyük volt, mert telt házuk van a hétvégén.

"Ami bűnt elkövetnek ebben az országban, azt emberek követik el, teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszínük, melyik felekezethez tartoznak, vannak jó és vannak rossz emberek, mi a jókat szeretnénk itt fogadni" - mondja az igazgató, aki indul tovább, hogy forgatócsoportoknak nyilatkozzon.

Eközben odakint gyülekeznek a gyönygyöspatai családok, mert kora délután kezdődik az ebéd. A nagyobb gyerekeket innen-onnan kell összeszedni, mert közülük sokan - elsősorban a kicsik - szemmel láthatóan élvezik a kényszerű nyaralást, ezért gyorsan birtokba vették a tábort. Ahogy a beszélgetésekből kiderül, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából többi között zsírkrétát, műanyag játékokat és focilabdát is kaptak. Utóbbival a fiúk passzolgatnak az ebédlőtől nem messze.

15:10 - Az MSZP szerint a kormány az alkotmányozás lezárultával végre foglalkozhatna "a mára a polgárháború szélére sodródó ország" valódi problémáival. Ezt Nyakó István országgyűlési képviselő mondta pénteken az MTI-nek a Heves megyei Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban.

A szocialista politikus - arra reagálva, hogy a Magyar Vöröskereszt a helyiek kérésére tábort szervezett a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek a Véderő nevű mozgalom a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt - kijelentette: hasonló akciót a vöröskereszt utoljára 1956-ban, azt megelőzően pedig a második világháború alatt kellett, hogy végrehajtson.

"Mi kell még ahhoz, hogy cselekedjenek? Térjenek végre észhez, és kezdjenek kormányozni!" - címezte üzenetét a kabinetnek Nyakó István.

A Gyöngyöspatára tartó ellenzéki képviselő kitért arra is: a kormány többször megmutatta, hogy képes akár egyetlen nap alatt törvényeket, alkotmánymódosítást keresztülvinni az Országgyűlésen, ezért ha úgy ítéli meg, hogy a hasonló esetek megelőzéséhez jogszabály-módosítás szükséges, akkor kezdeményezze. Véleménye szerint a kormánynak ugyanakkor az is feladata, hogy szimbolikus üzenetekkel álljon ki a megfélemlített emberek mellett. Nyakó István szerint ilyen lehetne, hogy "Orbán Viktor a kormányával együtt odamegy a cigánysor elé és azt mondja: eddig és ne tovább".

Ehelyett - folytatta a szocialista politikus - a kormány nem tesz semmit, a belügyminiszter pedig "bújkál", elérhetetlen

14:50 - Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, az MTI-nek megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Azt mondta, ha a Véderő "gyakorlata" befejeződik, a romák hazautaznak.

Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.(Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója pénteken azt mondta az MTI-nek, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.)

Richard Field az MTI-nek elmondta: a vöröskereszt úgy gondolta, "nem ártana" legalább a nőket és a gyerekeket elköltöztetni három napra, a tábor idejére, mivel a tábort közvetlenül a cigánysor mellé szerveztek.

Elmondta, hogy a romákat szállító buszok reggel 8 órakor elhagyták a települést. "Teljesen zökkenőmentesen zajlott le a dolog, profi módon meg volt szervezve" - mondta. Hozzátette, hogy a helyi roma vezető, Farkas János házról házra járva magyarázta el a családoknak, miről van szó. Azt mondta, minden asszonyt és gyerekeket kiköltöztettek a cigánytelepről, számításaik szerint 323 ember hagyta el Gyöngyöspatát. Hozzátette, "ha a Véderő gyakorlata befejeződik, a romák hazautaznak".

Tájékoztatása szerint a kiköltöztetési akciót a Magyar Vöröskereszt finanszírozta; úgy tudja, a szervezetnek külön kerete van ilyen esetekre.

Az amerikai-magyar üzletember, aki korábban jelentős összeggel támogatta az LMP választási kampányát, elmondta: a gyöngyöspatai romák kiköltöztetése mögött nincs politikai erő, az akciót csak a vöröskereszt szervezte meg.

Elmondta, azért tartotta fontosnak, hogy személyesen is leutazzon Gyöngyöspatára, mert alapítványán keresztül támogatja a rászorulókat, és az Amerikai Ház Alapítvány már több segélyakcióban együttműködött a vöröskereszttel. "A tavalyi 200 tonna után idén 600 tonna élelmiszert biztosítunk a Magyar Vöröskeresztnek" - mondta, megjegyezve, hogy a segélyakciók keretében sok, romák lakta településen járt, Gyöngyöspatán is.

"Éreztem a romák félelmét, hogyne félnének" - mondta az üzletember és utalt arra, hogy a településen az előző hétvégén is volt egy félkatonai felvonulás, és megvertek egy cigány gyereket. "Egész éjszaka terrorizálták őket, lementek, kopogtattak a házaikon, köveket dobáltak az ablakokra" - mondta.

Kifejtette, nem lehetett tudni, hogy a Véderő milyen fegyverekkel tart a hétvégén katonai gyakorlatot, használnak-e éles lőszert. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a gyakorlatot közvetlenül a cigánysor mellett tartják meg. Arról is beszélt, hogy a cigányok házai melletti domboldalban reggel már feltűntek a Véderő mozgalom vörös sapkás tagjai.

Richard Field majdnem 5 millió forinttal támogatta a Lehet Más a Politikát (LMP) - írta tavaly márciusban a Népszava és a Magyar Nemzet részben az index.hu internetes portálra hivatkozva. A Budapesten élő amerikai vállalkozó pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy valóban támogatást nyújtott az LMP-nek.

A lapértesülés szerint a 44 éves üzletember 1990-ben alapította budapesti cégét. Field egyebek között befektetői kapcsolatokkal, stratégiai tervezéssel, projektfejlesztés és menedzselés felügyeletével foglalkozik; az Amerikai Ház Alapítvány1994 és 2006 között Magyarországon több mint 5,5 milliárd forint értékben épített lakó-, kereskedelmi és irodaépületeket.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője az MTI megkeresésére elmondta, pártjának képviselői nem utaztak Gyöngyöspatára.

12:11 - A gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott, abban nem vettek részt - mondta a Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője a helyszínen.

Soltész Bálint közölte: péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén. A Gyöngyöspatán jelen levő rendőrök számáról nem adott tájékoztatást.

A megyei rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség emberei is részt vesznek a cigánytelep és a Véderő tábora közötti sáv lezárásában - tapasztalta az MTI tudósítója.

A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett mára, az MTI tudósítója körülbelül 50 embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.

Péntek reggel 276 roma nőt és gyereket indítottak útnak Gyöngyöspatáról Csillebércre a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy a kiköltöztetés után csak férfiak maradtak a településen. A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - tette hozzá. Tájékoztatása szerint csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza: a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.

11:30 - Csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át - közölte Bangó Tamás, a reggeli kiköltöztetési akció egyik szervezője.

A Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke utalt arra, hogy péntek reggel a harci tábor miatt a Gyöngyöspata cigánytelepén lakó összes nőt és gyermeket kimenekítették, csak a férfiak maradtak a településen.

Hozzátette: a rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették.

Bangó Tamás elmondta azt is, hogy a Heves megyei településre érkezett több országgyűlési képviselő, jelen vannak továbbá aktivisták, jogvédők, nemzetközi segélyszervezetek és több nagykövetség munkatársa is.

A csillebérci gyermektábor mellett néhány fővárosi szállodába is költöztettek családokat - közölte a szervező.

Korábban:

Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek  reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai  alapismereteket oktató tábora miatt.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének tájékoztatása szerint a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével történt, az embereket különböző táborokban helyezték el. Farkas János, aki helyi lakos, nem kívánta megnevezni, mely táborokban kapnak elhelyezést a gyöngyöspataiak.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő tábora miatt, hiszen az útvonal a táborba a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús robbanószereket találtak Budapesten

Második világháborús robbanószereket találtak egy étterem kerthelyiségében Budapesten, a… Tovább olvasom