Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Melyek a kapcsolatépítés fortélyai?

Rendszeres olvasója vagyok a rovatának. Ön mindig hangsúlyozza a kapcsolati háló fontosságát és az ismerőseim is mind így találnak állást vagy megbízást. Az a baj, hogy én kissé feszült vagyok mindenkinek a társaságában. A sok befolyásos haver segíthetne jobb állást találni, de nekem még a kérés is nehezemre esik.
H. Balázs

A kapcsolatépítés talán legnagyobb előnye, hogy természeténél fogva aktivitást, cselekvést igénylő, dinamikus folyamat. És jó kaland is, sosem tudjuk hova vezet. Én például soha nem hagyok ki egyetlen lehetőséget sem: ismerkedem a fogorvosnál, a fodrásznál, sőt utazás alatt is. Követnünk kell minden nyomot, amihez hozzájuthatunk, hiszen nem tudhatjuk, az élet milyen meglepetéseket tartogat számunkra.
A fogadásokon, bulikon is ismerkedjen. Hisz ilyenkor alkalom van névjegykártya cserére! Apropó névjegykártya! Sose felejtse a kocsiban, vagy otthon az íróasztalfiókban, e nélkül el se induljon! Ismeretlen társaságban menjen körbe, mutatkozzon be, ejtsen néhány szót szakmájáról és hintse el névjegykártyáit.

Készítsen három névlistát és nevezze el A, B és C listának. Az A lista azok nevét tartalmazza, akik döntési pozícióban vannak, tehát közvetlenül állást biztosíthatnak. Ők lesznek a legkevesebben, de ne keseredjen el! A cél az, hogy a személyes kapcsolatok kiépítésével ezt megsokszorozza. A B listán azok lesznek, akik bár nincsenek közvetlen döntési helyzetben, de kapcsolatot létesíthetnek az A listán szereplő döntéshozókhoz. A C listán pedig mindazok szerepelnek, akik az álláskeresésnél bármilyen más módon segíthetnek. Ezen kívül állítson össze egy kb. 100 munkáltatóból álló célcsoport-listát azokkal a szervezetekkel, amelyek valamiért vonzóak és szeretne náluk dolgozni. Lehetőleg írja be az ön területén döntéshozó nevét is.

Tisztázza magában, milyen állást keres, mit szeretne elérni. Mondja el a listán szereplőknek ezt, és hogy állást keres. A legjobb, ha először telefonon érdeklődik, majd elküldi az önéletrajzát egy kísérőlevéllel, valamit a munkáltatói listával. Ne várja, hogy rögtön felajánljanak egy állást! Ön csupán információt cserél, és ez a későbbiekben haszonnal jár. Nem elég a listákon szereplőket egyszer megkeresni, érdemes őket kéthetenként telefonon hívni és megköszönni fáradozásukat. A siker után se felejtsen el köszönetet mondani!

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom