Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Méltó temetést biztosít az új törvény

A kereszténydemokrata Varga László szerint a szociális temetésről szóló törvény biztosítja a tisztességes és méltó temetést mindenkinek, aki ezt igényli.
A kereszténydemokrata Varga László szerint a szociális temetésről szóló törvény biztosítja a tisztességes és méltó temetést mindenkinek, aki ezt igényli, vagy akinek a hozzátartozója a költségeket nem tudja biztosítani.


A kormánypárti politikus ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, és egyúttal felháborodását fejezte ki a "balliberális médiumokban" a témával összefüggésben megjelent írások hangvétele miatt.

Varga László szerint nem meglepő, nem szokatlan, és nem kitaláció, amit a törvény rögzít. Mint kifejtette: az elhunyt felkészítése a koporsóba helyezésre sokszor a család feladata, ugyanakkor a jogszabály világosan intézkedik arról, hogy ha valaki egészségügyi intézményben hunyt el vagy felboncolták, akkor nyilvánvalóan felöltöztetve adják át a családnak.

A temetéshez szükséges eszközöket a temetőfenntartó biztosítja - tette hozzá, kiemelve: nem idegen a magyar temetőkben a közös sírásás vagy a betemetés, ahogy nem kitaláció a koporsó végső nyughelyhez vitele sem.

Varga László hangsúlyozta: a köztemetés továbbra is megmarad. Ugyanakkor ha van örökös, annak nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak. Azt nem várhatja el senki, hogy közpénzen emeljék "a temetési pompát".

A kereszténydemokrata politikus szerint a jogszabály biztosítja, hogy mindenki tisztességgel eltemethesse hozzátartozóit, "és senkit se kelljen elföldelni".

A szociális temetésről szóló törvényt szeptember 9-én fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály értelmében szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó azt vállalja, hogy ő - vagy akit felkér - közreműködik az elhunyt előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében) a temetésre, a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. A szociális temetést az elhunyt hozzátartozói kérhetik az önkormányzattól január 1-jétől.

A fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon: ˝Zuschlag mások helyett vitte el a balhét˝

Szerda reggel szabadult a kecskeméti börtönből Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési… Tovább olvasom