Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Melegfelvonulások - Kronológia

A parádésorozattá vált emlékmenetet ma már a nyugati világ minden jelentős nagyvárosában megtartják.

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a melegmozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait, és szembeszálltak a rendőrséggel.

Magyarországon 1993 decemberében - az AIDS Világnaphoz kapcsolódóan - a hazai meleg szervezetek rendezték meg az Első Meleg Filmfesztivált a Toldi moziban, 1997-ben került sor a következőre a Hunnia moziban.

1997. szeptember 6. - Budapesten először szerveztek felvonulást a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, a Mások (meleg folyóirat), a Labrisz (leszbikus csoport), a Keshergay (zsidó meleg csoport), az Ötkenyér (keresztény meleg kör) és a VándorMások (meleg túracsoport) tagjai és a velük szimpatizálók, így ünnepelve a meleg büszkeség napját, a Gay Pride Dayt.

1998. július 4. - A III. Budapesti Meleg és Leszbikus Film- és Kulturális Fesztivál keretében felvonulást tartottak a melegek Budapest belvárosában a Gay Pride Day - meleg büszkeség napján. A felvonulás ettől kezdve a fesztivál rendezvényeinek a része.

1999. július 3. - A budapesti IV. Meleg és Leszbikus Fesztivál programjának csúcspontja ismét a főváros központjában megrendezett a felvonulás volt.

2000. július 1. - A "Vedd le az álarcot" címmel Budapesten tartott ötödik meleg és leszbikus fesztivál keretében felvonulást tartottak a belvárosban a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság szervezésében.

2001. július 7. - Budapesti felvonulással immár hatodik alkalommal ünnepelte másságát a mintegy kétezer fősre becsült színes tömeg, a magyarországi melegek és leszbikusok serege. Az úgynevezett Felvonulási térről induló menet a New York-i büszkeség napi felvonulás 10x10 méteres szivárvány zászlaja mögött vonult, amelyet a parádét megnyitó Interpride-elnök, Alan Reiff hozott Budapestre.

2002. június 29. - Budapesten a VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál keretében tartották a meleg büszkeség napi felvonulás, amely az úgynevezett Felvonulási térről indult és a Tabánban ért véget.
2003. július 5. - Nyolcadik alkalommal ünnepelték másságukat budapesti felvonulásukon a magyarországi melegek és leszbikusok. A mintegy 2000-2500 fős tömeg szivárvány-zászlókkal a Felvonulási térről az Andrássy úton, a Károly körúton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon át a Tabánig vonult, ahol zenés műsorral folytatódott a parádé.
2004. július 3. - Kilencedik alkalommal szivárvány színű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy ezren vonultak a fővárosi Felvonulási térről a Tabánba, ahol ünnepi műsort tartottak a meleg büszkeség napja alkalmából.

2005. július 9. - Tizedszer tartottak büszkeségnapi felvonulást Budapesten. Mintegy ezerötszáz résztvevő vonult át zenére táncolva a Hősök teréről a Tabánba, ahol koncerttel és piknikkel zárult a leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek "önelfogadási ünnepe". A Deák térnél a Jobbik 15-20 ellentüntetője fogadta őket. A Jobbik V. kerületi szervezete a "gyermekek védelmében" tartott néma demonstrációt.

2006. június 24. - A meleg büszkeség napján tizenegyedik alkalommal megrendezett felvonuláson szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy másfél ezren vonultak a fővárosi Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfőjéhez. A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták és szimpatizánsaik menete fokozott rendőri felvezetés mellett vonult, három, luftballonokkal díszített, színpaddá alakított zenés kamionon tucatnyian táncoltak. A Jobbik Magyarországért Mozgalom három transzparenssel ellendemonstrációt tartott a menet útvonalán, az Anker-közben, a Deák Ferenc tér közelében.

2007. július 7. - Budapesten mintegy 2.000-en vonultak végig a Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfőjéhez a tizenkettedik meleg büszkeség napi ünnepségre. Az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át vonuló tömeget több száz ellentüntető kísérte végig, akik tojásokkal, üvegekkel és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták a felvonulókat. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai és a velük szimpatizáló ellentüntetők folyamatosan provokálták a felvonuláson részt vevőket és fénykép-, illetve videofelvételeket készítettek róluk. A rendőrök több alkalommal üldözőbe vették az arcukat csuklyával eltakaró tüntetőket, illetve tojásokat koboztak el. A felvonulást követő rendezvény után több leszbikus és meleg személyt megtámadtak és súlyosan bántalmaztak a környéken.

2008. július 5. - Budapesten megtartották a meleg méltóság menetét, amellyel szemben számos ellenrendezvényt jelentettek be, s a menettel szemben, kordonnal elválasztva ellentüntetők vonultak. Az arcukat csuklyával, maszkkal takaró, szélsőségesek rátámadtak a felvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre, Molotov-koktélt, petárdát, felszedett utcakövet, üveget, tojást dobáltak, több rendőrautót felgyújtottak, a legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek. A rendbontók folyamatosan gyalázták a felvonulókat, de szidták a zsidókat és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is. Megtámadták azt a rendőrautót is, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár ült, kővel dobálták Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt és Orosz József újságírót, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült. A rendőrség 57 embert állított elő hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, valamint rongálás miatt.

Olvasóink írták

  • 3. Truder 2009. szeptember 05. 14:55
    „Mért szól erről az írás?Inkább kussolnák el..”
  • 2. civac 2009. szeptember 05. 12:15
    „"ruházatuk másokban félelmet, megbotránkozást, valamint riadalmat kelt"”
  • 1. Árpád-házi 2009. szeptember 05. 08:02
    „Minden második cikk a buziké?Ocsmány dolog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott ellenőrzés a Meleg Menete útvonalán

Az ellenőrzés szombat reggel hat órától vasárnap reggel hatig tart az V., VI. VIII. és XIV.… Tovább olvasom