Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Melegfelvonulás: a rendőrség megfelelő erőkkel készül

A rendőrség megfelelő erőkkel készül a szombati Budapest Pride 2010 elnevezésű rendezvényre - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön közölte, hogy fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a rendezvénnyel összefüggésben.

A BRFK kommunikációs osztályának csütörtöki közleménye szerint a szombaton 0 órától vasárnap 6 óráig tartó fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve megtilthatja bevitelüket a rendezvények, események helyszínére.

Mint írják, a fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség lesz arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó embereket a rendőrség intézkedés alá vonja. "A BRFK mindent megtesz azért, hogy a fokozott ellenőrzés a budapestieket ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása" - áll a rendőrségi közleményben, amely részletesen felsorolja, hol lesz tilos megállni a VI. kerületi Andrássy úton a Hősök tere és az Oktogon között, illetve a környező utcákban.

Szombaton tartják a meleg méltóság menetét a múlt vasárnap kezdődött Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál részeként.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Homofil 2010. szeptember 05. 23:33
  „Sajnos, akik a ,,heteró felvonulást" rendezték és akik azon részt vettek, illetve a cikkhez eddig hozzászólók sem tudják (vagy nem akarják tudni) miért is vonulnak fel a melegek... Némi háttérismeret csak azért, hogy akik vitáznak tudják, miről is folyik a disputa:

  A Gay Pride születése 1969-ben New Yorkban a Christopher Street-en lévő Stonewall Inn nevű szórakozóhelyhez kötődik. Abban az időben a rendőrök által elkövetett melegekkel szembeni folyamatos atrocitások és agresszív túlkapások során mindennaposak voltak. Aztán egy júniusi estén a szórakozóhelyről kiterelt melegek ellenálltak a rendőri akciónak. Ez a Stonewall lázadás, amely sokat segített a meleg mozgalmak elindulásában. E nap tiszteletére 30 éve, 1970. június 29-én szervezték meg először New Yorkban a Christopher Street Gay Liberation Day (azaz a Christopher utcai Meleg Felszabadulás Napi) felvonulást, amelyet azóta minden évben megtartanak. Mivel a hagyomány szerint a transzvesztiták küzdöttek először, ők vezeti a felvonulást.

  A meleg felvonulás tehát egyfajta vidám, polgárjogi menet, amely arról szól, hogy a meleg, biszexuális, transzvesztita és transznemű emberek megmutatják országnak-világnak: ők is léteznek és büszkék arra, hogy fel merik vállalni másságukat. De erről szólnak a politikai, vallási és nemzetiségi alapokon szerveződő felvonulások is. Amikor valaki azt mondja: miért tartozik, ez másra, miért mutogatják magukat? Éljék meg a szexuális identitásukkal kapcsolatos ügyeiket, ünnepeiket otthon, akkor egyet kell értenie azzal is, hogy ne rendezzenek körmeneteket a katolikusok (imádkozzanak otthon vagy a templomban ne az utcán), ne ünnepeljék meg a magyarok ünnepeiket Szlovákiában (tűzze ki a magyar zászlóját a konyhakredecre és beszéljen csak otthon magyarul)? A tolerancia csak oda-vissza működik, ha nem vagyunk megértők másokkal, milyen alapon várjuk el azt másoktól? Mindenki úgy ünnepel, amilyen az alkalom; valaki bocskaiban énekli az irredenta nótákat, valaki népviseletben recitálja az üdvözlégyet és vannak, akik sört isznak és virslit esznek május 1-jén. A melegek ki- vagy beöltöznek és buliznak. Miért baj ez?

  Azok, akik közszeméremsértésről beszélnek, bizonyára nem jártak még strandon vagy csak bekötött szemmel?! Sem női, sem férfi nemiszervek nem villantak elő a pride kapcsán. Ha a pózokról vagy a táncról van szó, főműsoridőben merészebb klippeket is adnak a televíziók.

  Arról, hogy kit és miért irritál a homoszexualitás ténye, arról komoly kutatások szólnak. A legtöbb vizsgálat azzal a meghökkentő következtetéssel zárult, hogy a teljesen heteroszexuális embereket nem zavarja a homoszexualitás. Azok éreznek dühöt és félelmet (igen, félelmet), akik bizonytalanok saját szexuális identitásukban és a dühük egyfajta viszont-indulat áttétel. (Magamat mégsem gyűlölhetem, csak azokat, akik megtestesítik a félelmem).

  Persze el kell dönteni, hogy mely kultúrkörhöz akarunk tartozni: a balkánihoz, ahol az a normális, ha ütjük, verjük, alázzuk és öljük azt, aki más (legyen szó nemzetiségről, vallásról vagy szexuális identitásról) esetleg a világ fejlettebb feléhez, ahol a szabadság a másik ember szabadságáig tart. Soprontól nem is olyan messze (igen, például Bécsben is) már egy héttel a pride előtt szivárvány színű zászlókkal fellobogózzák a villamosokat, óriásplakátokon hirdetik az eseményt, vezető politikusok mennek a felvonulás elején és szinte családi program részt venni a színes, karneválszerű programon.

  Lehet választani...”
 • 45. f.r.22 2010. július 11. 12:52
  „Az idióta öltözékben, abnormális pozíciókban kéjelgő mutánsok inkább húzódjanak el a társadalom sötét árkába és éljenek, ahogy akarnak, de ne mutogassák szánalmas lényüket. A Szentírás egyértelműen elítéli a "szodomitákat", és Jézus Krisztus is súlyos bűnnek tartja az azonos neműek "szerelmét". Ezek az emberek betegek és betegségek forrásai. Nem az életre, hanem a halálra szól a kapcsolatuk. Szaknyelven szólva: a halál társadalmát építik.”
 • 44. muskátli 2010. július 10. 12:01
  „MIndenbe csak utánozni kell a külföldöt. Londonban, Bécsben...... vannak buzifelvonulások, és mivel Mo-nak olyan jól megy, hát ezt is le kellett koppintani. Amúgy igaza van az elöttem szólónak, hogy mi a francnak kell emiatt felvonluni! Ha valaki buzi, akkor buzizzon a 4 fala közt, de minek kell ezt közzétenni? Ebböl látszik mekkora barmok!”
 • 43. picher 2010. július 10. 10:01
  „Nincs bajom a melegekkel, de nem kell felvonulni és hangoztatni, hogy buzi vagyok! Maradjon meg a kis saját világában, belül szégyellje magát, vagy gondolkodjon el, vajon mi miatt alakult ki mássága, senki nem így születik. Heterók még nem vonultak az utcára, hangoztatva, hogy én az ellenkező neműeket szeretem, MIÉRT? Mert ez a normális! Ha más vagy, éld az életed másképp, de ne akard, hogy ezt elfogadja más, sőt még örüljön neked! Vagyis pofa befog, viselkedni kultúráltan!!!!!!!!!!”
 • 42. Agent 2010. július 10. 08:35
  „Javasolnám a "Budapesti bikafuttatás" honosítását a pamplonai mintájára, ugyenebben az időben, ugyanezen útvonalon, piros tollboára biztosan rágerjednek a bikák:) Gyorsabban lezavarható az egész:)”
 • 41. nasi12 2010. július 10. 00:23
  „Én felállítanám őket sorban, a fal felé, aztán gatyát le, és előrehajolni!
  Aztán gumibottal hátulról jó keményen megpungálnám őket, a füstösebb helyen,
  és csak utána mehetnének felvonulni.
  A következő évben, szerintem már senki nem jelentkezne felvonulni!”
 • 40. Ibrox 2010. július 09. 23:27
  „OKÁDNI TUDNÉK !! buzik-- nem kell nyilvánoskodni !!”
 • 39. sztiv 2010. július 09. 22:53
  „Azt kellett volna tenni a kezdetekkor, amit a szerbek.
  Felvonult párezer b.zi, nekik állt 100.000 szerb. Többet nem vonulgattak.
  Vagy amit az oroszok, párat kinyiffantottak.
  Divatot csinálnak belőle, meg követendő példát.
  Utálom, hogy amikor elmegyek dizsibe, hülye pics@k smárolják egymást, mert az a trendi.
  ,,Legyetek egymáséi és teremtsetek új életet." -Hát nektek ez nem fog menni. Szemben álltok az Úr parancsával.
  Istentelenek vagytok, a pokolban fogtok rohadni fattyak”
 • 38. Julianusz 2010. július 09. 22:50
  „Ne legyen már mindenhez 5x annyi joga annak, aki más mint az átlag Magyar, aki kicsit barnább, v. nem a munkból szeretne tisztességesen élni, akinek nem a fizetéseket kéne emelni, hanem a segély összegét, vagy a gyest családit olyan szintre, hogy az egész család nyugodtan korzózhasson egész nap Győr belvárosában, a piacon rőfnyi kolbászt habzsolva kólával, sörrel! Mért van több joga a homokosoknak, mint a dolgozó ,családban élő többségnek??? Mi a rossebnek kell fitogtatni a másságukat??? Mért kell elfogadni, hogy az utcán buzulnak, nyalják egymást, taperásszák egymást???? Én tolerálom teljes mértékben őket addig, amíg nem vindikálnak maguknak több jogot kevesebb kötelességgel, csupán azért, mert homokosok. maradjon ez a hálószobaajtón belül, hogy ki homokos, ki heteró!!!!”
 • 37. prettywoman 2010. július 09. 20:38
  „Zotya, nálad a pont. Akit nem érdekel, vagy utálja őket, nem megy oda. Aki odamegy, azért megy, hogy kihőböröghesse magából az épp aktuális mérget, épp kapóra jön, akire ráöntheti az utálatát.
  Igen, valóban sokba kerül a rendőri biztosítás, de ezen kívül én még jó pár dolgot fel tudnék sorolni, amire én sem szívesen adnék az adóforintjaimból, de hát nem én döntök.
  Szerintem se kéne felvonulniuk, de ez már így van mindenhol, Európában, Amerikában, végül is demokrácia van, nem diktatúra, erre szavaztunk annak idején. Felőlem vonuljanak, bár én ha homoszexuális lennék, nem hinném, hogy ezt tartanám a megfelelő önkifejezésnek. Ráadásul pont fordítva sül el. Én aztán liberális szemléletű vagyok, engem nem zavar semmiféle másság, csak tényleg nem kéne vonulniuk, ha azt akarják, hogy természetesen kezeljük őket, akkor természetesen kéne viselkedniük is. Hisz mi sem vonulunk fel, hogy heterók vagyunk. Na mindegy.
  Igaza volt annak, aki azt írta, hogy ha a kutya se megy oda, meg nem tudósítanának róla, lehet, hogy abba is maradna az egész, aztán többet nem vonulnának. Ennyi.”
 • 36. xo17zy 2010. július 09. 20:29
  „"A rendőrség megfelelő erőkkel készül a szombati Budapest Pride 2010 elnevezésű rendezvényre - mondta Pintér Sándor belügyminiszter."

  És kedves Sintér úr és viki, ugyan mondják már el milyen rendőrségi erőkkel készülnek:
  - az omló falú házukban kirabolt, megcsonkított és megerőszakolt, magányos öregek védelmére?
  - az iskolába tartó, aluljáróban kifosztott és megalázott kiskorúak védelmére?
  - a kis településeken a cterrortól rettegő magyar családok védelmére?
  - az árvizek alatt kifosztott dolgos magyar emberek védelmére?
  - az utcaszélre a saját családjuk által kényszerített kiskorú lányok védelmére?
  - a bp-i tömegközlekedési eszközökre sötétben félve felszálló fiatalok védelmére?
  - az 1 szál cigarettáért vagy MP3-playerért körbeállt emberek védelmére?
  - a csicskának tartott semmittelenek védelmére?
  ...
  Magyarország, 2010 (kormányváltás után)”
 • 35. xo17zy 2010. július 09. 20:11
  „33. majkani
  Jájjj, cuncikám. Nem ákárunk ám tityeket bántaníííí!”
 • 34. xo17zy 2010. július 09. 20:09
  „Úgy látszik viki és hűséges kutyája méltó utódja kúrcsánynak és drazsénak!

  Ezt akartátok narancs..<moderálva>!”
 • 33. majkani 2010. július 09. 20:08
  „Londonban a múlt vasárnap egymillióan vonultak fel és nem volt semmi gond. Lehet hogy itt mindenki buzi, de lehet, hogy csak kultúráltabbak az emberek <moderálva>”
 • 32. xo17zy 2010. július 09. 20:07
  „moderálva”
 • 31. marcell 2010. július 09. 18:01
  „Ismét bizonyit Magyarország!! Budapest Parádé nem lehet, mert valakinek érdekében áll hogy ne legyen többet! De bezzeg melegParádé az van!! Ügyes!! Ez az ország tényleg visszafelé fejlődik!
  Pedig a BP Parádé jót tett az ország idegenforgalmának, és beszéltek rólunk az egész világon, mert jó volt a parádé! Most meg lejáratjuk magunkat, és rajtunk röhög az egész világ. Undoritó! Ami jó azt tönkre kell tenni!?? Ha már lesz melegParádé remélem ott lesz az egész szdsz brigád.
  üdv”
 • 30. háté 2010. július 09. 17:55
  „Tiltakozni kell, hogy a verejtékkel megkeresett adónkból, ne ilyen a természet törvényeit meghazudtoló, buzi-homokos mivoltából fakadóan, normális munkára képtelen, emberbőrbe bújt élőlényeket védjen a magyar rendőrség!

  Mivel megvédeni is képtelenek magukat, ezért bizonyított, hogy beszámíthatatlan egyedek!
  Ezért zárt intézetben a helyük.”
 • 29. gamergabor 2010. július 09. 17:49
  „11.
  nem kell tojás.
  Lufit kell venni meg soksok festékport meg vizet.”
 • 28. buggyant 2010. július 09. 17:48
  „Nem nem.... itt valami akkor se nincs rendben. Tudom én hogy melegek mindig voltak és lesznek, hát elég baj az nekik, kivéve amelyik ettől boldog, de hogy miért kell parádézni ezzel dicsekedve büszkén, azt sose fogom megérteni.”
 • 27. gamergabor 2010. július 09. 17:47
  „26 nagyobb baj de azért emberek ébredés!
  Mindennek megvan az oka.
  Szerintetek normális ha két homi egymást izéli a kocsikon???
  Itt kezdődik a gond.Tolerancia ugyanmá.
  Ilyet dolgokat nem szabad megengedni.A média így is eléggé hülyíti a népet és még ezek a felvonulások is kellenek?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiacsomag: Sólyom rábólintott

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a médiacsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részét. Tovább olvasom