Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Melegek, biszexuláisok, transzneműek: ˝A kormány dolgozza át a családfogalmat!˝

A magyarországi meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (LMBT) szervezeteket összefogó ernyőszervezet felszólítja a kormányt, hogy dolgozza át a jogszabályban használt családfogalmat.
A magyarországi meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (LMBT) szervezeteket összefogó ernyőszervezet felszólítja a kormányt, hogy dolgozza át a jogszabályban használt családfogalmat, mert szerintük azonos- és különnemű párok százezreit sodorná jogbizonytalanságba az új családvédelmi törvény jelenlegi tervezetének elfogadása.

A Magyar LMBT Szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet szorgalmazza, hogy a törvényben szereplő családfogalom befogadó, a társadalmi realitásoknak megfelelő és a családformák sokszínűségét elismerő legyen.

Azt írják: sajtóforrások szerint már a kormány is látta a családok védelméről szóló új sarkalatos törvény tervezetét, amely a család fogalmát úgy határozná meg, hogy abban csak a házaspárok szerepelnek, az élettársak (függetlenül azok nemétől) nem. A szövetség szerint "a jogszabály ezzel kétharmados törvénybe betonozná a magyar családok százezreit a család hivatalos fogalmából kizáró jogi rendelkezést".

Emlékeztetnek: a Magyar LMBT Szövetség már az új alaptörvény elfogadásakor is tiltakozott "a házasság diszkriminatív fogalmának alkotmányi szinten történő rögzítése ellen". Szerintük "az alaptörvény még +csak+ a meleg és leszbikus párokat kezelte másodrendű állampolgárként, az új családvédelmi törvény viszont már a házasságot kötni nem kívánó, élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális párokat is megbélyegzi és kirekeszti a család fogalmából". Teszi mindezt úgy, hogy a magyar társadalomban egyre több pár dönt úgy: életét nem a házasság intézményének keretei között kívánja leélni - fűzik hozzá.

A szervezet véleménye szerint az elmúlt hónapok családpolitikai fejleményei alapján egyre inkább úgy tűnik, "a kormány szabad kezet adott a magát választásokon önállóan megméretni hosszú évek óta nem merő fundamentalista törpepárt, a Kereszténydemokrata Néppárt ideológusainak, akik a családok valódi érdekeinek képviselete helyett avíttas, kirekesztő nézeteiket kívánják ráerőltetni a magyar társadalomra. Abortusztilalom, hagyományos nemi szerepek, és az életüket azonos nemű párjukkal összekötni kívánó meleg és leszbikus emberek iránti mérhetetlen gyűlölet politikájuk sarokköve".

Szerintük a családok megerősítésére, a munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetésének megkönnyítésére, a gyermeket vállaló szülőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésre valóban szükség van. A valóban családbarát politika azonban nem azt keresi, kit és hogyan lehetne kizárni a család fogalmából, hanem elismeri a családformák sokszínűségét, és egyenrangúként ismeri el a családokat, függetlenül a benne élők nemétől vagy a párkapcsolat jogi formájától - írják.

Ezért felszólítják a kormányt, hogy a családvédelmi törvény jelenlegi tervezetét dolgozza át, és a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összhangban álló, az Európai Emberi Jogi Bíróság joggyakorlatának megfelelő, a házasságon kívüli együttélési formákat is elismerő, befogadó családfogalmat vezessen be a magyar jogrendszerbe.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. november 15. 18:24
  „Nem értem, ha a jogrendszer elismeri az együttélési formákat akkor mi a bajuk. A család az család ősi idők fogalmai szerint és a többség nem akarja kiterjeszteni rájuk a fogalmat. Mindenki bejegyeztetheti kivel él együtt, írásban is köthetnek egymással megállapodást, tehát semmilyen hátrány nincsen.”
 • 4. SC 2011. november 15. 15:53
  „Érdekes,hogy egy olyan szervezet emel szót a család mellett,akik a természetben sehol sem megtalálható együttélési formációt választottak és a társadalom lélekszámának emelésére sem képesek,mert az azonos nemhez tartoznak...
  Ugye nem baj,hogy rettentően hiteltelennek gondolom őket?”
 • 3. btl 2011. november 15. 15:36
  „A család egy (1) férfiből és egy (1) nőből, valamint az általuk nevelt (saját vagy befogadott) gyermekekből álló közösség, mely a házasságkötéssel kezdődik. Aki nem így él, annak lehetnek jogai, de nem mint családnak. Kivételnek azt tekintem, amikor egy szülő bármilyen okból egyedül neveli a gyermekeit, nyilván neki is jár támogatás. De miért támogatná az állam a mi adónkból azokat, akik más, természete szerint nagyon is ideiglenes kapcsolatban élnek? a gyermekneveléshez állandóság kell, hoyg a gyermek biztonságban érezze magát. A szeretet elkötelezettséghez vezet, ha nem, akkor nem igazi szeretet.”
 • 2. SC 2011. november 15. 15:27
  „A család fogalma évezredek óta:Apa/hímnemű/Anya/nőnemű/és a gyermekeik.Olyan nincs,hogy egy család Bélából,Károlyból és gyermekükből,Zénókából álljon...”
 • 1. kleopatra 2011. november 15. 14:24
  „van ennél sokkal fontosabb és komolyabb problémája az országnak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobo: ˝Soha nem volt közöm az MSZP-hez!˝

Hobo, Földes László nem tudott arról, hogy az MSZP múlt szombati kongresszusán olyan kisfilmet… Tovább olvasom