Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Meleg helyzet - a vártnál gyorsabb a klímaváltozás

A globális felmelegedés gyorsabb, mint ahogy a klímakutatók korábban jósolták – derül ki a WWF tanulmányából. Az Északi-sarkon pedig egyre melegebb van. Videó


Jean-Pascal van Ypersele professzor (IPCC alelnöke; IPCC=Kormányközi Éghajlatváltozási Testület) szerint a klímaváltozásnak egyértelműen súlyosabb hatásai vannak, mint azt sok kutató korábban gondolta, ezért létfontosságú, hogy a nemzetközi válasz a megelőzés és az alkalmazkodás érdekében gyorsabb és nagyobb léptékű legyen.

Szélviharok jönnek

Az új kutatási eredmények szerint az Északi-Jeges-tenger már 30 éven belül elveszítheti jégtakaróját. 2013-2040 között nyaranta a jég teljesen eltűnhet innen, amire egymillió éve nem volt példa.

A Brit-szigetek és az Északi-tenger felett várhatóan több és erősebb szélsőséges ciklon alakul ki, ami miatt Nyugat- és Közép-Európában egyre több lesz a szélvihar és az általuk okozott kár. Az ózonszint és a légszennyezés legjelentősebben Anglia, Belgium, Németország and Franciaország felett növekedik. Európa egy részén több lesz majd az éves csapadék mennyisége is, ami növeli az árvizek és az ebből eredő gazdasági károk veszélyét.
Tovább olvadnak a gleccserek

Az Északi- és a Balti-tenger élővilága az eddig mért legmelegebb tengervíz hatásainak lesz kitéve, a Földközi-tenger térségében pedig egyre gyakoribb és hosszabb aszályok lesznek. A Svájci Alpok gleccserei olvadása tovább folytatódik, ami miatt pedig csökken az itt épült vízerőművek energia-előállítása.

A világ tengerei a század végére több, mint egy métert emelkedhetnek, ami duplája az IPCC tavalyi előrejelzésének. A mezőgazdaságban is fel kell készülni a változásokra, a gabonatermelésben máris érezteti negatív hatását az emelkedő hőmérséklet.

Olvadás

Az idei a legmelegebb ősz az Északi-sarkon a rendszeres mérések kezdete óta, és példátlan mértékben emelkedik a tengervíz szintje a  térségben, ahol a kutatók szerint pontosan megfigyelhető a  klímaváltozás öngerjesztő hatása. A sarkvidéki hőmérséklet öt Celsius fokkal magasabb, mint a sokéves őszi átlag. A melegedés oka egyebek között a tengeri jég olvadása.

Tavaly minden korábbinál több tengeri és szárazföldi jég olvadt el a sarkvidéken. A térség legnagyobb szárazföldjén, Grönlandon 101  köbkilométernyi. Az olvadás miatt csökken a tengervíz sótartalma és  emelkedik a vízszint. Az utóbbi 12 hónap során negyed centimétert,  ami ugyancsak példátlan.

Az Artic Record Card című kutatási jelentés szerint a jégolvadás üteme idén némileg alábbhagy, de még így is 34 százalékkal kisebb  tengerfelületet borít jég, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlagában.

Olvasóink írták

 • 9. Fafnír 2008. október 22. 22:07
  „Szóljanak már át a kínaiaknak és az indiaiaknak, hogy fogják vissza egy kicsit magukat. A világ üvegházhatású gázainak 52%-át ők okádják a légkörbe. Amerikában a nyugati parton keletkező szmog jónagyontúlnyomórészt kínai import... Ámbotor ennek a kulagolyónak már úgyis mindegy, pusztuljon!”
 • 8. azégfelé 2008. október 21. 12:12
  „az mindig van nálam”
 • 7. cs 2008. október 21. 09:44
  „azégfelé!

  Pénz nem kell, de vigyél törülközőt!
  42”
 • 6. azégfelé 2008. október 21. 09:12
  „két megoldást látok: 1. belepusztulunk a történetbe, 2. elkezdem gyűjteni a pénzt, hogy elköltözhessek egy másik galaxisba - már van ezer forintom :)”
 • 5. molk 2008. október 21. 09:05
  „gondoljatok bele, hogy igazából alig több mint 100 év alatt értük el ezt a "remek" állapotot. hát, ezek után nem túl sok jövőt jósolok a bolygónknak.”
 • 4. ződ 2008. október 21. 08:22
  „hűlünk vagy melegszünk egyre megy, a természetet így is úgy is tönkretesszük a Földön, mert felelőtlenek és pazarlóak vagyunk”
 • 3. cs 2008. október 21. 08:18
  „http://m.blog.hu/kl/klima/image/uah_msu_sept2008.png

  Pedig most hűlünk. Az előző szerző helyesen, Lomborg.

  Amúgy a Föld hőmérsékletét a Napból érkező sugárzás határozza meg, ott most éppen nyugi van, így hűl a Föld. A klímahiszti az üzleti-politikai szféra által generált ügy. Egy jollyjoker, amit bármikor elő lehet venni konkrétumok helyett.”
 • 2. cs-nek 2008. október 21. 07:19
  „azért a zsugorodó jégtakarók nem hazudnak. egyébként meg akkor kezdődik a lehűlés, ha a jégtakarók szinte teljesen elolvadnak. na, akkor lesz igazán hideg.”
 • 1. cs 2008. október 21. 06:47
  „A klímahisztihez ajánlott irodalom: Lombor, Cool it. Amúgy más források szerint meg éppen hűlünk már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvisz a rák

A szegényebb európai országokban a tájékozatlanság és a pénzhiány miatt kevesebb ember éli túl a… Tovább olvasom