Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Méhmenedéket avattak a Holnemvolt Parkban

Az új építmény segíthet abban, hogy minél többen megismerjék a méhekre leselkedő veszélyforrásokat.
A beporzó rovarok számára lakó- és áttelelőhelyet biztosító méhmenedéket adtak át csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Holnemvolt Parkban.

Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója az eseményen elmondta: több mint 25 ezer méhfaj létezik, és a rovarbeporzású növényfajok 80 százalékának fennmaradása nekik köszönhető. Az új építmény pedig abban segíthet, hogy minél többen megismerjék a méhekre leselkedő veszélyforrásokat.

"Az élővilág kölcsönösen összefüggő harmonikus viszonyban létezik, amelyben a növények a virágport, a nektárt adják a méheknek és más beporzóknak, amelyek elvégzik a beporzást. Az utóbbi esztendőkben a tudósok és a méhészek egyaránt azt észlelték, hogy nagy mennyiségben pusztulnak a méhek, pedig ezen rovarok eltűnése beláthatatlan katasztrófával fenyeget" - hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzóknak köszönhetjük minden asztalunkra kerülő ételnek az egyharmadát, és ha ezen rovarok eltűnnének, akkor a minket körülvevő világ is teljesen másként nézne ki.

A szervezet 2013 januárjában mutatta be beporzóvédelmi kampányát, ekkor azonosítottak hét olyan általánosan elterjedt vegyszert, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. A kampány révén sikerült elérni, hogy a hétből négy vegyszert az Európai Bizottság betiltott - közölte az igazgató, hozzátéve: a cél a további vegyszerek korlátozása és a beporzók védelme.

Az oktatási célra is alkalmazható méhmenedéket a Greenpeace Magyarország Mentsük meg a méheket! kampánya keretébenAndrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, Vajna Tímea, a kampány támogatói avatták fel.

A méhmenedék természetes anyagokból készített építmény, amely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok - többek között lepkék, katicabogarak - számára kínál megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: fejezzék be Molnár Zsolt támadását!

Szanyi Tibor szerint a kogolt vádaskodás súlyosan veszélyezteti az ország nemzetbiztonsági érdekeit. Tovább olvasom