Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Megyeszerte ismertté vált a Presztízs-díjas Móra-Color

A Móra-Color Ipari Vállalkozás nyerte el tavaly a lapunk kezdeményezésére alapított Presztízs Díjat Az év kisvállalkozása kategóriában. Korábban sem szűkölködött megrendelőkben a mórahalmi cég, és az azóta eltelt hat hónapban a megbízások szaporodtak. A víz-gáz-központifűtés-szerelő vállalkozás a megújuló energiák hasznosítására, s a mozgáskorlátozottak érdekében végzett tevékenységre is odafigyel.
Savanya László cégtulajdonos, víz-, gáz- és központifűtés-szerelő mester. Fotó: DM/DV
A Presztízs Díj annyira megszaporította a Móra-Color Ipari Vállalkozás megrendelői körét, hogy a családnak nem maradt ideje az idegenforgalmi szezon kezdetére megnyitni a saját vendégházát. Csak augusztus végére készül el a fölújított százéves tanyából létrehozott létesítmény. Melynek víz- és gázszereléssel összefüggő munkálatai borítékolhatóan örökéletűek lesznek – hiszen a Móra-Color víz-, gáz- és központifűtés-szereléssel foglalkozik. Tulajdonosa, Savanya László víz-, gáz- és központifűtés-szerelő mester.

Hogyan is alakult át a cég élete a Presztízs Díj óta? Gratuláló levelek garmadáját közvetítette a kisvállalkozáshoz a posta, bank éppúgy akadt köztük, mint egyetem. A tulajdonossal interjút készített a tévé, regionális szaklap éppúgy foglalkozott a cég Presztízs Díjával, mint országos. A legnagyobb változás – persze – az, hogy a Móra-Color dolgozóinak a díj átvétele óta nincs szabadidejük. Korábban sem nagyon volt, de azóta főleg. Valósággal elárasztják a kisvállalkozást a megrendelések.

Az egyik legnagyobb munkájuk a szegedi gumigyárhoz kapcsolódik. Több száz méter hűtővíz-csővezetéket cserélnek ki – a tavasz óta tartó munkával várhatóan augusztus közepén végeznek. A gyár termelőüzemének fölújításához kapcsolódó munka során a korábbi, elavult acélcsöveket, melyek padlócsatornában futottak, polietilénre cserélik, s ezek már hét-nyolc méter magasságba fölfüggesztve helyezkednek el. Így a padlócsatornákat meg lehet szüntetni, a targoncák nem döccennek. A mórahalmi Erzsébet fürdő nyári bejáratánál lévő plázsmedencébe polietilén termálvízvezetéken áramlik a víz, éppúgy, mint a tanmedencébe.

A kilátásba helyezett gázáremelésből adódóan olyan megbízásokat is kapott a cég, melyeknek lényege a takarékosság. Sokan cserélik le régi, korszerűtlen konvektorukat központi fűtésre, mely kondenzációs gázkazánnal is kiegészíthető. Utóbbi előnye: a 70-80 százalékos hatásfokkal működő, régi konvektorokkal szemben százszázalékos hatásfokkal működik. A kondenzációs gázkazán mellé sokan használatimelegvíz-tárolót is beépíttetnek. Idén tavasz óta a napkollektor-beszereléseknek is megjött a szezonja. Ehhez padlófűtés is társítható – hideg, borult napokon (ilyenek is vannak, ámbár ezt most, a nyári kánikulában nehéz elképzelni) a kondenzációs gázkazán révén jön a hő, napsütéses, enyhébb napokon pedig a napkollektor biztosítja a fűtési lehetőséget. Kár, hogy napkollektorra – legalábbis magánlakás esetében – a mai napig nincs támogatás, holott megújuló, és a lehető legtisztább energiaforrásról van szó.

– Ha támogatnák, nagyságrendekkel megnövekedne a napkollektort fölszereltetők száma, s ezzel is tisztulna környezetünk – hívja föl a figyelmet a környezetvédelem ügyére is figyelő cégtulajdonos a Presztízs Díj kapcsán. Szintén energiatakarékos bizonyos mértékben a falfűtés, -hűtés lehetősége. Ezzel még szintén kevesen élnek. Amire viszont sok megrendelést kap a cég: például vegyestüzelésű kazán építése – főleg vidéken. Ez végül is biomassza-tüzelésnek is felfogható.

A Móra-Color már a Presztízs Díj előtt is nagyon sokat tett a mozgáskorlátozottakért – és azóta is. Fürdőszoba-létesítésre, fűtéskorszerűsítésre, illetve a lakás ezzel kapcsolatos akadálymentesítésére 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a rászorulók a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége révén. Mórahalmon a korszerűsítéssel kapcsolatos szerelési munkálatokat rendszerint a Móra-Color végzi. A vállalkozás vezetője egyfajta missziónak tartja az ebben az együttműködésben való részvételt. Amiből pedig ugyancsak nem enged: az élet- és vagyonbiztonság. A gázkészülékek használatával összefüggő szén-monoxid-mérgezések ugyanis megelőzhetőek – csak éppen szakember kell hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeresd a tested!

Nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne az alakjával. Ám hiába szeretnél keskenyebb csípőt,… Tovább olvasom