Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Megyénk a számok tükrében tükrében

A szűkebben vett haza gazdasága ugyan változatlanul meghatározó a magyar nemzetgazdaság egészében, idei teljesítményénél azonban volt már jobb is. Az ipari termelés megyénkben – szemben az országossal – csökkent, és ez meghatározó.
Nyitrai József, a KSH megyei vezetője.
A nép mozgalmi adatok legtöbbje sem alakul várhatóan kedvezően. Egyetlen szóval felemásnak értékelte Győr-Moson-Sopron megye gazdaságának 2002. évi teljesítményét Nyitrai József, a Központi Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságának vezetője. Az esztendő adatainak végleges összesítéséhez jó néhány hétre lesz majd szükség az új évben.
2002 első 9–10 hónapjának számai, adatai alapján már most meglehetős pontossággal lehet következtetni az egészre. Ezek szerint az ipar jó esetben stagnált, de inkább kismértékben visszaesett a termelése. Ellentétben az országos adattal, amely szerint mintegy 2 százalékos ipari termelésbővülésre lehet számítani. A megye iparának háromnegyedét a gépipar adja, következésképpen határozza meg, abban pedig a termelés mérséklődött.

Mérséklődő belföldi turizmus

Ami még nem kedvező, az a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának számottevő mérséklődése. Ezen belül és meghatározóan a belföldi turizmus csökkent. A népesség alakulása a szakember szerint a vártnál és a reméltnél is kedvezőtlenebbül alakult. Kevesebb gyermek született az előző évinél, ugyanakkor nőtt a halálozások száma, a következmény pedig nem lehet más: nőtt a természetes fogyás.

A növekedés mozgatórugói

Summásan néhány dolog, amiben viszont növekedés következett. Így az építőipari termelés, köszönhetően a lakásépítés megélénkülésének. A mezőgazdaság háza tájáról már most nagyjából végleges adatok közölhetők. A növénytermesztés kedvezőbben alakult az előző évinél, nőtt a sertés- és szaknyelven a tyúkfélék állománya. A szarvasmarhák és a juhok száma viszont csökkent a megyében. Sokak számára örvendetes fejlemény a keresetek idei alakulása. A bruttó átlagkereset az év első kilenc hónapjában 106.900, a nettó átlagkereset pedig 68.900 forint volt a megyében. A bruttó keresetekben a növekedés 16,2, a nettó keresetekben pedig a gyarapodás megközelítőleg 17 százalék volt. A keresetek alakulásában a közszféra megelőzte a versenyszektorbelieket. Idén a közszférában a bruttó keresetek 24,4 százalékkal, míg a versenyszférában 14 százalékkal növekedtek.

A részletekben rejlő irányzatok

A Győr-Moson-Sopron megyei, szűkebben vett régióban az ipar munkája a meghatározó, ezen belül pedig az előbbinek háromnegyedét kitevő gépipar. A gépipari tevékenység minden bizonnyal 12 hónap adatai alapján is csökkenést mutat, ellentétben 2001 adatával, amikor is a növekedés ütemének mérséklődése jelezte egy előtte éveken át tartó irányzat megfordulását. A gépipar mellett csökkent a megye élelmiszer-ipari cégeinek termelése, ahogy a textileseké is. Az ipari értékesítés 1 százalékkal mérséklődött. Megjegyzendő, hogy a megye kivitelének 88 százalékát adó gépipar exportja várhatóan szinten marad. A megye gazdaságában foglalkoztatottak száma a termelésnél is nagyobb arányban csökkent, ebből következik, hogy a termelékenység viszont nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 6 százalékkal csökkent, a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma viszont még ennél is nagyobb arányban, 11 százalékkal mérséklődöt t.
A megyében az építőipari termelés 23 százalékkal nőtt, ugyanakkor a beruházások száma valamelyest visszaesett. Az ellentmondás magyarázata a lakásépítések számának nagyarányú növekedése. Az ötven munkatársnál kevesebbet foglalkoztató építőipari cégek növekedése az ötven százalékot is meghaladta. A nagy építő cégek egytizeddel növelték termelésüket. Ahogy 2001, az idei esztendő sem kedvezett a mezőgazdasági termelésnek. Kalászos gabonából négyezer tonnával több termett, mint 2001-ben, ez viszont a vetésterület növekedésének következménye. Az előző évinél nagyobb volt a termés kukoricából és napraforgóból, kevesebb viszont cukorrépából és burgonyából.
A rendszerváltást követően tizenhat település váltott megyét, s közülük tizenegy Veszprém megyei község Győr-Moson-Sopronhoz csatlakozott. A megye idei pozitív népességi mérlegében a 2002-ben hozzánk csatlakozó településeknek van szerepük. Idén ugyanis folytatódott a természetes fogyás, kevesebb gyermek született és nőtt a halálozások száma. Az év első 9–10 hónapjában nőtt viszont a házasságkötések száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jean-Paul Belmondo megnősült

Tizenhárom évi együttélés után vasárnap Párizsban feleségül vette élettársát, Natty-t Jean-Paul… Tovább olvasom