Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megyei politikusok befutó helyeken

Folytatás az 1. oldalról.

A Magyar Szocialista Párt listáján Molnár Csaba, a szocialisták Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a 44., a soproni Kránitz László az 59. Mindkettő mandátumot jelenthet, tekintve, hogy négy éve még a 77. helyen álló is a parlamentbe jutott. Közel sem biztos azonban, hogy a két politikus innen jut a T. Házba, hiszen indulnak egyéniben (előbbi a győri 2. számú körzetben, utóbbi Sopronban), és ott vannak a megyei listán is. Az MSZP országos listájára további hatan kerültek fel a megyéből: Tóth Tiborné mosonmagyaróvári jelölt a 100., Kun András győri alpolgármester a 104., Pál Klaudia, a győri 1. számú körzet jelöltje a 116., Széplaki Tamás kapuvári egyéni jelölt a 139., Papp József csornai alpolgármester a 158., Eredics Gergely győri önkormányzati képviselő, a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács elnöke a 162.
A Fidesznél ugyancsak két megyei politikus szerepel – Molnárnál és Kránitznál is biztosabb – befutó helyen: Áder János parlamenti frakcióvezető a 3., míg Szijjártó Péter szóvivő, Fidelitas-elnök a 13. Igaz, esetükben is igaz, hogy nem feltétlenül veszik el a helyet mások elől erről a lajstromról, hiszen egyéni jelöltként is megméretik magukat (Áder Csornán, Szijjártó a győri 3. számú körzetben), ráadásul Szijjártó megyei listavezető. Rajtuk kívül a győri Birkás Tivadarnak van esélye arra, hogy az országos listáról hosszabbítsa meg parlamenti tartózkodását. P az 51., ami annak fényében biztató pozíció, hogy 2002-ben az 58. helyen szereplő politikus még mandátumhoz jutott. A névsor végén a párt európai parlamenti képviselői kaptak helyet – így a soproni kötődésű Szájer József is –, ami inkább jelképes gesztus.
A Szabad Demokraták Szövetségének országos listáján két megyei politikus szerepel: Szalai Zsuzsanna, a mosonma-

gyaróvári körzet jelöltje a 23., Mohos Antal, a csornai kerület jelöltje, a párt megyei elnöke a 48. Szalai akár mandátumhoz is juthat, amihez azonban az kell, hogy a liberálisok a 2002-es nem egészen 6 százaléknál jobb eredményt érjenek el. Akkor a lista 16. helye volt még befutó.
Utóbbi helyezés – a 16. – jutott a Magyar Demokrata Fórumnál Szabó Józsefnek, aki amúgy a győri 3. számú körzetben méreti meg magát. P innen akár a Tisztelt Házba is bejuthat, feltéve, ha pártja átlépi az ötszázalékos küszöböt. Az MDF egyébként valamennyi megyei egyéni jelöltjét feltette országos listájára: Szabó Miklós a 27., Nagy Tamás a 41., Mesterházy József az 59., Babos Attila a 99., Degovics István a 135., Szabó János a 155. Rajtuk kívül még két megyei név olvasható a lajstromban: a hédervári Nádasi László, valamint az ifjúsági demokrata fórumos Kóczán Bálint.

Mire jó az országos lista?

A sajátos magyar választási rendszerből adódik az országos, más néven kompenzációs lista léte. Utóbbi jelzőt az magyarázza, hogy a pártok erről a listáról a mandátumot nem szerzett egyéni jelöltekre leadott szavazatok, illetve területi listákra leadott, de mandátumot szintén nem eredményező szavazatok (a kettő együtt: töredékszavazatok) arányában kapnak mandátumot. Minimum 58-at osztanak ki innen, de a megyei listákról néhány mandátum felcsúszhat az országosra. (Négy éve például emiatt nem 58, hanem 70 parlamenti hely talált gazdára az országos listáról.) Alapvető szabály, hogy mindenki csak egy helyről juthat mandátumhoz. Először az egyéni, majd a területi listás, végül az országos listás helyeket osztják ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom