Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megyei megemlékezés Csornán

„ Tanuljunk a múltunkból, keressük egymással a békét itt is, az országban is, a Kárpát-medencében is” – hangzott el tegnap délelőtt Csornán, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett megyei ünnepségen.
Csornán a megyei és a helyi önkormányzat szervezésében tegnap délelőtt tartottak megemlékezést az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére.
Az ünnepség kezdetén önkormányzatok, hivatalok, fegyveres és más testületek, pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a forradalomban és szabadságharcban részt vett premontrei kanonokok – Kulcsár Fábián, Pozsgai Dózsa, Laky Demeter, Simon Vince, Sebesi Kálmán – rendház falán elhelyezett dombormqvét.
Az ünnepi megemlékezés a Városi Mqvelődési Központban folytatódott, ahol Csorna polgármestere, Turi György köszöntötte az egybegyqlteket, utalva arra, hogy az 1848-as pesti forradalom ifjai immár 159 éve az egyetemes szabadságjogokért folytatott győzedelmes küzdelem szimbólumai. Ezen szimbólumok jelentősége napjainkban is él.
Az ünnepség szónoka Németh László, a csornai Jézus Szíve-templom plébánosa volt. Egyebek mellett kifejtette, hogy a nemzet a XXI. század elején ugyanazon problémákkal néz farkasszemet, melyektől annak idején a XIX. században, 1848–49-ben végképp szabadulni akart. Rámutatott, hogy a XIX. század is az előző századoktól örökölte mindazt, ami ellen küzdött, majd arról szólt, hogy mindenfajta önkényuralomnak vannak haszonélvezői, akik akkor is tapsolnak, amikor mások, milliós tömegek csak összeszorított foggal tudják viselni a mindennapi életet, hordozzák annak terhét, csöndben tiltakozva és tudva: igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már a sikerhez nincs remény. Bizakodásának adott hangot, hogy az utánunk jövő nemzedék is befogadja a haza és szabadság fogalmát, szeretetét, mert a haza azon szent hely, ahol magunkat szabadnak érezhetjük.
Beszéde zárórészében ekképpen fogalmazott: „Tanuljunk a múltunkból, keressük egymással a békét itt is, az országban is, a Kárpát-medencében is.”
Az ünnepségen – amely a Szózattal ért véget – Kovács Anna, Kozma Alexandra, a Hunyadi-gimnázium diákjai és a Pántlika néptáncegyüttes tagjai mqködtek közre.
Az MSZP rábaközi szervezetének képviselői nem koszorúztak a tegnapi csornai ünnepségen. Papp József, a szervezet elnöke mára ígért tájékoztatást az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb Győrt

álmodnak az építészek

A győriek egy jelentős része városát kulturálisan nem különösebben igényes munkásvárosnak… Tovább olvasom