Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megyei cégek is a topon

A magyarországi vállalatokat a tavalyi árbevételük alapján rangsoroló Figyelő Top 200-as listán több megyei érdekeltségű cég neve is feltűnik. A második, illetve a harmadik helyen például az Audi és a Philips szerepel.
A Figyelő Top 200 napokban publikált rangsorában a tavalyi hoz képest 26 új cég szerepel, az első tízben azonban alig történt változás. Az első helyen ismét a Mol Rt. végzett mintegy 1300 milliárd (1,3 billió) forintos nettó értékesítési árbevétellel.


A második pozíciót a megyei szék helyű Audi Hungaria Motor Kft. foglalja el, 853,8 milliárd forinttal. Harmadik a – szű kebb régiónkban magát gyárral képviseltető – Philips Magyar ország (600 milliárd). Bár a vi lággazdasági recesszió mindhá rom dobogós cég árbevételét visszavetette a megelőző évhez képest, előkelő helyüket semmi és senki nem veszélyeztette. 
A leglátványosabb fejlődést a nyomtatókat és fénymásolókat gyártó Flextronics International Kft. mutatta fel, amely 2000-ben még „csak" a nyolcadik volt 245 milliárddal. A tavalyi, duplájára emelkedő árbevételével azonban (573 milliárd) a sárvári cég közvet lenül a Philips mögé ugrott.

Kereskedelmi láncok

A kereskedelmi láncok két meghatározó képviselője, a Metro Holding Kft. és a Tesco-Global Áruházak Rt. a ranglista 11., illetve 12. helyén végzett. Az első húsz közé küzdötte fel magát a Westel Mobil Távközlési Rt. (a 16. hely ről a 13.-ra ugrott), illetve a Pan non GSM, amely a korábbi 26. helyről került fel a 20.-ra. A válla lati ranglista első harminc cége kö zött helyet kaptak a hagyományos szolgáltatók, így a MÁV Rt. (14.) és a Magyar Posta (28.). Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. a 31. lett csaknem 104 milli árdos árbevétellel, a régió gázszol gáltatója pedig a százötödik, 32,6 milliárd forintos árbevétellel.

Helyi kötődés

A „kétszázak klubjában" több olyan céget találni, amelynek van Győr-Moson-Sopron megyei ér dekeltsége. A teljes képhez hozzá tartozik azonban az is: legtöbben csak egy-egy telephellyel képvisel tetik magukat szűkebb régiónk ban, kevesebb a magyarországi központját is ide telepítő cég. Az Audi az egyik, róla, illetve a Phi lipsről már volt szó. A top 10-et még egy olyan multivállalat zárja, amelynek van telephelye a megye székhelyen (is): a GE Hungary Rt. a Tungsram egykori győri gyárát tudja magáénak, 2001-es árbevé tele pedig 227 milliárd forint volt, ezzel lett tizedik. A Lear Corpora tion Hungary Kft. 87,3 milliárd forinttal a hazai kétszázas lista 45. helyén áll, megelőzve a Rába Jár műipari Holding Rt.-t, amely 57,3 milliárddal a 62. (Érdekesség, hogy mindkét cég szerepel Győr legnagyobb adózói között: a Rába az első, a móri telephelyű, de a me gyeszékhelyen is jelen lévő Lear Corporation pedig az utolsó előtti az idei 32-es listán.)

A soproni Brau Union Hungaria Sörgyárak Rt. a 2001-es árbevétele alapján (29,7 milliárd forint) a 117. A top 200 utolsó harmadában is látni ismerős cégeket, a MiZo Baranyatej Rt. – amelynek Csornán van tejporgyára – a 173. 20,2 milliárddal; a Győr–Sop ron–Ebenfurti Vasút Rt. pedig a 191. 18,8 milliárd forinttal. A „klubba" ezúttal 18 milliárd forint feletti bevétellel lehetett bekerülni, egy évvel korábban a 200. cég 15,76 milliárdot ért el.

A top 200-ban szereplő, megyei érdekeltségű cégek*

2. Audi Hungaria Motor Kft.
3. Philips Magyarország
10. GE Hungary Rt.
31. Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt.
45. Lear Corporation Hungary Kft.
62. Rába Járműipari Holding Rt.
105. Észak-dunántúli Gázszolgáltató Rt.
117. Brau Union Hungaria Sörgyárak Rt.
173. MiZo Baranyatej Rt. 191. Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Rt.

* A lista nem teljes, hisz több szolgáltatónak, illetve kereskedelmi lánc nak is van képviselete (akár több is) a megyében. Ebben az esetben gyárat, illetve területi központot létesítő cégeket vettünk figyelembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák… Tovább olvasom