Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Megvont juttatásaikért tüntettek közalkalmazottak Pécsen

Közalkalmazottak demonstráltak szerdán Pécsen, követelve a közelmúltban megvont béren kívüli juttatásaik visszaadását.

A több száz tüntető egyebek mellett "70 ezerért dolgozunk!", illetve "Elég a munkajogi kiszolgáltatottságból!" feliratú transzparensekkel vonult a városháza elé, majd a beszédeket követően petíciót adtak át Staub Ernőnek, a városi oktatási referatúra csoportvezetőjének.

A tíz szakszervezet által jegyzett dokumentumban azt követelik, hogy a dolgozók legalább a tavalyi 80 ezer forintos szinten kapják meg az éves béren kívüli juttatást, és biztosítsák számukra a bankszámla-vezetési költségeik 13.800 forintos fedezetét.

A közalkalmazottak emellett azonnali érdemi tárgyalásokat akarnak az önkormányzati fenntartású intézmények sorsáról, s erre a kezdeményezésükre április 10-ig várnak választ az önkormányzattól.

Ennek hátterében az áll, hogy a városvezetés felmenő rendszerben iskolák összevonását is tervezi.

A pécsi közgyűlés március 10-én, Trombitás Károly (Fidesz) képviselő utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványával fogadta el a város idei költségvetését, amely szerint megszűnik a közalkalmazottak béren kívüli juttatása a baranyai megyeszékhelyen.

A döntést némileg ellensúlyozza, hogy január 1-ig visszamenőleg ez év november 30-ig legfeljebb havi bruttó 8.500 forinttal emelik a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét, de ezt leszámítva a város összesen mintegy 300 millió forint megtakarítást remélhet a cafeteria megvonásától.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) városi ügyvivője a megvonásról szóló döntés után az MTI-vel azt közölte: a költségvetés elfogadása előtti napon tartott érdekegyeztetésen szó sem volt hasonló elképzelésről. Mi több, a tervek szerint éves szinten bruttó 80 ezer forint cafeteriát kaptak volna a közalkalmazottak. Véleménye szerint a városvezetés már akkor tudta, hogy erre esély sincs, hiszen a módosító indítvány egy részletesen kidolgozott, táblázatokkal kiegészített munka volt.

"Mindemellett az önkormányzati választások óta az évente egyszeri 13.800 forint bankszámla-kezelési kompenzációt sem kapjuk már meg. Ez pedig már több mint sok" - jegyezte meg.

A baranyai megyeszékhely az idén mintegy 44,1 milliárd forint bevétellel és 46,4 milliárd forint kiadással, azaz csaknem 2,3 milliárd forintos költségvetési és félmilliárd forintos finanszírozási hiánnyal számol. A különbözeten felül további félmilliárd forint növeli a teljes hiányt. Utóbbi abból adódik, hogy az önkormányzat hiányát működési hitellel, továbbá hosszú lejáratú hitel felvételével pótolja, amelyeket már az idén el kell kezdenie törleszteni.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester a költségvetés elfogadásakor fegyelmezettnek és takarékosnak nevezte a büdzsét. Hozzátette: az előző időszak gazdálkodása nagyban befolyásolja az idei számokat. "A stabilitás költségvetése fenntarthatóvá alakítja a rendszert" - jegyezte meg.
Pécs hitelállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a város a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2011. március 23. 22:52
    „Hát igen. Először lenyúlták a 13. havijukat meg a ruhapénzüket, csökkentették a cafetériát, meg persze 8 év alatt ha egyszer kaptak minimális fizetésemelést. Most meg ez. Így együtt sok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pick Szeged kivárna az idei bérrendezéssel

A Pick Szeged Zrt. vezetése azért javasolta a bérfejlesztés mértékéről szóló döntés … Tovább olvasom