Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megvizsgálja a Kehi a pénztárak vagyongazdálkodását

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) át fogja világítani a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés a jó gazda gondosságával történt-e, és ellenőrzi a vagyonátadás, -átvétel folyamatát - jelentette be Selmeczi Gabriella vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja emlékeztetett: a nyugdíjvédelmi program elindításakor megígérték, hogy megvédik a nyugdíjasok vagyonát, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, és átvilágítanak minden egyes fillért.

Ennek érdekében hétfőn benyújtanak a parlamentnek egy önálló indítványt, amely több törvénymódosítást tartalmaz, célja, hogy a Kehit "helyzetbe hozza" az ellenőrzés folyamán. A törvénymódosítás fel fogja hatalmazni a Kehit arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont. A szervezet mind az átvétel, mind az átadás folyamatát ellenőrizi majd. A törvénymódosítás lehetőséget ad arra is, hogy a Kehi visszamenőlegesen is megnézze, hogyan működtek a magánkasszák, hogyan kezelték a vagyont. Megvizsgálják azt is, hogy a működési költségeket hogyan használták fel a magánnyugdíjpénztárak, és a vagyonkezelés hogyan, mennyire célszerűen történt - mondta a miniszterelnöki megbízott. A vizsgálat a közreműködőkkel - befektetési alapokkal, letétkezelőkkel stb. - kötött szerződésekre is kiterjed. A Kehi jogosult lesz megismerni a magánpénztárak működésével kapcsolatban a banktitkot, a pénztártitkot, az üzleti, a fizetési és az értékpapírtitkot is.

A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy a Kehi ebből a célból együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF), és jogosult lesz a pénzügyi felügyelettől adatokat kérni és kapni a magánpénztárak működésével kapcsolatban. Arról, hogy a pénztárban maradókra is kiterjed-e a vizsgálat, azt mondta: az egész vagyonállományt fogják vizsgálni.

A törvénymódosítást azért nyújtják be, mert közpénzekről van szó - mondta Selmeczi Gabriella. Annak idején, amikor a magánpénztári rendszer felállt, az állami pénzeket csak kezelésbe kapták a magánnyugdíjpénztárak, "ezek a milliárdok nem a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentjének tulajdonát, vagyonát képezik, hanem a pénztártagok tulajdonát és vagyonát - mondta -, kötelességünk tehát minden forintnak, fillérnek a megvizsgálása".

Hozzátette: nagyon reméli, hogy a parlament - akár a házszabálytól eltéréssel - minél előbb elfogadja a törvénymódosítást, és a jogszabály még február végén hatályba lép. Arról, hogy miért volt szükség a Kehi bevonására, amikor a PSZÁF is ellenőrzi a pénztárakat, azt mondta: a felügyelet azt vizsgálja, hogy jogszerűen működnek-e a pénztárak, az átadás-átvételre vonatkozóan részletes feladata nincs, és nem is utasítható.

A Kehi sokkal mélyebben, és sokkal többet tud vizsgálni, mint a PSZÁF, fő feladata az lesz, hogy megvizsgálja, visszakerül-e az államhoz a jogos járandóság, tényleg annyit ér-e a vagyon, amennyit a pénztárak mondanak. Hozzátette: reméli, hogy a Kehi nem talál semmit, ami bűncselekmény gyanúját vetné fel. Érdemes lenne megvárni a nemzetgazdasági miniszter összefoglaló bejelentését arról, hogy már az idén, illetve a következő években hogyan szeretnék átalakítani az egész államháztartást - reagált az azt firtató kérdésre, hogyan lehet megoldani majd, hogy a nyugdíjakat a jövőben csak a befizetésekből fedezzék.

A miniszterelnöki megbízott ismertette: az alkotmányban szeretnék az alapelveket lefektetni, rögzíteni, hogy milyen módon, kinek jár a nyugdíj, amit utána nem lehet majd egyszerű parlamenti törvényekkel megkerülni. "Ez biztonságot is adhat majd a jövőben minden magyar állampolgár számára: biztosak lehetnek abban, az államtól nyugdíjban fognak részesülni és értékálló nyugdíjat fognak kapni". Ezt azért is látja szükségesnek - tette hozzá -, "mert az elmúlt hetekben, hónapokban ellenzéki képviselők megpróbálták aláásni az államba vetett bizalmat, illetve az állami nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat és hitet".

A pénztártagokkal április közepén kezdődhet a reálhozamok elszámolása - ismertette. Március 1-jével kerül át ugyanis minden adat a magánpénztárakhoz arról, hogy ki lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A kasszáknak ezt követően maximum 45 napjuk lesz arra, hogy kidolgozzák az elszámolásra, átadás-átvételre vonatkozó forgatókönyvet, amelyet a PSZÁF-nak kell jóváhagynia. A pénztártagok egyenlegét - azt, hogy van-e reálhozamuk - azon hónap utolsó napján érvényes tőzsdei részvényárfolyam alapján számolják ki, amikor a vagyonrészüket átadták az állami alapnak.

A megbízott azt tanácsolta a pénztártagoknak, márciusban érdeklődjenek magánpénztáruknál arról, milyen ütemezésben végzik el ezt a feladatot. Kérdésekre elmondta: az állami nyugdíjrendszerben az egyéni nyilvántartás nemcsak a befizetések összegeit tartalmazza, hanem a szolgálati időt is, tehát több, mint az egyéni számlarendszer. Egyéni számlára elsősorban azoknak van szükségük, akik visszalépnek a magánnyugdíjpénztárból. Ez azért is fontos, mert akiknek veszteségük keletkezett a magánrendszerben, azt az egyéni számlán kipótolják az állami költségvetésből - mutatott rá. A visszatérőknek azonnal lesz egyéni nyilvántartásuk, mert átviszik azt a magánnyugdíjpénztárból; az egyéni számlák vezetését jelenleg a PSZÁF-nál végzik, végső helyük az országos nyugdíjbiztosító intézetnél lesz.

Akik az állami nyugdíjrendszerben vannak, már egyéni nyilvántartással fizetik be a pénzüket, fel kell azonban dolgozni 20-30-40 évre visszamenőleg az adatokat - ismertette.

Olvasóink írták

 • 4. machers 2011. február 07. 19:07
  „Segítsen valaki, mert ezt nem értem!
  A törvénymódosítást azért nyújtják be, mert közpénzekről van szó - mondta Selmeczi Gabriella. Annak idején, amikor a magánpénztári rendszer felállt, az állami pénzeket csak kezelésbe kapták a magánnyugdíjpénztárak, "ezek a milliárdok nem a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentjének tulajdonát, vagyonát képezik, hanem a pénztártagok tulajdonát és vagyonát - mondta -, kötelességünk tehát minden forintnak, fillérnek a megvizsgálása".
  Most közpénzekről van szó, vagy a pénztártagok tulajdonáról?”
 • 3. tudorka 2011. február 07. 09:40
  „1. Hunicum
  Vagy rossz pénztárat választottál. Ma van fenn egy táblázat a neten, hogy ki mennyi reál hozamra számíthat, ott gyakorlatilag rangsorolva vannak a péntárak.”
 • 2. Powerarc 2011. február 07. 08:22
  „Nos, mert a pénztártagok 80%-a a növekedési portfólióban volt, vagy azért mert azt választotta, vagy azért meg nem foglalkozott vele és automatikusan oda sorolták be. Az meg lényegében részvényeket, tőzsdézést jelent, ahol el lehet veszteni a vagyont, de nyerni is. Viszont fogadni mernék hogy nagy átlagban az jön ki, hogy nem lett vagyon elbukás, sőt reálhozam keletkezett.”
 • 1. Hunicum 2011. február 07. 07:45
  „Miért van, ha lekötöm a pénzem a bankba akkor kamatozik, viszont a magánnyugdíj pénztáraknál elvész a befektetés?!
  Vagy önhibámon kívül pazarolták el vagy megloptak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt: a moldvai csángók is magyar állampolgárokká válhatnak

Az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően a moldvai csángó magyarok is magyar állampolgárokká válhatnak - írta Schmitt Pál köztársasági elnök a XV.csángóbálra írt köszöntőjében. Tovább olvasom