Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Megvétózhatják a lengyelek az orosz-uniós megállapodást

Helsinkiben tárgyalnak ma az Európai Unió és Oroszország vezetői. A cél egy új együttműködési megállapodás kidolgozása, miután a most érvényben lévő idén lejár. Az Unió 25 tagállamának a sikerhez egységes véleményen kellene lennie, Lengyelország azonban gyakorlatilag megvétózza a megállapodást, miután Oroszország nem engedi be a lengyel hústermékeket.
Miután az uniós nagykövetek maratoni tárgyalásain nem sikerült rávenni Lengyelországot, hogy álljon el a vétótól, Barroso bizottsági elnök fölhívta telefonon a lengyel kormányfőt, de az ő személyes meggyőzési kísérlete is hiábavaló volt, pedig mint a szóvivő szavaiból kiderül, Barroso olyan diplomatikus formulát javasolt, amely tekintélyvesztés nélkül elfogadható lett volna.

A Bizottság elnöke jelezte, hogy ő is indokolatlannak tartja a lengyel hústermékekre kimondott orosz embargót, és azt túlreagálásnak tekinti, mondta Barroso szóvivője, majd így folytatta: az Európai Bizottság elnöke a szóvivő szavai szerint megígérte a lengyel kormányfőnek, hogy a csúcson ünnepélyes hivatalosan kéri majd Putyintól az embargó feloldását, cserébe viszont azt kérte Kaczynskitől, hogy ő adja beleegyezését, hogy az Unió tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal egy új, úgynevezett stratégiai együttműködési egyezményről, amely a helsinki orosz-EU-csúcs fő eredménye lett volna. De nem lesz, mert a lengyel kormányfő hajthatatlan maradt. Ettől a világ nem dől össze, az orosz-EU viszonyt eddig is a konfliktusokon való bukdácsolás jellemezte és nem az intézményes együttműködés, továbbá Moszkva a fontos ügyeket úgyis egyenként intézi a tagállamokkal, miközben az Uniót, mint intézményt legalább annyira lenézi, mint Washingtont.

Brüsszel számára mindez nem újdonság, és az ügy igazi tanulsága az, hogy a volt szovjet érdekszférába tartozó államok speciális érzékenységét is be kell építenie az uniós külpolitikába, amit eddig a nagy tagállamok konfliktuskerülő reflexei határoztak meg.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom