Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megvannak az Új Színház pályázatainak nyertesei

Két pályázatot is meghirdetett tavaly év végén az Új Színház. "Gagyi vagy nem gagyi" címmel esszépályázatot írtak ki, Kőfal-pálya II. címmel pedig független színházi alkotókat szólított meg a budapesti teátrum vezetése. Mindkét pályázat eredményesen zárult, hétfőn délután hirdették ki a győzteseket a budapesti Új Színházban.

"Gagyi vagy nem gagyi" címmel november végén írt ki esszépályázatot az Új Színház vezetése és a szinhaz.hu. A kérdésfeltevők arra szerettek volna választ kapni, hogy a gagyi lehet-e eszköze a művészetnek. Az esszépályázat ötletét a Tisztújítás című előadás adta, ami a bemutatót követően ellentétes kritikai véleményeket gerjesztett. A pályázat beküldőinek arra kellett választ adniuk, hogy a "gagyi" bármely formai vagy tartalmi megjelenése tárgya, eszköze lehet-e a művészetnek. A beérkezett pályaműveket Karsai György klasszika-filológus, Csáki Judit kritikus, Gosztonyi János író, rendező, Hársing Hilda dramaturg, Márta István színházigazgató, Pethő Tibor újságíró és Szinetár Miklós rendező bírálta el. A pályázatra 12 érvényes pályamű érkezett. A zsűri az első díjat megosztotta két induló között, az elismerés összegét ezért megemelte harmincról ötvenezer forintra. A két nyertes pályamű szerzői Szemessy Kinga és Tara Andrea.

A másik kiírás az előző évadban sikerrel debütált Kőfal-Pálya pályázat folytatása, amelyen kizárólag új produkciókkal lehetett indulni két témában a struktúrán kívüli színházcsinálóknak. Az előző kör nyerteseinek egyike - az azóta is a színház repertoárján lévő "Grönholm-módszer". A pályázók vagy gyermekeknek szóló, vagy napjaink közéleti-társadalmi kérdéseit feszegető előadással nevezhettek. A pályázatokat az Új Színház által fölkért kuratórium bírálta el, köztük Lőkös Ildikó, Magács László, Novák János, Szűcs Katalin Ágnes, Takács Katalin és Márta István zsűrielnök. A felhívásra összesen 19 pályázat érkezett be. Az egyik nyertes a Cziczó Attila vezette Fészek Színház lett. A tervezett előadás szereplői diákok, akik saját generációjuk életét mutatják be, illetve azt, hogy miként látják ők a felnőttek világát. A Fészek Színház "Fém" című darabját az idei Színházi Világnapon, március 27-én, bemutatják az Új Színház Stúdiószínpadán.

A másik nyertes "A világszép nádszálkisasszony" című mesedarab Litvai Nelli feldolgozásában. Ezt a darabot, Baksa Imre rendezésében, előre láthatóan - ősszel mutatják be az Új Színházban. Bővebb információ a pályázatokról a: www.ujszinhaz.hu  oldalon olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi segítséget sürgetnek az Opel megmentésére

Európai szintű állami segítség kell az Opelnak, hogy túlélje a válságot. Ezt az amerikai autógyártó,… Tovább olvasom