Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megvan a hiányzó százezer ember

A pártok munkanélküliségről szóló vitájában az egyik oldal 300, a másik 400 ezer állásnélküliről beszél országos szinten, ami százezer fős különbséget jelent. Mindkét fél a statisztikára hivatkozik, és ráadásul mindkettőnek a maga szempontjából igaza is van. A kétfajta mérce értelmezésében Vladiszavlyev András, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója segített lapunknak.
A félreértést az okozza, hogy a KSH munkanélküliségi adatait összekeverik a Foglalkoztatási Hivatal által közreadott állást keresők adataival – mondta el Vladiszavlyev András, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója. A munkanélküliség adatait az EU-ban és nálunk is a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszertana alapján reprezentatív felmérésből számolják ki.

Magyarországon a felmérést hónapról hónapra a KSH végzi. Azt vizsgálják a szakemberek, hogy a megkérdezetteknek a vizsgált hónapban volt-e munkájuk. Az is munkavégzésnek számít, ha valaki csak egy órát dolgozott az adott időszakban. Ez a felmérés az alapja annak az adatnak, amely szerint 2005 végén a munkanélküliek száma mindössze 300 ezer volt, és ez az adat hasonlítható össze más országok munkanélküliségi adataival.

De mi a helyzet a Foglalkoztatási Hivatal által közölt álláskeresők adataival? Amennyiben a munkaügyi központok regisztereiben lévők adatait adják össze, akkor az derül ki, hogy 2005 végén 400 ezer embernek nem volt munkája. Ez az adat azonban nem hasonlítható össze más országok adataival, mert minden országban más-más feltételek kötődnek a nyilvántartáshoz.

Éppen azért, hogy a kétféle adat ne keveredjen, tavaly november 1-je óta megváltoztak a munkanélküliséggel kapcsolatos fogalmak. A törvény értelmében ma már nem beszélünk regisztrált munkanélküliekről, helyette a nyilvántartott álláskereső kifejezést használjuk. A fogalom nagyobb aktivitást sugall, mint elődje, mert jobban kifejezi a munkanélküli együttműködési szándékát a munkaügyi központtal. Az álláskeresés ugyanis az önkéntesség elve alapján működik: ha valaki nem jelentkezik a munkaügyi központnál, nem tudnak róla. Ezért van az, hogy a feltételezések szerint félmillió ember teljesen kiesik a hivatalok látóköréből. Ők nincsenek munkaviszonyban és nem is keresnek állást.

Az unióban ezért vélik úgy a szakemberek, hogy a foglalkoztatottsági mutató pontosabb, mint a munkanélküliségi ráta, mert azt mindig lehet tudni, hogy hányan dolgoznak, míg az ellenkező tábort csak megbecsülni lehet. Ilyen számításokat alapul véve igaz az az állítás, hogy 2005 év végén csaknem 31 ezer fővel többen álltak alkalmazásban, mint 3 évvel korábban.

2005 végén az országban közel 4 millióan dolgoztak, a foglalkoztatottsági ráta 50,5 százalékos volt. Ugyanebben az időpontban Csongrád megyében a foglalkoztatási ráta 49 százalék, ami Vladiszavlyev András szerint a megye kevésbé erős gazdasági pozícióihoz képest viszonylag jó arány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom