Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Megváltoznak a vándormadarak szokásai?

Még decemberben is láttak gólyát a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, ahová viszont nem érkeztek meg északról a fenyőrigók. Az időjárási viszonyok kihatnak a vándormadarak vonulási szokásaira is.
– A Fertő–Hanság Nemzeti Parkban a madárvonulások elmaradásán is érezhető az idei tél eddigi enyhesége – mondta a Kisalföld érdeklődésére Pellinger Attila, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi elnöke. – Így például még december elején-közepén is láttunk a fertőújlaki oktatási központ tetején gólyát, amelyet a Börzsönyben gyűrűztek meg. Kiderült, ez a madár sérült volt, sérülése látszólag meggyógyult, ezért elengedték. A gólya azonban inkább a hosszabb pihenőt választotta, mintsem hogy hosszú útra vállalkozzon: e vándormadarak gyakran Kenyáig, Tanzániáig, de akár Dél-Afrika legdélibb pontjáig is elrepülnek. Pár éve különben Győrben is találtak télen egy nálunk maradt gólyát.
– A madárvonulás nem kőbe vésett dolog, az időjárási viszonyoktól nagyban függ a vándorlás megkezdése – folytatta az ornitológus. – Ha a madarak azt érzik, az enyhébb körülmények között akár át is vészelhetik az évszakot, akkor nem mennek olyan messzire.
„ Napjainkban még mindig több tízezer olyan madár telel át a nemzeti park területén – így a nyári lúd, a bíbic, a seregély –, amely a mediterrán vidéken fészkel a téli hónapokban.
– Másrészt északról sem érkeznek meg a délre húzódó madarak – tette hozzá Pellinger Attila. – Például a fenyőrigók ilyenkor már több százas vagy ezres csapatokban keresnének maguknak életteret nálunk, viszont eddig csak Fertőrákoson láttunk belőlük vagy harminc–negyven egyedet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom