Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megváltás lenne egy befogadó család

Végző elkeseredésében olvasóink segítségét kéri egy menekülő, kétgyermekes anyuka.

Békésen szuszog a háromévesforma fiúcska a babakocsiban, szerencsére ő legfeljebb annyit sejthet a körülményeikről, hogy anyával meg a tesójával folyamatosan költöznek. Szalaiék – nevezzük őket így – egy hónapig maradhatnak az egyik győri krízisintézményben, de azután menniük kell. A végzettségét tekintve óvónő anyuka végső elkeseredésében, olvasóink segítségében bízva fordult szerkesztőségünkhöz.

Az anyuka, alig túl a harmincon, hónapok óta menekül volt élettársa elől, aki – elmondása szerint – testileg és lelkileg folyamatosan megalázta, bántalmazta. Andrea nem találkozhatott barátnőivel, ismerőseivel, s amikor egy műtét miatt kórházba került, kisbabáját nem volt kire hagynia, a kicsit is magával kellett vinnie.

Asszonyházak

Közel háromezer nő és gyermek menekült el tavaly az otthonából családi erőszak miatt, és keresett ideiglenes menedéket az ilyen célokra létesített ausztriai „asszonyházakban".
A családi erőszak elől menekülő osztrák nők és gyermekek befogadására kéttucatnyi menedékházat létesítettek már Ausztria-szerte. Az összesítések szerint e házak ideiglenes lakóinak 26 százaléka egy bizonyos idő eltelte után visszatért „elüldözőjéhez", míg minden harmadikuk határozottan úgy döntött, hogy önálló életet kezd, és nem tér vissza a fenyegetettség körülményei közé.
– Leöntött a felmosóvízzel, leforrázta a kezemet, széttépkedte a ruháimat, többször a lakásból is megpróbált kizárni – sorolta megtörten a fiatalasszony, aki legfeljebb a rá váró harminc napot látja előre a maga meg a gyermekei életéből. Folyamatosan sakkban tartott bennünket, szép szóval hiába is próbálkoztam volna, az mit sem használt.
Andrea szülei évekkel ezelőtt meghaltak, a rokoni, ismeretségi körből segítségre senkitől sem számíthat. Akkor is cserbenhagyták, amikor testvéreivel együtt állami gondozásba került. Óvónőnek tanult, ám amikor legelőször szerelembe esett, férjhez ment, gyermeket szült. Nagyobbik fia 11 éves. Hét év házasság után viszont férjével különváltak útjaik, s a már elvált fiatalasszony új kapcsolata sem lett sokkal sikeresebb. A nő azt remélte, párját majd gyökeresen megváltoztatja születendő gyermekük, mindez azonban csak álom maradt. A férfi ugyanis nem dolgozott, ugyanakkor folyamatosan bántalmazta a gyerekek anyját. Az asszony különköltözött, ám a férfi megállás nélkül zaklatta és azzal fenyegette, hogy alvilági barátaival megkeresteti és visszahozatja a fiúkat.

Alapítvány segíthet az anyáknak 

Győrben a Cirill és Method Alapítvány által működtetett anyaotthon fogadja az arra rászoruló anyákat gyermekeikkel együtt, ám ők – a megyeszékhely helyi rendelete alapján – csak győri vagy Győr környéki illetőségű menekülőknek adhatnak átmeneti időre ideiglenes lakhelyet. Itt egyébként is szinte folyamatosan telt házat jegyeznek, csakúgy, mint a likócsi hajléktalanszállón. Mivel a család bejelentett lakcíme úgymond „erősebb" köteléknek számít, Szabóné Vörös Ágnes, a győri polgármesteri hivatal irodavezető-helyettese szerint az anyának a bejelentett lakhelyén kellene végleges megoldás után nézni.
Az anyuka, alig túl a harmincon, hónapok óta menekül két gyermekével volt élettársa elől, aki testileg és lelkileg folyamatosan megalázta, bántalmazta.
– Hatalmas lelkierő kellett ahhoz, hogy összeszedjem azt a kicsit, amink van és vonatra üljek a gyerekekkel – így Andrea. – Sajnos azonban ezen a titkosított intézményi címen még három hétig maradhatunk. Pedig a nagyfiam megszerette az iskolát, a kicsi is nyugodtabb. Nem vagyunk kitéve a folyamatos zaklatásnak, terrornak. Munkát keresek, a kicsit bölcsődébe vinném, mert jelenleg hárman mindössze 35 ezer forintból plusz a családi pótlékból élünk. Bármilyen munkát elvállalnék azért, hogy egy kis szobában meghúzhassuk magunkat. Óvónőként vagy gyermekfelügyelőként tudom, aligha találok munkát, de ha kell, takarítok, ápolást vállalok. A máltaiaktól és Zajovicsné Vízer Bernadettől a gyerekekre ruhát, cipőt meg a legszükségesebbeket megkaptam, ami óriási segítség. Nem adhatom fel, főként akkor nem, amikor úgy érzem, új életet szeretnék kezdeni. Olyan idős vagy egyedülálló férfit, nőt vagy családot keresek, ahol egy kis időre nemcsak el-, de be is fogadnak bennünket a gyermekeimmel addig, amíg albérletet nem találok. A fiúkkal együtt ez az utolsó reményem, ami még megmaradt.

A témával kapcsolatban várjuk olvasóink segítségét a 96/504-453-as telefonon, levélben a Bizalmasan: Menekülés jeligére a 9022 Győr Újlak u. 4/A címre és írhatnak e-mailt a harcsas.judit@kisalfold.hu címre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt perces garancia az Ibisnél

A 35 országban - köztük Magyarországon is - 725 szállodával jelenlévő, francia eredetű Ibis lánc… Tovább olvasom