Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Megütközött a püspök a Horthy-szobor ügye miatt

A Magyarországi Református Egyház (MRE), ahogy azt eddig is tette, elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyház, egyházi épületek és egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását - közölte Tarr Zoltán, az MRE zsinati tanácsosa kedden az MTI megkeresésére.
Nem a Jobbik rendezvénye volt

A  Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi  istentisztelet a budapesti Hazatérés Temploma gyülekezetének  rendezvénye volt - olvasható a Jobbik keddi nyilatkozatában. Az  ellenzéki párt ezzel cáfolta a reformatus.hu hírét, hogy az esemény  a Jobbik rendezvénye volt. A Jobbik az ügyben helyreigazítást kér a  sajtótól.  

Mint az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban írták, a  jobbik.hu-n megjelent, az alfahir.hu tudósítását átvevő cikkben sem  állították, hogy az istentisztelettel egybekötött szoboravatás a  Jobbik eseménye lett volna.  

Az ellenzéki párt közleményében emlékeztetett arra, hogy az idén  több alkalommal is kormánypárti politikusok szólaltak fel református  rendezvényeken, így mások mellett Kövér László, az Országgyűlés  elnöke, Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, illetve Hoppál  Péter, a Fidesz szóvivője. A kercaszomori református templom  újjászentelése alkalmából pedig Orbán Viktort a gyülekezet  díszpolgári és tiszteletbeli örökös főgondnoki címével tüntették ki.  

A közlemény szerint a Budapest - Szabadság Téri Református  Egyházközség kérte fel Gyöngyösi Mártont, a Jobbik  frakcióvezető-helyettesét arra, hogy ünnepi beszédet mondjon. "A  nagy formátumú református államférfit mintázó szobor megalkotását  pedig számos más adományozó mellett a Jobbik pártalapítványa, a  Gyarapodó Magyarországért Alapítvány is támogatta" - áll a  közleményben.
Az éjszakai órákban a dél-koreai Egyházak Világtanácsa (EVT) nagygyűléséről eljuttatott közleményében a zsinati tanácsos a Horthy-szobor avatására utalva úgy fogalmazott, "szomorúan és megütközéssel olvastuk a híradásokat a vasárnap a Szabadság téri Hazatérés templomában és lépcsőjén történtekről".

Felhívta a figyelmet arra, hogy az MRE elnöksége az egyházközséget illetékességből felügyelő Dunamelléki Református Egyházkerület püspökéhez, Szabó Istvánhoz fordult levélben, "tekintettel arra is, hogy egy hete a dél-koreai Puszanban tartózkodik az EVT 10. nagygyűlésén, így közvetlen információi sincsenek a történtekről".

Bölcskei Gusztáv református püspök, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések megtételét, valamint a sajtóval való kapcsolattartást kérte Szabó Istvántól.

Szabó István az MRE hivatalos honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatában - a Horthy-szobor avatására utalva - azt írta, hogy az illetékes egyházmegye esperesét sürgős fegyelmi vizsgálatra kérte fel, "különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e" a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis hogy "megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".

A püspök közölte, a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni.

Steiner Pál, MSZP-s országgyűlési képviselő hétfőn arra kérte Bölcskei Gusztávot és Szabó Istvánt, tegyenek meg mindent, hogy eltávolítsák Horthy Miklós kormányzó vasárnap felavatott mellszobrát.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfőn azt mondta, soha nem értett egyet azzal, hogy Horthy Miklós egykori kormányzónak szobra legyen. Az "se neki, se Kádár Jánosnak nem jár" - jelentette ki.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Horthy-korszakot történészeknek és nem politikusoknak kell megítélniük. A szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta, hogy minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének.

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte.

Az MRE 1998-as zsinati határozatában azt írta: a református egyház tulajdonában, illetve használatában levő létesítmények és területek hasznosításakor semmilyen formában nem zavarható az egyház tevékenysége, és nem sérthetőek hitelvei, tanításai és méltósága. "Így nem folytatható olyan tevékenység, amely nem egyeztethető össze az egyház erkölcsi elveivel és tanításával".

Ifj. Hegedűs Loránt: Nem pártrendezvény volt a szoboravatás

Ifj. Hegedűs  Loránt református lelkész szerint nem pártrendezvény volt a  Horthy-szobor vasárnapi felavatása. Keddi közleményében közölte még,  hogy a Hazatérés Temploma nevében tett feljelentését kiterjeszti az  összes hírportálra - beleértve a reformatus.hu honlapot is.  

Szerinte "azt hazudozzák", hogy a vasárnapi budapesti  istentiszteletük "Jobbik-pártrendezvény" volt. Úgy vélte, a rágalom  teljesen képtelen, hiszen ezen az alapon minden istentisztelet,  egyházi esemény pártrendezvénynek minősülne, ahol pártpolitikus  felszólal.  

Mint írta, egy egyházi rendezvény, istentisztelet attól nem  válik párteseménnyé, hogy azt kik teszik közzé, főként, ha a  közzététel nem a rendező egyházközség, vagy bármely más egyházi  intézmény kérésére történt.  

Úgy vélte, hogy ha egy párt istentiszteletre hívja tagjait,  azért az egyház részéről csak köszönet illeti a pártot és nem  számonkérés.  

A lelkész álláspontja szerint Szabó István, a Dunamelléki  Református Egyházkerület püspöke hétfői közleményével "önmagát  minősíti azzal, hogy az úrnapi istentiszteletre jövő híveket,  lelkészeket provokátorokként, az ellenük felvonuló, emberségükből  kivetkezetten üvöltöző keresztyéngyűlölőket pedig erkölcsi  felháborodásukban megbotránkozókként állítja be". Ifj. Hegedűs  Loránt úgy véli, hogy ha a püspök nem követi meg híveiket, minden  valószínűség szerint "egyenként fognak ellene eljárást kezdeményezni  az egyházi és világi hatóságok előtt jó hírnevük legszélesebb  nyilvánosság előtt történt megsértéséért".

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. WeiseÖdenburg 2013. november 06. 20:40
  „34. Szabra 2013.11.06. 16:11
  A történelmet a győztesek írják. A rendszerváltás előtti időben kötelező volt "fasisztázni" a minden szinttű oktatási rendszerben és a mindennapi életben. Az állami ünnepeken a szónokok általában kétszer említettetek Horthy fasisztázást. Ezt a fogalmat sokan magukévá tették.A rendszerváltást követően a köpönyeg fordításnál az elmében
  sulykolással mélyen elültetett "Horthyfasiszta" fogalmat cipelte magával az új divatos fogalommal,minek saját értelmezése ,mindenki kommunista volt a "Kádár rezsimben csak én nem ! A fogalmakat ólomnehezékként cipelni kényszerülő összezavart embertől nem várható el a reális vélemény alkotás. Nem boldog ,ha nem hangoskodhat.
  A kor feldolgozását értékelését, bal vagy jobboldali ideológiához kötődő történészek végezték el. Az akkor még jelenlevő arisztokrácia léte is ellenséges érzéseket táplált. a kormányzó tevékenységének vizsgálatánál az adott kor
  szűk mozgásterének, lehetőségeinek értékelését mellőzték. A pikantéria rengeteg vissza emlékezés jelent meg az időszakot átélt személyek tollából,ezen művek olvasásával közelebb juthatna az egész Horthy rendszer működésének megértéséhez. Mondom annak ellenére rokonságom érintette a kor negatív hatása,igaz Horthy lemondása után.
  Csak egy másik tény 1956 utáni megtorlások főszorgalmazója az akkori Kínai kommunista Párt Vezetői szorgalmazták.
  Jelentős összegű pénzügyi segítségüket nagyszámú ítéletek végrehajtásához kötötték. Erről is kevesen tudnak,vagy akarnak tudni. A történelemben rengeteg olyan tény van ami nem szerepel a köztudatban.”
 • 35. pancser 2013. november 06. 19:18
  „34. Szabra 2013.11.06. 16:11
  Az idézeted semmit nem változtat Horthy megítélésén. A relativizálás, hogy nálunk egy ideig jobb lett volna a zsidóknak nem kisebb a felelőssége. Olyan ez mint a pofon erőssége, kicsivel kisebb vagy nagyobb attól még pofon, út volt a tragédiához, a genocidiumhoz!”
 • 34. Szabra 2013. november 06. 16:11
  „12.Ovinkor ! és társai !

  Melegen ajánlom John Flournoy Montgomery: Hungary, the unwilling satellitei / Magyarország a vonakodó csatlós / c. könyvét aki 1933-tól 1941.-ig az USA Magyarországra akkreditált követe volt.
  Nem volt antiszemita, nem volt náci, fasiszta, kommunista, nem volt magyar, nem volt zsidó, tehát elfogadhatjuk pártatlannak!
  Idézet 86. oldal
  " 1944 márciusig Magyarország volt az egyetlen európai ország a Pireneusoktól keletre, ahol a zsidók élete biztonságosnak volt tekinthető. A magyar zsidók mellett, akiknek száma csaknem egymillió volt, hatvan-hetvenezer zsidó érkezett külországokból Magyarországra és élt ott biztonságban, amíg Hitler seregei meg nem szállták az országot és el nem rendelték a zsidók módszeres kiirtását ".
  ---egyéb véleményeket nem a tények , hanem az indulatok motiválják, ill. alapozták meg----”
 • 33. Pretorianus 2013. november 06. 14:04
  „Már- már én is látom a neve körül felvillanni a glóriát... pancser, kisbetűvel, hiszen ő is így jegyzi. Még igazad is lehetne gonzo, mert itt úgy ahogy disztingvál. Persze csak majdnem. De ha a többi, Horthyval kapcsolatos cikket nézem, ott elszabadul a valódi énje. :) A saját kútfőből táplálkozásról annyit, hogy előfordul, hogy spórol erősen az idéző jelekkel. :))) Pedig az "idegen" forrás megjelölésénél ez illendő. Idézni nem szégyen, sajátként eladni az.”
 • 32. gonzo 2013. november 06. 09:20
  „28. WeiseÖdenburg 2013.11.05. 22:28

  Én köszönöm ezt a hozzászólást,ha már valaki ilyen témában megnyilvánul,a másolgatást,a személyeskedést,a másikhoz dörgölőzést mellőzve minimum ilyen színvonalú írásokat olvasnék szívesen.

  Még annyi:a sokat szidott Pancser:lehet,hogy sokaknak nem tetszik a véleménye de én becsülöm benne,hogy láthatóan saját kútfőből táplálkozik(ellenben néhány másolóbajnokkal),nem személyeskedik,a szóhasználatából látszik,hogy sokkal(nagyon sokkal) olvasottabb az őt bírálók jó részénél.És ez fáj nekik nagyon-ez is látszik.”
 • 31. xverax 2013. november 06. 07:00
  „horngyula szoboravatásánál senki nem tiltakozott... szégyen”
 • 30. pancser 2013. november 05. 23:48
  „29. fityesz 2013.11.05. 22:33
  Aki érzelmeskedik egy fórumon az magára vessen. Te is!
  De azért lennél szíves elmagyarázni a magyar orrok jellemzőit?”
 • 29. fityesz 2013. november 05. 22:33
  „27.pancser:Neked hiába magyaráz bárki,nem érted meg.Éretlen vagy,ilyen egyszerű az egész.Vedd észre már,téged utál minden itt jelenlévő.”
 • 28. WeiseÖdenburg 2013. november 05. 22:28
  „Ovinkor. Sajnos a Fasizmust,Nácizmust a mai napig keverik.
  Fasizmus: Benito Mussolini és pártja, az Olasz Fasiszta Párt ideológiája az általuk vezetett fasiszta Olaszországban. Alapvetései a nemzeti érzelem, a szociális érzékenység, a vezető (Duce) korlátlan hatalma. Céljuk a Római Birodalom korának visszahozatala. A fasiszta ideológiának NEM RÉSZE A FAJELMÉLET, tehát ők nem üldözték a zsidókat, nem valami ellen, "hanem valamiért dolgoztak. "
  Az elnevezés is a római örökségre utal: a latin fasces szóból ered. Ez egy ókori tárgy, mely a római tisztségviselők hatalmát jelképezte. Próbáltak a tézisekben beleszőni,belemagyarázni fogalmakat,ezért a Dimitrovi meghatározás sántít ! Többneves neves történész próbálta taglalni a fasizmus fogalmát,de azok ütköznek az alapokkal. Sztálin hatalmi
  szóval rendezte a vitatott kérdéseket,mert "fasiszta" volt aki szemben állt vele,erősen keverte és összemosta a Nácizmussal. Elfogulatlan történészek egyet értenek abban,hogy a fasizmust,mint fogalmat "szitok szónak" használnak. A hungarizmust is próbálták besorolni a fasizmushoz,de a kirekesztő alaptézisei miatt ez megdőlt.
  Fogadjuk el a fasiszta pártot alapító /mint a fasizmus eszményének/ létrehozójának, meghatározását,aki Benitó Mussolini .A fasizmusból Hitler elemeket vett át a nemzetszocializmus számára,ezt tette a Spanyol Frankó tábornok is.
  Későbbi korokban vissza nyúltak még hozzá,mint az argentin Peron. Horthy korszakra nem mondható el minden eleme a fasizmusnak.Tisztelettel szabadna még megjegyeznem az első "zsidó" törvény még nem konkrétan a zsidóság ellen irányult,hanem az országban élő más kisebbség mellet foglalt állást.Mindenki a saját etnikumának arányában kapott lehetőséget a felsőfokú tanulmányok végzésére. Ez a gazdag zsidóságnak nem okozott problémát,mert volt pénze gyermekét, rangosabb külföldi egyetemen képeztetni. A zsidóságot kirekesztő törvények ezek után vettek éles fordulatot. Érdekesség az ifjabb Horthy fiú egy zsidó lánnyal szökött Dél-Amerikában. Feltehetőleg akkor már élő kirekesztő politika miatt. Tény nagyon sokan áldozatul estek ennek a korszaknak,akkor még a háborús áldozatokat nem számoljuk. Azt gondolom ez a szobor nagyobb hangsúlyt kapott a médiában és politika szervezetek részéről.Az átlag polgár kisebb zajesetén átsiklik a dolog felett.A kíméletlen választási harc eredményének tartom. Tovább osztani a népet,mert valakik érdeke ezt kívánja. A magyar meg rögtön csatlakozik valamelyik szekértáborhoz.”
 • 27. pancser 2013. november 05. 21:13
  „159. Legs 2013.11.05. 20:18
  Összeugrott a gyomrod? Ezt akartam, te gondolat nélküli.......
  23. fityesz 2013.11.05. 20:39
  Kampós orrú? Ha ilyen jól azonosíthatók akkor minek kellett a sárga csillag? Talán azért, hogy segítsen a magadfajta orránál tovább nem látónak. Azok a buta legyek is a sárgára buknak mert legyek és buták!
  Aztán milyen egy magyar orr magyarázd el nekünk!”
 • 26. Legs 2013. november 05. 21:01
  „jó éjt pancser...kisbetűvelegybeírva:)”
 • 25. Legs 2013. november 05. 20:57
  „21. Ovinkor 2013.11.05. 20:32
  Nevezz meg egy-két "zug" történészt..Akkor hitelesebb leszel.Menni fog?”
 • 24. Legs 2013. november 05. 20:55
  „22. pancser 2013.11.05. 20:37

  Te pancser vagy..Mondhatnám barom,de nem mondom.Nem vagy barom.pancser vagy kisbetüvel.”
 • 23. fityesz 2013. november 05. 20:39
  „Sajnos itt minden a kampósorrú ajvékolók miatt történik,ők akarnak a megmondók lenni.Hát menjenek haza Izrájelbe.Ott dumálhatnak.”
 • 22. pancser 2013. november 05. 20:37
  „13. Legs 2013.11.05. 18:25
  Te főokos volt más kormányzó is Horthy kívül, talán Matuska Szilveszterre gondoltál?
  20. Japo 2013.11.05. 19:59
  De tévedhet..... tévedett is. Magyarországon az egész Horthy érában a kezdetektől a végéig hivatalos szintre emelték a zsidóság kirekesztését.”
 • 21. Ovinkor 2013. november 05. 20:32
  „legs

  Én nem foglalkozom a személyeddel. Mert hidegen hagy.

  Korábban kifejtettem már részletesebben is. De ha ennél részletesebb kifejtést vársz, bármelyik, nem kurzustörténész által írt munkában megtalálod.

  Horthy a legnagyobb nemzeti tragédia első számú felelőse. Lehet hazugságokra hagyatkozni, lehet zugtörténészekre hivatkozni, de attól még a tény tény marad.”
 • 20. Japo 2013. november 05. 19:59
  „Hát egy történész már csak nem hülye?
  http://magyarhirlap.hu/rakosista-kadarista-orokseg-oriasi-tevhitek-horthyrolvideo”
 • 19. Legs 2013. november 05. 19:53
  „16. Ovinkor 2013.11.05. 19:19
  Ahogy látom perc emberke vagy.Általánosságokban beszélsz.De minek?”
 • 18. Legs 2013. november 05. 19:51
  „16. Ovinkor 2013.11.05. 19:19

  WeiseÖdenburg:

  Sajnos, tévedsz.

  Horthy a magyar zsidóság megbélyegzésének és kiirtásának fő felelőse volt
  -----------------------
  No akkor támaszd alá igazad.Menni fog?Idézz !!Törj ízzé porrá!!Vagy csak saját véleményed?Lehet de akkor is támaszd alá!Döngölj a földbe!!!”
 • 17. Legs 2013. november 05. 19:46
  „Magyarországot 1944 március 19.-én megszállta Németország.Szerinted miért?Mert mindenben megfeleltünk nekik vagy azért mert nem?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélesebb lett az árfolyamgát

Az árfolyamgát megnyitásáról és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról döntött az Országgyűlés kedden. Tovább olvasom