Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Megunhatatlan és örök: a kilim

Gyakran okoz problémát az üres falak dekorálása. Szép és elegáns megoldás a falra akasztott kilim, mely egy csapásra otthonossá teszi a környezetet.

A kilim Kisázsiában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában elterjedt szőnyegfajta, első töredékes darabjai i.e. 5000-6000-ből kerültek elő. Ma is ugyanott és ugyanúgy készülnek, mint egykor, kezdetleges, nyüst nélküli fekvő vagy álló szövőszéken. Az ázsiai nomád törzsek sátoraikban ezekkel a szőnyegekkel védekeztek a hideg ellen. Került a földre, a sátor falára is.

Ehhez a szerephez hamarosan a díszítő funkció is hozzákapcsolódott. Így alakult ki -a szövéstechnikából adódóan- elsősorban geometrikus mintázatú kilimek hagyománya. A kilimek mintázata ősi, évezredeken átívelő motívumok “köszönnek vissza" a ma szövött darabokon.
De nemcsak a szőnyegek, hanem szállító- és tárolóeszközök, bölcsők, sótartók, ajtódíszek is kilimből készültek. Anyaguk gyapjú, kecskeszőr, ritkábban teveszőr, és selyem. Az imaszőnyeg típusa az iszlám elterjedése után alakult ki.

Azt mondhatjuk, hogy a rokokón kívül minden lakberendezési stílushoz, irányzathoz jól illik. Ezek a csodálatosan dekoratív, erőt sugárzó darabok hihetetlenül változatosak, nemcsak tájegységenként, törzsenként változnak a színek és a minták, de szinte egymás mellett lévő falvakban is más-más fajtájú szőnyegeket szőnek. Az anatóliai yörükök vidám, élénk színvilágukkal, a kaukázusiak különös mintáikkal, míg a nomád beludzsok és türkmének elegáns, mélytónusú színeikkel kápráztatnak el bennünket.

A kilimek egy nagyszerű lehetőséget jelentenek, hogy vibráló színeket és formákat vigyünk otthonaink falaira és padlójára, ezek a darabok páratlan képességgel rendelkeznek, hogy melegségükkel és textúrájukkal meghatározzák a teret és gyakran alapvető szerepet játszanak egy dekorációs séma megkomponálásában. A szokatlan formájú darabok, párnák, zsákok, futók és állattakarók miként az egyszerű szőnyegek és a rég elrongyolódott kedvencekből levágott féltve őrzött darabok megtalálják saját igen változatos helyüket életünkben és napjaink minden lakástípusában a biedermeiertől az art dekon és rusztikuson át a minimal artig. A ragyogó színű kilimekkel erős szín és formakontrasztot hozhatunk létre. Napjaink minimal art stílusú bútoraival berendezett lakások könnyen sterillé válhatnak, de egy heverőre terített kilim csodát tehet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi premier után Rómába utazik a Juronics-társulat

A Tűzmadár, valamint a Bolero című produkciókkal lép fel a Szegedi Kortárs Balett Budapesten; a… Tovább olvasom