Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megunhatatlan és örök: a kilim

Gyakran okoz problémát az üres falak dekorálása. Szép és elegáns megoldás a falra akasztott kilim, mely egy csapásra otthonossá teszi a környezetet.

A kilim Kisázsiában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában elterjedt szőnyegfajta, első töredékes darabjai i.e. 5000-6000-ből kerültek elő. Ma is ugyanott és ugyanúgy készülnek, mint egykor, kezdetleges, nyüst nélküli fekvő vagy álló szövőszéken. Az ázsiai nomád törzsek sátoraikban ezekkel a szőnyegekkel védekeztek a hideg ellen. Került a földre, a sátor falára is.

Ehhez a szerephez hamarosan a díszítő funkció is hozzákapcsolódott. Így alakult ki -a szövéstechnikából adódóan- elsősorban geometrikus mintázatú kilimek hagyománya. A kilimek mintázata ősi, évezredeken átívelő motívumok “köszönnek vissza" a ma szövött darabokon.
De nemcsak a szőnyegek, hanem szállító- és tárolóeszközök, bölcsők, sótartók, ajtódíszek is kilimből készültek. Anyaguk gyapjú, kecskeszőr, ritkábban teveszőr, és selyem. Az imaszőnyeg típusa az iszlám elterjedése után alakult ki.

Azt mondhatjuk, hogy a rokokón kívül minden lakberendezési stílushoz, irányzathoz jól illik. Ezek a csodálatosan dekoratív, erőt sugárzó darabok hihetetlenül változatosak, nemcsak tájegységenként, törzsenként változnak a színek és a minták, de szinte egymás mellett lévő falvakban is más-más fajtájú szőnyegeket szőnek. Az anatóliai yörükök vidám, élénk színvilágukkal, a kaukázusiak különös mintáikkal, míg a nomád beludzsok és türkmének elegáns, mélytónusú színeikkel kápráztatnak el bennünket.

A kilimek egy nagyszerű lehetőséget jelentenek, hogy vibráló színeket és formákat vigyünk otthonaink falaira és padlójára, ezek a darabok páratlan képességgel rendelkeznek, hogy melegségükkel és textúrájukkal meghatározzák a teret és gyakran alapvető szerepet játszanak egy dekorációs séma megkomponálásában. A szokatlan formájú darabok, párnák, zsákok, futók és állattakarók miként az egyszerű szőnyegek és a rég elrongyolódott kedvencekből levágott féltve őrzött darabok megtalálják saját igen változatos helyüket életünkben és napjaink minden lakástípusában a biedermeiertől az art dekon és rusztikuson át a minimal artig. A ragyogó színű kilimekkel erős szín és formakontrasztot hozhatunk létre. Napjaink minimal art stílusú bútoraival berendezett lakások könnyen sterillé válhatnak, de egy heverőre terített kilim csodát tehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi premier után Rómába utazik a Juronics-társulat

A Tűzmadár, valamint a Bolero című produkciókkal lép fel a Szegedi Kortárs Balett Budapesten; a… Tovább olvasom