Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Megújul az óvári Habsburg-ház

Megújul a mosonmagyaróvári Habsburg-ház: a piarista rend szállót és turistaközpontot rendez be a város egyik legrégibb, augusztusra teljesen felújított épületében. A volt főhercegi kastély új szerepében szeptemberben nyitja meg kapuit.
Mosonmagyaróváron a közel háromszáz éves kastély utolsó lakója Habsburg Frigyes volt, majd államosították az épületet, kollégiumot alakítottak ki benne. Mivel eközben alig költöttek az állagmegóvásra, a város egyik legrégebbi épületegyüttese végül kívül-belül leromlott állapotban került a piarista rend kezébe. A rend egy tavaly elnyert pályázati támogatással hotelt, turistaközpontot és Habsburg-emlékhelyet alakít ki benne, ezzel együtt pedig teljesen felújítja. A most is építés alatt álló épületben Sárközi Sándor, a piarista iskola igazgatója és Horváth László Imréné gazdasági vezető kalauzolta el a Kisalföld munkatársát.

Uniós támogatás

– Az épület felújításának és benne egy szálló kialakításának ötlete dr. Iváncsics Jánostól, egy vállalkozásfejlesztési alapítvány vezetőjétől származik. A rend tavaly márciusban nyújtott be uniós pályázatot „Turisztikai látogatóközpont a Habsburg-házban” címmel. Hetvenmillió forintot nyertünk el, 2005 szeptemberében pedig el is kezdődhettek a munkálatok. A kastély két szárnyát kívül és belül is rendbe hoztuk. Jogos reményeket fűzhetünk hozzá, hiszen ahogyan idegenforgalmi szempontból Mosonmagyaróvár is kitűnő helyen van – a Csallóköz, a Szigetköz és Burgenland között –, úgy a kastély is kiváló helyen fekszik a városon belül. Óvár legszebb részének közepén helyezkedik el. Közel a vár, a városháza, az egyetem, a Magyar utca, a vendéglők és üzletek, kellő reklámmal tehát komoly forgalomra számíthatunk.

Hármas pilléren

– Három pillérre építettük fel elképzelésünket. Egyrészt szállót alakítunk ki az épületben, mely turisták fogadásától a konferenciákon át akár lelkigyakorlatokig vagy vállalati tréningekig sok célra alkalmas lesz. Másrészt a turisztikai információs központban hagyományos és digitális kiadványok, projektoros bemutatók, kiállítások várják mindazokat, akik tájékozódni szeretnének a környék kulturális és természeti látnivalóiról. Harmadrészt pedig szabadtéri rendezvényeket, koncerteket és előadásokat szervezhetünk a kastély és az iskola udvarain – mondta az igazgató.
Hogy az épület múltjának és régi tulajdonosainak is megadják a tiszteletet, a városi múzeummal közösen Habsburg-emlékhelyet is kialakítanak a szállóban.

Modern szálló

A szépen berendezett szálló két-, három- és négyágyas szobákból áll, valamennyiben van tévé és internet-hozzáférés. A pihenni vágyókat hidromasszázskád és szauna várja, a tájékozódni kívánókat pedig húsz gépből álló számítógéppark. Elkészül egy negyvenfős, modern konferenciaterem is. A vendégek reggelit, és saját konyháról (igény szerint) ebédet és vacsorát is kaphatnak.
– A kastélyszálló reklámozását már elkezdtük. Honlap, plakátok és prospektusok tájékoztatják majd a leendő vendégeket. Egyelőre óvatosan kezdünk: egy recepciós és egy szobaasszony alkotják az induló személyzetet. Árainkkal nem szeretnénk se nagyon a többi hotel alá, se fölé menni – tette hozzá Horváth László Imréné gazdasági vezető.

Nyitóünnepség

augusztusban


Az épület és berendezése a jövő hónap elejére készül el teljesen, a szakhatósági engedélyek beszerzése után pedig előreláthatólag szeptemberben nyílik meg a szálló. A Habsburg-kastély és Piarista Vendégház nyitóünnepsége augusztus 12-én lesz a felújított épületben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom