Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Megújul az egészségügyi szakfelügyeleti rendszer

Új alapokra helyezte a kormány az egészségügyi szakfelügyeleti rendszert, hogy ezáltal is biztonságosabb és hatékonyabb legyen az egészségügyi ellátás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.
Páva Hanna, az Emmi egészségügyért felelős államtitkárságának egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára a kormány honlapján közzétett videóban felidézte, hogy 2012-ben az állam átvette a fekvőbeteg-intézeteket, illetve az integrált járó- és fekvőbeteg intézeteket. Ezek fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lett. Ezzel egy időben viszont azóta a GYEMSZI látta el ezen intézmények hatósági felügyeleti tevékenységet is. Jogi szempontból viszont összeférhetetlen, hogy hatósági eszközökkel ellenőrizze a saját maga által fenntartott intézményeket. Ezért a kormány úgy döntött, kettéválasztja az egészségügyi szolgáltatók két típusú ellenőrzését.

A helyettes államtitkár kifejtette: a jövőben az egészségügyi szolgáltatók, orvosok hatósági szakfelügyeleti ellenőrzéséért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), míg a minőségügyi ellenőrzésért a GYEMSZI lesz a felelős. Ugyanakkor kiemelte: ezeket a feladatokat a két szervezet egymással szorosan együttműködve látja el a jövőben.

A hatósági ellenőrzés során az OTH azt ellenőrzi, hogy az adott egészségügyi szolgáltató, illetve orvos betartja-e a jogszabályokat, a rá vonatkozó minimumfeltételeket. Míg a minőségügyi ellenőrzés során a GYEMSZI azt nézi, hogy milyen minőségügyi követelményeket szabott meg magának az adott egészségügyi szolgáltató, illetve orvos, melyek az ellátás gyenge pontjai, lehet-e javítani a szolgáltatás színvonalát - tette hozzá Páva Hanna.

Az Emmi közleménye szerint az Egészségügyi Szakmai Kollégium javaslata alapján az országos tiszti főorvos gondoskodik a szakterület szerinti szakfelügyelői névjegyzék összeállításáról, hatósági szakfelügyeleti feladat esetén az OTH, illetve a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve erről a listáról választja ki azt a szakértőt, aki a konkrét felkérésnek eseti megbízás alapján tesz majd eleget.

A minőségügyi felülvizsgálati rendszer keretében állandó megbízású minőségügyi szakfőorvosokból, illetve szakterületi vezetőkből álló hálózat jön létre, ugyancsak minden szakterületen. Az állandó státuszú szakfőorvosokat pályázaton választják ki, számukra a GYEMSZI rendszeres módszertani képzést nyújt. Szükség esetén munkájukat további szakértőkből álló, a feladatnak megfelelően összeállított ad-hoc munkacsoport is segíti, eseti megbízás alapján - olvasható az Emmi közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. borsmenta 2012. november 03. 09:26
    „Az egészségügyi ellátás gyenge pontjainak megnevezéséhez nem kell egy egész szervezet, elég megkérdezni bárkit, aki látott már jól működő egészségügyi rendszert.

    Attól, hogy többen dolgoznak majd ellenőrként, nem lesz normális betegellátás, nem lesz normális finanszírozás, nem változik meg az egészségügyi személyzet, és nem lesznek elégedettebbek a betegek.

    (Megjegyzem: a betegek elégedettségéhez sokszor elég lenne az, hogy elmondják nekik, mi a betegségük, milyen beavatkozásokra és miért van szükség, mi fog történni, az őket kezelő hányszor és milyen eredménnyel végezte az adott dolgot, milyen arányban várhat gyógyulást, milyen kockázatok vannak, vagy egyszerűen csak tudatnák vele, hogy milyen injekciót szúr félálomban a fenekébe a nővérke a kórházban...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kúria: a közérdek hatékonyabb érvényesülését szolgálhatja a közigazgatási bíróságok hatáskörének bővítése

A közérdek hatékonyabb érvényesülését szolgálhatja a közigazgatási bíróságok hatáskörének bővülése, ezzel párhuzamosan pedig indokolt lehet új perrendtartás megalkotása. Tovább olvasom