Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Megújul a közmunkaprogram

A kormány - azon célkitűzés jegyében, hogy mindenkinek munkát kell adni, aki képes dolgozni - új közmunka- és munkaerő-kölcsönzési rendszerrel javítaná a Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 55 százalékos foglalkoztatási szintet - olvasható a kedden Budapesten bemutatott Széll Kálmán Tervben.

A dokumentumban a kormány rámutat: Magyarországon ma csak 3,8 millióan dolgoznak, ez pedig sokkal kevesebb, mint ahány munkaképes lakosa van az országnak. "Így a közterhekhez is kevesebben tudnak hozzájárulni, s az államnak is szűkösebbek a lehetőségei arra, hogy kitörjön az adósságcsapdából".

Három lehetséges utat látnak arra, hogy minden munkaképes állampolgárnak legyen munkája. A kormány egyrészt olyan közmunkaprogramokat indít, amelyek sok ember munkáját igénylik, és olyan "rég halogatott", fontos problémákat oldanak meg, mint a gátak, víztárolók megépítése, belvízelvezető csatornák kialakítása és karbantartása. A koncepció szerint a beruházások terve idén július elsejéig elkészül és egyes munkák már szeptember elsejétől már elkezdődhetnek, míg a teljes rendszer 2012. január elsejével áll fel.
Ezenkívül a kormány kialakítja a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét, amelynek keretében a magánvállalkozásoknak is megnyílik a lehetőség, hogy közmunkásokat foglalkoztassanak, vagyis megfelelő feltételek mellett kölcsönvegyék a közmunkásokat egy-egy program megvalósítása során.

Harmadrészt egyéni közmunkaprogramokat is szerveznek, amelyben egy integrált ellátási láncolat tagjaként állíthatnak elő termékeket, amelyek felvevőpiaca is állami eszközökkel biztosított.

Nem tartható fenn az a rendszer, amelyben a különböző jogcímeken járó támogatások összeadott értéke hasonló nagyságrendet érhetett el, mint a munkával megkereshető bér - szögezi le a kormány a Széll Kálmán Tervben. Hozzáfűzik: olyan szabályozásra van szükség, amely maximálja a segélyek, és különböző szociális juttatások összeadott értékét.

Magyarországon rendkívül negatívan hat a foglalkoztatásra a rokkanttá nyilvánítás rendszerét körülvevő "számos csalás és visszaélés", ezért a régió többi országához képest Magyarországon kétszeres a rokkantak aránya. A helyzet javításához alapjaiban kell átalakítani a rokkanttá nyilvánítás rendszerét úgy, hogy annak működése átlátható legyen a jövőben. Ezt az átszervezést a kormány 2011. júliusáig el fogja végezni - olvasható a dokumentumban.

2012 január elsejéig pedig az új rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében "méltányos módon" felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.
A kormány az intézkedésektől annak megalapozását várja, hogy a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási ráta 10 éven belül 70 százalékra emelkedjen. A dokumentum szerint közvetlen pozitív hatása a programnak, hogy nőnek a munka után járó adóbevételek, és ezzel párhuzamosan csökkennek a kifizetett segélyek és támogatások. Hozzáfűzik: mindez úgy is igaz, hogy a közmunkaprogramoknál több ízben az állam és az önkormányzatok lesznek a foglalkoztatók, hiszen olyan célokat szolgálnak majd ezek a programok, amelyeket mindenképp meg kellett volna valósítani.

Közvetett pozitív hatás pedig, hogy a program hosszabb távon visszahozhatja a munka kultúráját. Emellett azok számára, akik a közelmúltban estek ki a munka világából, a terv biztosítja, hogy ne jöjjenek ki a gyakorlatból, ne veszítsék el korábbi képességeiket.
Az Új Széchenyi Terv 73 milliárd forintnyi forrást tartalmaz a közmunkaprogramok és a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának támogatására.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2011. március 03. 06:00
  „egy fentebbi cikkben olvashato;- Budahazy-t is ketszer iteltek kozmunkara!!
  vajon el is vegezte-e azt??”
 • 3. peet2 2011. március 01. 22:31
  „Saját magukra is gondolta???”
 • 2. dünnyögő 2011. március 01. 18:57
  „Nos igaz, hogy 3,8 millióan dolgoznak, de ebből csupán 0,6 millióan hoznak létre olyan terméket ami valamilyen szinten eladható, és növeli a nemzeti termék értékét. A többiek csak ezt a pénzt osztogatják szét egymás közt.
  Az egyetlen módja annak, hogy valóban növekedjen a bevétel, ha a termelésben foglalkoztatottak számát növelik meg.
  A közmunka csak igen ritka esetben sorolható ide.”
 • 1. Jandex 2011. március 01. 18:17
  „Erre csak egy matolcsy idézettel tudok válaszolni: "ööö öö ee eee aaaa aa iiiii ii"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Át kell alakítani a gyógyszertámogatások rendszerét

A gyógyszerek ára nem emelkedne, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kellene költeni rá. A támogatások korrupt és átláthatatlan jellegét fel kell számolni. Tovább olvasom