Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Megtetszettünk egymásnak, hazavittem, azóta övé a kert

Érzékeny, áldozatkész és óriási teherbírású a gyengébbik nem – derül ki a szegedi kutyamenhely önkénteseiről. Főként a lányok és asszonyok forgatják fel életüket, hogy gondját viselhessék és szerethessék elhagyott kedvenceinket.
Murányi Edina örökbefogadóból lett önkéntes a Tappancsnál. Fotó: Schmidt Andrea
Amikor a menhelyen megszületik a döntés egy kutya gondozásáról, minden családtag együtt határoz a közös jövőről – a kutya is. Azt mondják ugyanis, hogy nem az ember szemeli ki az állatot, hanem a legjobb barát talál az emberére.

Miért éppen a nők?

Elhagyott kedvenceink ápolásából – például a Tappancs Alapítvány dorozsmai tanyáján – legfőképpen és elsősorban nők veszik ki a részüket. Farkas Gabriella, az alapítvány vezetője azt meséli, hogy bár a gondozók között férfiak is vannak, az önkéntesek szinte kizárólag nők. Férjeket és barátokat rajtuk keresztül vonnak be. Miért éppen a nők?

Talán mert érzékenyebbek az erősebb nemnél. És az is közrejátszhat, hogy több áldozatot hajlandók vállalni, hiszen az önkéntes feladat felforgatja a segítők életét. Sok időt, sok energiát követel. A fiatalabbak leginkább humán érdeklődésű vagy biológia szakos egyetemisták. Az idősebbek munkanélküliek, nyugdíjasok, vállalkozók, háztartásbeli lányok és asszonyok. Érdekes, hogy műszakiakat nem találni közöttük.

Johnnyt szeretni

Murányi Edina szatymazi végzős egyetemista lány például állatorvosnak készült, mégis inkább némettanárként diplomázik. Örökbefogadóból lett önkéntes a Tappancsnál.

A szerencsét hozó Szerencse

Amikor az előző kutyánkat temettük, a férjem azzal búcsúzott tőle, hogy „küldjél nekünk szerencsét". és így lett. Húsvét után kisétáltunk a Tappancshoz, és megláttam egy labrador keveréket a kerítésbe kapaszkodni – emlékezik a nagy találkozásra a nyugdíjas örökbefogadó Nagy Ferencné Ili.
– Odamentem, megkérdeztem tőle: eljössz velünk? Hiszen azt mondják, nem mi választunk, hanem a kutya szemel ki bennünket. Boldog volt, őt vittük haza.. Az örökbefogadási papírok kitöltésekor érdeklődtünk, van-e már neve, és érdekes, úgy hívták: Szerencse. Így ért össze a történet. Én etetem, a párommal együtt kényeztetjük, játszunk vele. Igazi kislánykutya, hízeleg, kedveskedik.

– Elpusztult a befogadott kutyánk, és fél évnek el kellett telnie, hogy túltegyem magam az elvesztésén. Akkor mentem ki a Tappancs tanyára, hogy egy másik kutyát hazavigyek. Johnnyt akkor vitték vissza a kutyamenhelyre, túlságosan mozgékony volt, nem panellakásba való – idézi fel Edina. – Megtetszettünk egymásnak, hazavittem, azóta övé az egész kertünk. Én pedig visszajárok segíteni a Tappancshoz. Elmondtam persze Johnnynak is, hogy változatlanul őt szeretem a legjobban, ennek ellenére minden alkalommal távolságtartással fogad, ha hazaérek. Leellenőrzi, milyen kutyaszagot viszek magammal. Igaz, rátaláltam Johnnyra, mégis kijárok a társaihoz egyszer-kétszer hetente, mert imádom az állatokat. Segítek olyan kutyáknak, akiket más nem szeret, és senkinek sem kellenek. Vizet öntök, isznak, és látom, milyen hálásak érte.

Jóéjt puszit ad

Edina nehéz fizikai munkát végez a Tappancsnál, de nem bánja. Azt mondja, nagyon megéri. Lányok, asszonyok járnak ki, Edina szerint a szeretet hajtja mindnyájukat. A férfiakban ez nincs meg annyira. Biztosan nem véletlen, hogy férfi önkéntes kevés akad. Vannak páran, akiknek van saját kutyája, mégis mennek. És akad, aki nem tud sajátot vállalni, és így pótolja a házi kedvencet.
– Ezek után Johnnyt ki kell engesztelnem otthon, tudja, hogy mit csináltam – fűzi hozzá az egyetemista lány. – Játszom vele, elviszem sétálni, és megérti. Elkényeztetem a kutyámat, ennek ellenére hallgat rám. Ha például szólok neki, hogy alvás, megy a helyére, betakarom, jóéjt puszit ad és megnyugszik. Ha befejezem az egyetemet, és dolgozni fogok, akkor is kijárok a Tappancshoz. Nemcsak nekik van rám szükségük, hanem nekem is rájuk. A menhely az én menedékem is. Ott minden gondomról elfelejtkezem, úgy érzem, semmi baj sem történhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül harmadszor

Két éven belül harmadszor szakadtak meg a magyarországi orosz energiaszállítások, megtépázva … Tovább olvasom