Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megtelnek a fővárosi hajléktalanszállók

Tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról.
Nyolcvanöt százalékos volt a hajléktalanszállók kihasználtsága Budapesten az elmúlt éjszaka - közölte a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa kedden az MTI megkeresésére.

Gurály Zoltán elmondta: tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezek többsége az öt legnagyobb szálláson van, mert a sok embert befogadó és a város szélén lévő intézmények kevésbé népszerűek. A kisebb, "családiasabb", a városközponthoz közelebb lévő, főleg civil fenntartású szállókban 99,6 százalékos volt a kihasználtság, tehát ezek gyakorlatilag megteltek - fűzte hozzá.

Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról, az utcai szolgálatok, krízisautók is bevihetnek vagy a diszpécser is irányíthat embereket ilyen szállásokra.

A diszpécserhez harminchat hívás futott be hétfőn, és huszonegy embert vittek be a krízisautók - mondta.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan vagy kommunikációra képtelen emberekhez mentőt hívnak.

Kérik, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalanellátás 24 órában működő diszpécserszolgálatát, az rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 338-4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket vagy a mentőket lehet hívni.

Hangsúlyozták, hogy a hajléktalanellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább tíz centi jég kell, hogy a Balatonon korizhassunk

Ahhoz, hogy a Balatont ilyen vastag jég borítsa, vagyis beálljon a jég a tavon, két hétig tartó… Tovább olvasom