Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Megtarthatják

a csillagászati bemutatót

sopron–harka gosztonyi miklós A harkai fennsíkot körülásták, autóval nem lehet behajtani a területre. Ez veszélyezteti a május 19-i csillagászati bemutató megtartását. A terület kezelője, a Taeg Zrt. megoldást javasol a problémára.
– Amerikai kezdeményezésre május 19-én szerte a világon csillagászati bemutatókat tartanak, erre készült a Stella Sopron Csillagászati Egyesület is – mondta elöljáróban Kiss Gyula, az egyesület vezetője. – Ilyen jellegq rendezvényeink helyszínéül a harkai platóként ismert fennsíkot választjuk: egyrészt a Lövér körúti buszmegállótól nincs messze, másrészt „fényszennyeződés” sem zavarja az égi kutakodást. Bemutatóinkon rendszerint mintegy százötven-kétszáz érdeklődő vesz részt, a május 19-i eseményre – amely értelemszerqen sötétedéstől éjfélig tart – iskolákat is kiértesítettünk. Mindez azonban veszélyben forog, mivel időközben a harkai platót felásták, autóval lehetetlen a behajtás. Professzionális távcsöveink elemei viszont 30–40 kilogrammosak, s a gépkocsiban üzemeltetjük a hozzá való számítógépet is.
– A harkai platót sokan illegális szemétlerakónak használták, autókkal vitték oda a hulladékot. Ezt, no meg a balesetveszélyes rodeózást szüntettük meg a fennsíkot körülvevő árokkal – tudtuk meg a terület kezelői jogával rendelkező cég, a Taeg Zrt. vezérigazgatójától, dr. Jámbor Lászlótól. – A csillagászati programot támogatjuk, és megoldási javaslatunk is van a problémára. A Harka felé vezető úton, a lomnici lovasteleppel szemben, a lakótelep felől az adott időpontban behajtási lehetőséget biztosítunk a fennsíkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők majálisa

„Itt van május elseje..." – szólt a dal az ötven évvel ezelőtti felvonulásokon, melyek… Tovább olvasom