Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Megtartanák a megyerendszert?

Megtartanák a megyerendszert? kérdésünkre megérkeztek a válaszok.

 www.valasztas.kisalfold.hu

Március 29-i kérdésünk:
Mit tennének a népesség fogyása ellen?


Válaszok a Megtartanák a megyerendszert? kérdésre:

MIÉP-Jobbik a Harmadik Út: Megtartanánk a vármegyéket. Az uniós kistérségi regionális elvárások idegenek a több mint ezeréves megye- és vármegyerendszertől, amely ragyogóan kiállta az idő próbáját. Magyarország földrajzilag sajátosan tagolt. Egy-egy felmerülő közös ügy érdekében bőven megtenné, ha vármegye-csoportosulások csak alkalmilag alkotnának EU-kompatibilis régiót. (Sárdy Barbara, 7. vk.)

Szabad Demokraták Szövetsége – A Magyar Liberális Párt:
A megyék hatáskör tekintetében kiürültek. A megyei közgyűlések átpolitizált testületekké váltak. A jövőben ez a rendszer megszüntetésre vár. A megyei közgyűlések helyett regionális szintű választott testületek alakuljanak, térségi fejlesztési és közszolgálati feladatokkal. Ez eleve csökkentené a területi testületekben ülő képviselők számát. (Graffelner Kálmán, 3. vk.)

Magyar Demokrata Fórum: A megyék jelenlegi keretei évszázados hagyományokon alapulnak. A kapcsolatrendszer, a szokások és a kötődések miatt káros lenne a régiók létrehozása a megyerendszer helyett. Semmilyen észérv nem szól mellette: mindennek ugyanis nem mond ellent a jórészt uniós támogatással megvalósuló fejlesztések, beruházások régiós rendszere.


Magyar Kommunista Munkáspárt:
A Munkáspárt egyik fő célkitűzése a kisebb állam kevesebb képviselővel, ez a régiórendszer kialakításával megvalósulhatna, mert kevesebb számú, de nagyobb területű régiót irányítana egy testület. Ezt meg lehetne oldani egy akkora apparátussal, mint amelyek most a megyéket irányítják. Ráadásul az uniós integrációnkat is segítené az ott már hagyománnyá vált felosztás. (Markó Gábor, 2. vk.)

Magyar Szocialista Párt:
A jelenleg működő megyerendszerre mindaddig szükség lesz, amíg a hatékonyan működő közigazgatási régiók át nem veszik feladataik jó részét. A működőképes régiók létrejöttének viszont nem pusztán elhatározás a feltétele, hanem döntően politikai, közigazgatási, azonosságtudati kritériumok teljesítése. Mindezektől még kissé távol vagyunk. Egy gyors, meggondolatlan, előkészítetlen megszüntetéstől mindenesetre óvakodnék. (Balogh József, 3. vk.)

Magyar Vidék és Polgári Párt:
Más az önkormányzat és más a hatósági ügyintézés! A legnagyobb hibát akkor követték el, amikor a legősibb intézményt, a járásokat eltörölték. Szükség van a megyére, de a Bibó István szerinti „Kis-Megyére". Önkormányzat kell Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Mosonmagyaróvárra és Sopronba. Ez költségmegtakarítást is jelent! Ezt képviselik jelöltjeink: Wandraschek Ferenc Csornán és dr. Friedl László Sopronban.Kereszténydemokratapárt:
A KDP, igazodva az uniós irányelvekhez, régiókban gondolkodik. Így a megyerendszert átszerveznénk.Fidesz–MPSZ – Kereszténydemokrata Néppárt:
Szent István létrehozta, ezer éve működik. Az EU-csatlakozásunk előtérbe helyezte a régiók kialakítását és a régión belüli együttműködés kérdését. Az elmúlt 10 évben a közigazgatás területén a megyei közigazgatási rendszer működött, a területfejlesztés területén pedig a fokozatosan kiépülő régiós rendszer. A kettő kiegészítette egymást a decentralizált döntéshozatali és hatósági, hivatali ügyintézési területén. A közigazgatás karcsúsítása, az olcsóbb állam megvalósítása a megyerendszer megtartásával is elérhető.

Ön mit kérdezne a pártoktól? Írja meg nekünk az voks@lapcom.hu e-mail-címre!

 Az összes Győr-Moson-Sopron megyei választókerület jelöltje megtekintehtő a Kisalföld Online-on >>


MI KÉRDEZÜNK, A PÁRTOK VÁLASZOLNAK


Az összes eddig megjelent kérdés és válasz itt olvasható >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus motorbaleset Kalocsánál

Meghalt a vezetője annak a motornak, amely kisodródott az útról és több fának nekiütközött szombaton… Tovább olvasom