Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Megtalálni a közös nyelvet

A vállalati kultúra fogja meghatározni azt, hogy egy vállalaton belül mi történik, s ebből kívülről mi érzékelhető.

A versenypiacon küzdünk az ügyfélért. A külső ügyfélért, aki eltart bennünket. Szép, kifényesített piros almánk belül is ilyen fényes vajon? Mert ha nem, elképzelhető, hogy a külvilág felé valamivel jobb képet mutassunk magunkról, mint amilyen az valójában, de nem sokkal jobbat és nem sokáig.

A vállalati kultúra fogja meghatározni azt, hogy egy vállalaton belül mi történik, s természetesen azt is, ami ebből kívülről érzékelhető. S mint ilyen így válik az emberi erőforrás a stratégia részévé.
Két leggyakoribb probléma, melyen elvérzik a munkaadó és munkavállaló kapcsolata (de akár egy párkapcsolat is), s ezzel együtt odalesz a hőn áhított siker: a kommunikáció és a problémamegoldás.
A jó kommunikáció kétirányú. Így válik a siker eszközévé (vagy buktatójává) vagy lesz a siker maga. Ezért gondolom azt, hogy szlogenként is választhatnánk a következő, megszívlelendő tanácsot: „Szólj hozzá…"

Mármint munkaadó a munkavállalóhoz és fordítva, vagy a témához. Csak akkor érthetik meg egymást. Tapasztalatom szerint pedig megérteni csak akkor tudjuk a másikat, legyen az munkahelyi vagy párkapcsolat, ha ismerjük a másik tetteit, reakcióit, mi motiválja őket, ha tudjuk, hogyan érez és miként értelmez. Ehhez azonban igazán ismernünk kell őt és a kommunikáció törvényszerűségeit.

A munkaadó kommunikációjának célja a versenyhelyzetben a pozíció megerősítése, a munkavállaló célja a folyamatos kapcsolatbiztosítás, az együttműködés. A cég tényeket közöl, a munkavállaló érzéseit is kifejezésre akarja juttatni. Egyik sem azt kapja, amire vágyik, nem azt adják a másiknak, amire szüksége lenne, ez csak felerősödik a férfi és a női kommunikáció különbözőségén. Megoldás a „Szólj hozzá…" belső kommunikációs rendszer fejlesztése, a HR feladata a munka és az ember közötti harmonikus viszony megteremtése.

Király Ágnes HR- és ügyfélszolgálati tanácsadó, tréner

Ha kérdése van a témában, írja meg a penzbeszel@kisalfold.hu címre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önarckép

Jánossomorja. Ma este 6 órakor Önarckép címmel kiállítás nyílik az öt éve elhunyt Kurucz Béla László… Tovább olvasom