Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megtakarítás: összevonnák a kórházi laborokat

Központi laboratóriumi rendszert alakít ki az egészségügyi államtitkárság, mert ettől hasonló megtakarítást vár, mint a kórházak központosított gyógyszerbeszerzéseitől.
Központi laboratóriumi rendszert alakít ki az egészségügyi államtitkárság, mert ettől hasonló megtakarítást vár, mint a kórházak központosított gyógyszerbeszerzéseitől, a laborszakma képviselői szerint viszont a forrásokat növelni kellene, mert a jelenlegi - egy évtizede változatlan - keretből nem futja az összes életmentő kezeléshez szükséges modern vizsgálatra - írta a Világgazdaság hétfőn.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint jelenleg 242 szolgáltató végez laboratóriumi tevékenységet, ezek 80 százaléka állami vagy önkormányzati fenntartású, 15 százaléka magáncégé, a fennmaradó 5 százalékot egyéb (nonprofit) szervezetek működtetik. Az OEP finanszírozta laborszolgáltatás a legtöbb helyen veszteséges, a kassza ugyanis zárt, az egy évre rendelkezésre álló összeget 12 hónapra elosztják, ráadásul minden labornak van egy teljesítményvolumen-korlátja, az e fölött végzett tesztekért csak a rendes ár töredékét kapják.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) elnöke, Kovács L. Gábor a lapnak elmondta: Magyarországon évente mintegy 180 millió laborvizsgálatot végeznek, ezek 80 százalékát járóbetegeknél. A laborszakma képviselői szerint a sok feleslegesen megkért vizsgálat mellett - financiális korlátok miatt - a szakmailag szükségesnél lényegesen kevesebb valóban indokolt tesztet végeznek, nagyrészt azért, mert a járóbeteg vizsgálatkéréseket ne

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. szeptember 24. 11:21
    „Reméljük csak 1 lesz, az is Záhonyban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott orvosi ösztönzés: 80 milliós büntetés három gyógyszercégnek

A promóciós gyakorlatot jól ismerő szakember szerint még a büntetéssel együtt is megéri ösztönözni… Tovább olvasom