Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megszúrta, majd taposta a bika

Miután leugrott róla, először felöklelte, majd rátaposott az agresszív rodeóbika a győri Szabó Balázsra, miközben a gyirmóti Rodeó Ranchen éppen egy videoklipet forgattak. Az orvosok szerint kivételesen szerencsés, hogy megúszta néhány bordarepedéssel, a bika szarva ugyanis a védőmellény alá szúrt.
Könnyq edzésnek indult a csütörtöki nap Szabó Balázs számára, aki egy videoklip forgatása miatt ült bikára a gyirmóti arénában. Sokadszor, hiszen a huszonkét éves fiú második éve rodeózik, s több versenyen is bizonyította már rátermettségét. A Road együttes klipjének forgatásán egy új, hatalmas bikát szemelt ki a „mutatványra”: a limousin fajtájú Mammutot, amely nemrég érkezett a lovastanyára. Nem is volt semmi gond – még az előírásos nyolc másodpercet is sikerült kiülnie – egészen addig, amíg a rendező nem szólt, hogy „leszállhat”.
– Leugrottam, ahogy ilyenkor kell, s talpra érkeztem a bika jobb oldalára. Ilyenkor, ha az állat megszabadul a lovasától, általában elfut vagy elsétál, legfeljebb véletlenül lép rá az emberre –, Mammut azonban rosszindulatúan visszafordult és felöklelt. Ugyan rajtam volt a kötelező védőmellény, de ehhez a támadáshoz túl rövid volt és a bika szarva pont alászúrt – mesélte Balázs a baleset részleteit. Ez azonban nem volt elég a megvadult állatnak: miután felöklelte, keresztül is gyalogolt a földön fekvő fiún, s csak ezután tudták visszaterelni az úgynevezett kalodába. A bikaválasztás nem volt túl szerencsés, hiszen az ominózus állat nemcsak hatalmas, de a szarva sincs lefqrészelve, mint a Rodeo Ranch legtöbb bikájának...
Szerencsére Balázs viszonylag olcsón megúszta a balesetet, mindössze két bordája repedt meg és zúzódásokat szenvedett. Az orvosok szerint nagy szerencséje volt, hogy a hegyes, 30–40 centis szarv nem sértette meg a lépét, a veséjét vagy más belső szerveit.
Az azonban még a mentőautóban sem jutott eszébe a fiatal rodeósnak, hogy nem ül többé bikára. Sőt.
– Májusban, Budapesten lesz a következő nagy verseny, addigra mindenképpen szeretnék rendbe jönni. Hogy miért jó a bikázás, ugyanúgy nem tudom megmondani, ahogy valószínqleg egy ejtőernyős sem, miért ugrik le újra meg újra – mondta Balázs, aki a rodeón kívül más módon is kísérti a szerencséjét: amikor nem bikán ül, akkor lovas kaszkadőrködik, s nyaktörő mutatványokat mutat be a vágtázó állatokon.
Ekkora baj még nem történt a gyirmóti arénában, a kisebb balesetek azonban mindennaposak ebben az extrém sportban. Zúzódások, izomhúzódások szinte mindennap előfordulnak – különösen a versenyzők fogókezén, amellyel a bikára erősített kötelet markolják, ezt a kezet ugyanis hatalmas erővel rántja meg a hánykolódó állat –, de van, hogy a bika nekivágja „lovasát” az aréna falának. Mammut erejét mutatja, hogy amikor Gyirmótra került – pedig akkor még 150 kilóval könnyebb volt –, csak traktorral tudták felhúzni a szállítóra, s akkor is úgy kitámasztott, hogy másodpercekig meg sem lehetett mozdítani...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom