Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megszűnt vállalkozások

Az APEH az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltak szerint folyamatosan végzi a jogutód nélkül megszűnt egyéni vállalkozók záró vizsgálatait is.
Azok az egyéni vállalkozók, akiknek vállalkozása pozitív eredménnyel szűnt meg (vállalkozói jövedelemadó és osztalékadó fizetési kötelezettségük keletkezett), vagy költségeik között egyéni vállalkozói kivétet is elszámoltak, a megszűnés évéről jellemzően személyi jövedelemadó bevallásaikat nem, vagy az említett jövedelem adatok nélkül nyújtották be.

Ezen ellenőrzések során általános tapasztalat volt, hogy az adózók a vállalkozásuk könyveléséhez és egyéb adminisztrációjához döntő többségükben szakembereket alkalmaztak, akik a tevékenység megszűnése után a vállalkozás könyvelését lezárták, a záró bevallásokat elkészítették és az adóhatósághoz benyújtották, viszont azt követően kapcsolatuk a volt vállalkozókkal véglegesen megszűnt.

A vállalkozás megszűnését és a záró bevallás benyújtását követően a volt vállalkozók a megszűnést követő évben személyi jövedelemadó bevallást vagy nem nyújtanak be, illetve azt már a volt könyvelőjük segítsége nélkül egyedül készítik el. Ám abban jellemzően csak a megszűnést követően keletkezett egyéb jövedelmeiket és esetenként a vállalkozói kivét összegét vallják be, viszont a vállalkozói jövedelemadójukat és osztalékadójukat már szinte sohasem. Ezen hiányosságok miatt az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságának ilyen típusú ellenőrzései gyakran zárulnak adóhiány megállapításával, illetve szankciók kiszabásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom