Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Megszűnt a vámtorlódás

Az uniós vámrendszer bevezetése után az ország vámhivatalaiban tumultus lett, a fuvarozók, fuvaroztatók dühöngtek, hogy nem tudják időben vámkezeltetni áruikat. A rendcsinálásba maga a miniszterelnök is bekapcsolódott.
Hazánk uniós csatlakozását követően új vámeljárási rendszerben kezdtek dolgozni a vámhivatalok. A kezdeti zökkenőket komoly akadályokká növelte az informatikai rendszer összeomlása. Sok helyütt napokat kellett várni, hogy a harmadik országból érkező vagy oda tartó árukat vámkezeljék.

– Kezdetben valóban voltak problémák, sajnos nehezen ment a vámkezelés, hosszabb időt vett igénybe az informatikai rendszer hibája miatt. Bármi gond volt, folyamatosan igyekeztünk megoldani, illetve jeleztük a központ felé, hogy az ügyfelek minél előbb befejezzék a vámkezelést és megkapják okmányaikat – mondta el elöljáróban Horváth Antal százados, a győri vámhivatal alosztályvezetője.
Az alosztályvezető elmondta még, hogy a lelassult rendszer miatti problémát látva a vámhivatal vezetése azonnal lépett. Folyamatosan túlóráztatta az embereket, s ledolgozták a pár nap alatt felhalmozódott hátralékot.

A vámudvart üzemeltető cég, a Quehenberger Kft. képviselője, Szórádi András elmondta, ügyfeleikkel együtt számítottak rá, hogy a kezdeteknél lesznek apró gondok, de ha lecsökken a forgalom, gördülékenyebben megy majd minden.

– Úgy gondoltuk, minden csoda három napig tart, de ez sajnos tovább tartott. Az első három napon mindenki, az ügyfelek is türelmesen viselték a nehézségeket. A negyedik napon aztán már voltak problémák. Szerencsére a győri hivatal idejében felismerte ezt és intézkedett. Pár napon belül megteremtették a huszonnégy órás vámkezelési lehetőséget, így hátralékot nem görgetett tovább maga előtt a hivatal. Ezzel egy időben a hétvégi vámkezelést is bevezették, parancsnoki felügyelet mellett – idézi fel a május eleje óta eltelt időt Szórádi András.
A cégképviselő hozzátette még, hogy eleinte órákon át állt a számítógéprendszer, ezért a vámhivatal átszervezte a feldolgozást. Az exportokat manuális módszerrel azonnal továbbengedték, és lényegesen, 8–9 óráról 1–1,5-re csökkent le az importáruk okmányainak feldolgozása is.

„ Úgy gondoltuk, minden csoda három napig tart, de ez sajnos tovább tartott. Az első három napon mindenki, az ügyfelek is türelmesen viselték a nehézségeket. A negyedik napon aztán már voltak problémák."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/tenger

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a kifestőlapokat! (Ne… Tovább olvasom