Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnt a készültség a Lónyay-főcsatorna partján

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Lónyay-főcsatorna mentén is, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók gátjainál már sehol nincs készenlét - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese szombaton az MTI-vel.

Kató Sándor elmondta: a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr vízszintje egyaránt alacsony, s a vízgyűjtő területen átlag alatti a hóvízkészlet is. A január 25-ei adatok alapján az addig lehullott hó vízkészlete 508,4 millió köbméter volt, s ez messze elmaradt a 2005. március 15-én mért 3,45 milliárd köbmétertől.

A legtöbb hó most a Szamos vízgyűjtő területét borítja, ott 346,3 millió köbméter a hóvízkészlet, míg a Tisza térségében 117,7, a Krasznánál 27,3, míg a Túrnál 4,6 millió köbméter. Kató Sándor hozzátette: január 26-án további, mintegy 10 centiméter vastagságú hó hullott a vízgyűjtő terület egyes részein, de az sem változtatott jelentősebben az átlag alatti vízkészlet nagyságán. A Tisza vízállása Tiszabecsnél szombat délelőtt egyébként mínusz 156 centiméter volt, s a folyó fentebbi szakaszán, Dombrádnál is csak plusz 160, míg Tiszabercelnél 348 centimétert mértek.

A mínuszos vízállás magyarázataként a vízügyi szakember megemlítette, hogy a vízmérce nulla mértékéhez képest 156 centiméterrel alacsonyabb a Tisza vize Tiszabecsnél. A Szamos vízállása szombat délelőtt Csengernél 15, a Kraszna Ágerdőmajornál 325, míg a Túr Garbolcnál 30 centiméter volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval játszanak orosz rulettet? - A rendőrség cáfol

Őrült hazárdjátékot űznek fiatalok Öcsödön. Magukat vagánynak képzelő autósok anélkül, hogy… Tovább olvasom