Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megszűnt a jobaházi iskola

A jobaházi általános iskolát is elérte a „végzet”. A település vezetőtestülete az intézmény bezárásáról határozott. A döntés okai közt – egyebek mellett – a gyereklétszám csökkenését említik.
„ Az iskolai oktatás megindulásának időpontjáról nincs pontos információnk. 1843-ból viszont ismerjük Jobaháza elöljáróságának döntését, hogy a tagosítás során a katolikus tanító a rossz lakása helyett kapja meg a kocsmaházat. A döntés azt is jelenti, hogy akkor már volt tanítója a falunak” – írja Pájer Imre az idén augusztus 20-ra megjelent „Jobaháza” című tanulmányban.
Most meg már nincs tanítója a falunak. Szeptember elején a csengő sem szólalt meg a jobaházi általános iskolában. Ennek pedig az a sajnálatos oka, hogy ezen a településen is megszűnt az oktatási intézmény. Tóth Mihályné polgármester nehezen formálja a szavakat, amikor az iskolabezárás hátterét firtatjuk.
– Szomorú, hogy így történt, főleg az én számomra, hisz egyrészt polgármesterként, másrészt pedagógusként vagyok érintett – mondja. – Már a korábbi években is azt az irányvonalat képviseltük az önkormányzati testülettel együtt, hogy az ésszerűség határain belül működtetjük és fenntartjuk az iskolát. Azonban az elmúlt időszakban – a körülmények hatására – arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem halogathatjuk a döntést. Az okok között említhetem a gyereklétszám csökkenését, a finanszírozás nem kielégítő mértékét, mindemellett azt, hogy egyre több szülő elvitte a gyerekét más iskolába, elsősorban Csornára. Ezt az elhatározásukat tiszteletben tartottuk, hisz szabad az iskolaválasztás. Tehát ezek miatt határozott a képviselő-testület az iskola megszüntetése mellett, noha szakmailag és felszereltségét tekintve megállta a helyét.
Tóth Mihályné elmondta: a felső tagozatosok eddig is Rábatamásiban tanultak a korábban kötött társulási megállapodás alapján, most ezt az alsósokra is kiterjesztik. A két érintett pedagógus is Rábatamásiban dolgozik tovább.
A faluvezető szerint a kifogástalan állagú épület sorsáról már az új képviselő-testület dönt. Személyes véleménye alapján közösségi célra kellene hasznosítani.
– Az iskola fontos közösségteremtő intézmény volt a faluban – fűzte hozzá Tóthné. – Ezért szeretném egy közösséggé kovácsolni az ingázó gyerekeket. Programokat kívánok szervezni számukra, hogy a történtek ellenére is kötődjenek a faluhoz, ezzel is erősödjenek az emberi kapcsolatok.
Tóth Mihályné fontos feladatként említette a csatornázást. Reméli, hogy az EU-pénzekből erre is jut és a következő ciklusban végre megvalósulhat a beruházás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom