Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Megszűnnek a fájdalmak

Nagyon sok ember küzd mozgásszervi problémákkal, melyek sokszor egyszerű statikai, alátámasztási hiba miatt alakultak ki. Ha a cipő nem adja meg a talp számára azt a hármas alátámasztási pontot, ami az ember kialakulásának, két lábra emelkedésének szakaszában, az egyenetlen talajon való járáskor biztosítva volt – egy sor mozgásszervi betegség fejlődhet ki, mely akár járásképtelenségig is fokozódhat.
Sportcipőt csak rövid távon, a sportolás időtartamára célszerű viselni. Illusztráció: MTI
Az újonnan kifejlesztett terápiás sportcipő azonban megoldást jelenthet – mondja dr. Rattay Katalin ortopéd szakorvos, főorvos.

Kialakul a lúdtalp

Nemzetközi statisztikák szerint a civilizált országok lakói 80-90 százaléka szenved gerincpanaszoktól, életének valamely szakaszában. E panaszok egyik forrása lehet a gerincoszlop rossz alátámasztása. Ennek forrása: cipőben járunk, amikor meg nem, akkor parketten – tehát a „természetes", egyenetlen, változó keménységű talaj helyett mindenképpen sima, kemény talaj érintkezik folyamatosan a talpunkkal.

Így a talp ideg- és izomrendszere nem kapja meg azt az ingert, mely a megfelelő működéshez szükséges. Bizonyos izomcsoportok „ellustulnak", nem vagy alig vesznek részt az alátámasztásban, a boltozatok a lábon ellapulnak – kialakul a „lúdtalp".

Megfigyelések szerint ilyen elváltozás a lábbeli nélkül élő népcsopor-
toknál rendkívül ritka, így következményei – lábfájás, bütyök, bőrkeményedés a talpon, derékfájás, hátgerincpanaszok, zsibbadás – sem jönnek létre. Nálunk, „cipős társadalmak" képviselőinél viszont igen.

Aktív izommunka

– A tüneti kezeléseken túlmenően talpbetéteket alkalmazunk, vagy „biopapucstól" várjuk a csodát – mondja a főorvosnő. Az említettek ugyan alátámasztják a süllyedt lábboltozatot, de nem pótolják az aktív izommunkát. Mi a megoldás? Az egyik, hogy minél többet járjunk egyenetlen talajon mezítláb, a másik az úgynevezett instabil sporteszközök – felfújható labdák – mindennapos használata. Mindez azonban ma a legtöbb ember számára aligha valósítható meg.

S itt jön képbe a harmadik megoldás, egy mostanában terjedő, „mezítlábas technológián" alapuló lábbeli. Létrehozói – svájci kutatók – az afrikai maszáj törzs járástechnikáját tanulmányozva fejlesztették ki.

Maszáj járástechnika

Speciális talpszerkezete révén olyan izomcsoportokat is megmozgat, melyek normál cipőben, illetve cipő nélkül, sima talajon például szobában járáskor nem végeznek munkát.

E lábbeli 30 százalékkal több izmot késztet munkavégzésre a hagyományos cipőkhöz képest – s így nem jönnek létre az említett, kedvezőtlen elváltozások. Az ízületi felszínek kopása testszerte lassítható, hatására javul a vérkeringés, és a szövetek anyagcseréje. Javítja a testtartást is, hiszen viselése automatikusan együtt jár a helyes gerinctartással – s ez megint csak sok, nemkívánatos elváltozást előz meg, illetve gyógyít. A pozitív hatások lépésről lépésre nyomon követhetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom