Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Megszűnik a gondnokság

Az új polgári törvénykönyv változásairól, a támogatott döntéshozatal lehetőségéről tartott előadást dr. Danó Réka jogász az Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesületének (ÉSSE) szülőklubjában.

A májustól életbe lépő változás mintegy nyolcvanezer honfitársunkat érinti.

A közeljövőben életbe lépő változás egyik lényeges eleme, hogy megszüntetik a kizáró, illetve a cselekvőképességet általánosan korlátozó gondnokságot és bevezetnek olyan új jogintézményeket, mint a támogatott döntéshozatal, illetve az előzetes jognyilatkozat.

˝Csak azokon a területeken kötik a gondnok jóváhagyásához a döntéseket, amelyeken azt az érintett személy érdekei feltétlenül megkívánják. A bíróságoknak alaposabban, több szakértő igénybevételével kell megvizsgálniuk a fogyatékos személy képességeit, életviszonyait. Értékelniük kell továbbá, hogy a fogyatékos ember közvetlen környezetében fellelhető segítségnyújtási formák igénybevétele nem teszi-e elkerülhetővé a jogkorlátozást˝ – hallottuk a tájékoztatón.

A támogatott döntéshozatal intézményéről elsők közt hallhattak az ÉSSE tagjai – az Éfoész jogásza, dr. Danó Réka (j) Tóth Jánosné, a megyei esélyegyenlőségi tanács elnökének meghívására jött Győrbe.
A támogatott döntéshozatal intézményéről elsők közt hallhattak az ÉSSE tagjai – az Éfoész jogásza, dr. Danó Réka (j) Tóth Jánosné, a megyei esélyegyenlőségi tanács elnökének meghívására jött Győrbe.

Dr. Danó Réka, az Éfoész jogásza elmondta még, a törvénnyel hazánk elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt s annak fakultatív jegyzőkönyvét, így nemzetközi kötelezettséget is teremtett erre. Előnye, hogy alternatívákat teremt a fogyatékossággal élők számára. A támogatott döntéshozatal lényeges eleme az önkéntesség és a választhatóság, így a jelenleg még gondnokság alatt élők számára is biztosítja a választhatóság, a fejlődés lehetőségét. A támogatott döntéshozatalhoz szükséges papírokkal a bírósághoz kell majd fordulni, ahol egy nem peres eljárás keretében döntenek a támogató személyről, a kapcsolattartás, a segítség mikéntjéről, amely az eddigi gondnokság intézményéhez hasonlítva lényegesen hatékonyabb lehet.


Segítség lehet

A témáról bővebben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének elérhetőségein találnak olvasóink információt:  1/411-1356 , efoesz@efoesz.hu, valamint: www.efoesz.hu, www.essegyor.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvízből termelnek energiát Berekfürdőn

Villamos és hőenergia termelésre hasznosítják a termálkutakban található metán kísérőgázt. Tovább olvasom