Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Megszűnhet a szlovák rádió magyar adása

Januártól töredékére csökkenhet a műsoridő, vagy végérvényesen megszűnhet a  szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása, ha a jelenlegi  középhullámról január 1-jétől URH-sávra kényszerítik.
 
Noha a magyar adás jövőjét illetően egyelőre csak találgatások vannak, a veszély komoly – számolt be róla tegnap   a Pozsonyban megjelenő Új Szó. Miroslava Zemková, a szlovák  közszolgálati rádió vezérigazgatója bejelentette:  komolyan mérlegelik, vajon megtartják-e az URH-val szemben igen  költséges középhullámú adásokat, köztük a magyar nyelvűt, merthogy  az évente 45 millió koronába kerül, márpedig erre ennyi pénze már  nincs, a jövőben pedig végképp nem is lesz a központi rádiónak. 

„A költségeket a Szlovák Rádióról szóló törvény értelmében a  kormánynak kellene megtérítenie, ezt azonban már évek óta nem teszi" –- emlékeztet rá a lap, és kiemeli: a középhullámú sugárzás viszont a  közszolgálati rádió törvényből eredő kötelessége. „Megszüntetni csak  akkor lehet, ha módosítják a jogszabályt" – mondta Gazdag József, a  rádiót felügyelő kuratórium magyar tagja, aki a magyar adás  műsoridejének csökkentését elfogadhatatlannak nevezte, és úgy  vélekedett, hogy „a jelenlegi műsoridőt URH-sávon is biztosítani  kell". A lap a kulturális tárca szóvivőjétől úgy tudja, hogy a  miniszter a térítés kérdéseiről rövidesen tárgyalni kíván a rádió  vezérigazgatójával.  
A naponta nyolcórás műsoridőben magyarul is sugárzó Pátria Rádió igazgatóját, Nagy  Ildikót a tervezett lépésekről még nem értesítették. A vezérigazgató  sajtónyilatkozatából azonban úgy tudja, hogy a jelenleg még  középhullámon sugárzott, de URH-ra kényszerülő nemzetiségi adásokat  majd valamelyik szlovák nyelvű adás műsoridejébe ékelnék. Mint a  lapnak mondta, ez ugyanúgy elfogadhatatlan, mint az, hogy a magyar  rádióadás esetleg műholdról legyen hozzáférhető, hiszen ehhez  különféle, a hagyományos vételtől eltérő, külön műszaki  berendezésekre, például műholdvevő antennára lenne szükség.
Elvesztenénk a hallgatóink többségét, ami  megpecsételheti a magyar adás sorsát.

MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek a kifutón

A modellkedés, hasonlóan az élsportokhoz, rengeteg idővel és energiával jár. A tehetség és a szülők… Tovább olvasom