Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megszülethet az új munka törvénykönyve: három hosszú ülésnap jön

Három hosszú ülésnap vár a képviselőkre a jövő héten, az Országgyűlés előzetes napirendje alapján a tárgyalásra váró törvényjavaslatokról összesen 58 órában tarthat a vita.
Három hosszú ülésnap vár a képviselőkre a jövő héten, az Országgyűlés előzetes napirendje alapján a tárgyalásra váró törvényjavaslatokról összesen 58 órában tarthat a vita. A Ház Orbán Viktor felszólalásával kezdheti ülését hétfő délután, a miniszterelnök várhatóan a pénteki európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti.

A parlament a törvényjavaslatok tárgyalása mellett hétfőn és kedden is tart határozathozatalokat, a hét második napján így végleges formát ölthet a kormánynak az új munka törvénykönyvére vonatkozó előterjesztése, valamint megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában arról a kormányközi szerződésről tájékoztathatja az Országgyűlést, amelyet az euróövezet 17 országa készít a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. A tervezett együttműködéstől csak Nagy-Britannia zárkózott el, míg több eurózónán kívüli tagállam, köztük Magyarország is azt jelezte, a parlament felhatalmazásához köti a csatlakozást. A magyar kormányfő ezt azzal indokolta, hogy csak az Országgyűlés járhat el a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben.

A miniszterelnök felszólalása után a megszokott interpellációs blokk, majd határozathozatalok következnek. Utóbbiak során kizárólag képviselői módosító indítványokról dönt a Ház.

A szavazások után, feltételezhetően már az esti órákban kezdődhet a kormány nemzeti vagyonról szóló előterjesztésének általános vitája 6 órás időkerettel, majd a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint a szabálysértésekről szóló javaslatok, illetve a rendvédelmi törvénymódosítás részletes vitája következhet, egyenként 4 óra 20 perces időkerettel.

Kedden határozathozatalokkal kezdi ülését a parlament. A képviselők döntenek például az új munka törvénykönyvének végleges formájáról, továbbá megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

A miniszterelnök pénteki nyilatkozata alapján változás lehet a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendjében, Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozót követően ugyanis a 2012-es büdzsé újratervezéséről beszélt. Az Országgyűlés korábban már elfogadta a költségvetés fő számait, az előzetes napirend szerint kedden pedig már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításra vonatkozó indítványokról kellene dönteni a zárószavazás előtt.

A szavazások kedd délutánra tervezett lezárása után öt javaslat, köztük az államháztartásról és Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztések részletes vitája kezdődhet, amelyek időkerete összességében több mint 21 óra.

Szerdán a KDNP családvédelmi, valamint a nemzeti vagyonról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló javaslatok részletes vitájára kerülhet sor.

Az Országgyűlés - az előzetes tervek alapján - ezt követően 2011-ben már csak december 19-én és 23-án ül össze.Olvasóink írták

 • 8. tradermike 2011. december 11. 22:56
  „Az évközi beharangozókból ítélve ez inkább a Törvény Munkakönyve lesz. A Törvény (=FIDESZ) meghatározza benne, mit jelent majd 2012-től a Munka. Feltételezhetően kötelessége lesz mindenkinek feltételek nélkül részt venni benne. Tán még belépőt is szedhetnek majd a munkáltatók.”
 • 7. Dwatson 2011. december 11. 20:22
  „El lehet képzelni hogy milyen megalázó lesz ez a törvény,ha már a tv sem közvetíthet a parlamentből.”
 • 6. bojtár 2011. december 11. 18:08
  „jobb ha nem is tudjátok mi van benne”
 • 5. thermál 2011. december 11. 16:02
  „A fő jellemzője amellett, hogy új az lesz, akik készítették soha nem voltak sem munkaadók, sem munkavállalók, sem szakemberek. Azoknak a sorsát keserítik meg, akik munkájukkal életben tartják az országot.”
 • 4. oooo 2011. december 11. 13:37
  „milyen 2/3? amire OV hivatkozott most brüsszelben, hogy nincs parlamenti felhatalmazása, az a 2/3-ad?”
 • 3. zakarias3 2011. december 11. 13:28
  „Most tárgyalják meg a halálos itéletünket!Undorító banda!”
 • 2. dorombolok 2011. december 11. 10:40
  „1. Karlos 2011.12.11. 10:29
  Hogyan ? 2/3.-al !”
 • 1. Karlos 2011. december 11. 10:29
  „Izgatottan várjuk, hogy akarnak belőlünk megint bohócot csinálni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács: Tőkés László marad az elnök

Tőkés egyedüli jelölt volt a tisztségre a marosvásárhelyi küldöttgyűlésen. 189 küldött támogatta… Tovább olvasom