Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Megszületett a DNS-szimfónia

Megszületett a DNS-szimfónia: spanyol tudósok lefordították a zene nyelvére, és lemezre vették az emberi átörökítő anyagot.
A madridi Ramon y Cajal kórház munkatársai művük megalkotásához a dezoxyribonuklein sav (DNS) kettős spirálját alkotó nukleotidokból indultak ki, amelyeket nukleinsav bázisuk alapján négy fajtába sorolhatuk: adenin, timin, citozin és guanin. A kutatók a nukleinsav bázisokat jelölő betűket (A, T, C, G) lejegyezték, és az így kialakult szekvenciákat átadták Richard Krull francia születésű zeneszerzőnek, aki a nyolchangú skálát felhasználva megkomponálta a muzsikát. Zeneművében a timin lett a "ré", a guanin a "szó", az adenin és a citozin pedig a "dó".

A végeredmény hallgatható, de igencsak kezdetleges muzsika. Krull és a madridi kórház munkatársai szerint a kísérleti zene hangulata és ritmusa mindazonáltal híven tükrözi az emberi DNS-t. Paradox módon a zeneműben az egyik legszebb dallamsort a - nem szindrómás - nagyothallás kialakulásáért felelős Connexin 26 protein mutációja adja. A DNS-váz csengők hangján, a többi rész pedig egy fuvola tolmácsolásával szólal meg a lemezen.

Fernando Baquero mikrobiológus szerint a természeti környezet olyan belső értékeket rejt magában, amelyeket leginkább a zene nyelvén érthetünk meg. "Lehet, hogy azért szeretik az emberek a muzsikát, mert a dallamok ősidőktől bennünk vannak. Furcsának hangzik, de ha valami tetszik, az azért van, mert ismerősnek találjuk" - hangsúlyozta Baquero.

Mint az AP utalt rá, a DNS-ből készített, tíz dallamra épülő muzsikát tartalmazó "Genoma Music" című lemez teljes anyaga várhatóan februárra készül el. A CD valószínűleg nem kerül boltokba - így slágerlistás sem igen lehet -, pedig a pszichológusok szerint nagyon nyugtató hatású.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb külföldi vesz ingatlant

A külföldiek harmadannyi ingatlant vettek tavaly a megyében, mint a rendszerváltást követő… Tovább olvasom