Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megszületett a bérmegállapodás, nem lesz BKV sztrájk

A megállapodás értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi hatezer forintos emelkedést jelent.
Megszületett a bérmegállapodás pénteken a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között, így nem lesz sztrájk a közlekedési társaságnál - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A közleményben azt írták: a megállapodás értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli - átlagosan 2,6 százalékkal - a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi hatezer forintos emelkedést jelent.

Emellett 105 ezer forintra emelik a jubileumi és a balesetmentes közlekedésért járó elismerések idei jutalomalapját, amely a jövő évtől a mindenkori bérfejlesztés mértékével nő. Arról is megállapodás született, hogy az idén 140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak a főállású, teljes munkaidős dolgozók.

Hozzátették: a hónapok óta tartó bértárgyalások során a felek figyelembe vették a BKV gazdasági helyzetét, és kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak a munkahelyek megőrzésének, hiszen fontos szempont volt, hogy a bérek emelése mellett megmaradjon a vállalat stabilitása, ami elengedhetetlen a munkahelyek megtartásához.

Jelezték azt is, a megállapodásban a BKV vezetése vállalta, hogy ez év végére kidolgozza a társasági bértarifarendszert.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint azt követően döntöttek a megállapodás aláírása mellett, hogy a másik reprezentatív érdekképviselet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége igent mondott. Csak így marad meg továbbra is az eddig egységes szakszervezeti álláspont, ráadásul a jogszerű sztrájk megtartása már részleges aláírás esetén is kérdésessé válik, hosszadalmas jogvita során dönthető el egyértelműen - írták.

Közölték: noha a sztrájkfenyegetés bejelentése után csak kis mértékben sikerült feljebb emeltetni a béremelési ajánlatot és a cafeteriát, két, hosszú távra szóló követelésüket - a bértarifarendszer kidolgozását, valamint a jubileumi és a baleset-mentességi jutalmak kollektív szerződésbe foglalását - maradéktalanul elfogadta a munkáltató.

Az egyeztetések java viszont még ezután kezdődik, hiszen rendkívül szoros határidőn belül kell kialakítani a bértarifarendszer kereteit - tette hozzá a szövetség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deutsch szerint Gyurcsány cége trükközött az EU-val

Deutsch Tamás szerint az Altus Zrt. az általa elnyert uniós pályázat során nyilvánvalóan megtévesztő… Tovább olvasom