Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Megszületett a bérmegállapodás a paksi atomerőműben

Tíz tárgyalási forduló eredményeként aláírták a bérmegállapodást a paksi atomerőműben. A dolgozók átlagkeresete minimum négy százalékkal, ezen belül az alapbérük három százalékkal nő - közölte kedden Lőrincz László az MTI-vel.
Az atomerőműben működő legnépesebb szakszervezet, a PADOSZ elnöke elmondta: „nyer-nyer" típusú megállapodást sikerült kötniük, mindkét fél tett engedményeket.

Az ágazati, majd az MVM vállalatcsoporti megállapodásokat követően, április 29-e után nyílt arra lehetőség, hogy Pakson is leüljenek a tárgyalóasztalhoz. A négyszázalékos átlagkereset-fejlesztésben már felsőbb szinteken megállapodtak, a szakszervezeteknek ezen belül volt mozgásterük - húzta alá Lőrincz László.

Pakson a keret nagy része – három százalék – alapbérfejlesztés, a fennmaradt egy százalék felét a teljesítményértékelési és kompetencia rendszer, felét az ösztönzési rendszer teszi ki. Lőrincz László szerint az alapbér emelése "értékesebb", mint a mozgó elemeké.

A bérfejlesztés 2011. január elsejétől hatályos. A mostani megállapodás nem terjedt ki a béren kívüli juttatásokra, amelyekről már korábban megegyeztek, mivel ezeket az év minden hónapjára szükséges elosztani. A juttatások értéke is négy százalékkal nőtt az év elejétől.

Lőrincz László arról is beszámolt, hogy az adó- és járulékváltozások miatt már végrehajtottak az idén egy bérkorrekciót. Kompenzációt kaptak azok a dolgozók, akiknek az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény miatt csökkent a jövedelmük. Novemberben újabb felülvizsgálatra kerül majd sor, amikor a tényleges inflációt figyelembe véve igyekeznek újabb korrekciót elérni, ha az szükséges.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a munkáltatóval kötött bérmegállapodás körülbelül 2500, az említett korrekció mintegy 300 dolgozót érint.

Jelezte, hogy a PADOSZ nemcsak a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, hanem annak beszállítóinál is érdekelt. Ezeknél a cégeknél a bérfejlesztés mértéke ugyanakkora, de tartalma nem minden esetben egyezik meg.

Lőrincz László szólt arról, hogy osztályvezetői szint fölött nem kapnak béremelést az atomerőmű dolgozói. Hozzáfűzte, hogy ez azonban nem a szakszervezettek folytatott tárgyalásokon dőlt el, a tulajdonos zárta ki a bérfejlesztésből a legfelsőbb vezetői szinteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a döntés hatszázezer embert érint

A Jobbik vezérszónokai szerint nem harmincezer egykori rendvédelmi dolgozót, hanem összesen… Tovább olvasom