Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Megszépült a lázi templomtorony

Katalin-napra, a falu búcsújára készült el a lázi templomtorony felújítása.

A rekonstrukció hétmillió forintba került, amit kárpótlási pénzből finanszírozott a katolikus egyházközség.
Lázi a pannonhalmi főapátság egyik legtávolabbi pásztorolt területe. A települést már egy XII. századi adománylevélben is említik, ennek ellenére jelenlegi temploma csak az 1700-as években épült. A toronysisak mostani alakját hetven évvel ezelőtt kapta, amikor a dárdaalakot finoman ívelt forma (ez volt az eredeti) váltotta fel. Lőrincz Pál bencés szerzetes, a falu plébánosa érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy az esztendők során szükségessé vált a toronysisak és homlokzat felújítása. Maráz Péter és Eszes Tibor tervei alapján szeptemberben kezdődtek a látványos munkálatok.
– Helyi hívek és szakemberek tevékeny és önzetlen hozzáállásán kívül például a torony régi keresztjének bontását, az új fakereszt beemelését a győri és a tatabányai tűzoltók végezték. Pannonhalmáról érkezett az a csapat, akiknek keze nyomát az ács-, állványozó-, asztalos-, bádogos- és festőmunkák dicsérik. A felújítás miatt a templom környékén le kellett zárni a veszélyeztetett területet. Abban, hogy az iskolások és a falubeliek az építkezés ideje alatt is balesetmentesen közlekedhettek, nagy érdeme volt Válintné Fekete Teréz polgármesternek. A rekonstrukció elkészült, mégpedig a Katalin-napi lázi búcsúra és a finoman fénylő, rézborítású sisak, a templom aranyozott keresztje, a homlokzat lágy pasztellszíneinek harmonikus látványa minden kellemetlenségért kárpótol bennünket – vélekedett Lázi plébánosa.
Pál atya a Kisalföldnek elmondta: az építkezés költségeit úgy tudták önerőből kifizetni, hogy az egyházközség rendelkezésére állt az a hétmillió forint, amit a korábban államosított ingatlanjaikért kárpótlásként kaptak. Jövőre a templom tetőszerkezetének felújításával folytatják a munkát a lázi hívek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gázszerelő életet menthet

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdaságban elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs… Tovább olvasom