Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Megszabták a felvásárlási árat

A soproni borvidék szőlőfelvásárló cégei tegnap hosszas egyezkedés után megállapodtak: a fehér szőlőnél 45, a kék szőlőnél 55 forint lesz idén a kilogrammonkénti induló ár, amely magasabb a tavalyinál. A világfajtákért ennél is többet adnak.
A Soproni Hegyközségi Tanács Kölcsey utcai székházában tegnap ültek össze a borvidék legnagyobb felvásárlói, hogy kialakítsák az idei árakat.
A zárt ajtók mögötti tanácskozás után dr. Molnár Tibor, a hegyközségi tanács elnöke elmondta: a tárgyalások eredményeképpen a fehér szőlőnél 45, a kék szőlőnél 55 forint az induló ár, ennél csak magasabbak lehetnek a kilogrammonkénti felvásárlási összegek. Tavaly a fehérnél 30-at, a kék szőlőknél 40 forintot adtak kezdetben a felvásárlók. A világfajtáknál – így a cabernet, a merlot vagy a pinot noir esetében – jóval nagyobb árat fognak elérni a termelők. Az árak kialakításánál figyelembe vették, hogy idén a soproni borvidéken egy hektár szőlő művelése 550–600 ezer forintba kerül. Az előrejelzések szerint a soproni térségben a szőlő mennyisége – a tavalyi 87 ezer mázsával ellentétben – akár 120 ezer mázsa is lehet, bár még ez sem közelíti meg a jobb években elért 150–180 ezer mázsát. A szakemberek 2005-höz képest országosan is nagyobb szőlőtermésre számítanak: tavaly 2,9 millió hektoliter bort vártak, idén mintegy 3,5 millió hektolitert.
– Telefonon, illetve személyesen hat magyarországi borvidék lehetséges felvásárlási árairól tájékozódtam a hegyközségi tanácsülés előtt – tette hozzá Molnár Tibor, aki elárulta: a soproni árak még mindig alacsonyabbak, mint más szőlős vidékeken. Ennek oka a soproni borvidék – és szőlőfelvásárló cégeinek – rosszabb piaci pozíciójában keresendő.
– Tavaly mi fizettük a legnagyobb árat a fehér szőlőért, s idén is minden felajánlott fehér szőlőt felvásárolunk – tájékoztatott a Lövér Pince ügyvezetője, Magyar Dezső. – 2005-ben összesen hétezer mázsa fehér és kék szőlőt vettünk, az idén ennél is többre számítunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom