Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Mégsem zár be a józsefvárosi piac?

A bezárásról szóló döntésen nem változtat, hogy a bérlők megtámadták a bíróságon a szerződés felmondását - mondta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester.
16.20 - Néhány hetet nyerhetnek a józsefvárosi piac bérlői azzal, hogy megtámadták a bíróságon a bérleti szerződés felmondását, de a bezárásról szóló döntésen ez nem változtat – mondta Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Négy Tigris piacon senki nem volt biztonságban, a kispénzűeket becsapták és a statisztikák szerint is számos bűncselekmény történt a területen, ezért kezdeményezte a VIII. kerületi önkormányzat a piac bezárását.

Felidézte, hogy a MÁV júniusban meghozta a döntést 150 napos felmondási idővel, ami csütörtök délelőtt 10 órakor lejárt. Kocsis Máté sajnálatosnak nevezte, hogy a bérlők megpróbálnak kibújni a határozat végrehajtása alól, ugyanakkor jelezte, hogy a döntésen ez nem változtat, a piac ilyen formában megengedhetetlen Budapest kellős közepén.

Szólt arról is, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak nincs jogosítványa eljárni az ügyben, a jogvitában nem érintett, de abban érdekelt, hogy a piac csütörtökön bezárjon.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az eladók átköltöznek a Kőbányai út túloldalára, azt mondta, hogy a másik oldalon lévő ipartelepen - amelynek 130-150 tulajdonosa van - rendezettebbek a körülmények, több pénzt költöttek a létesítményekre, de gondolkodnak, hogyan lehetne nagyobb rendet teremteni, mert nincsenek meggyőződve róla, hogy maradéktalanul betartják az adó- és vámszabályokat.

Kocsis Máté korábban közbiztonsági és adóhatósági szempontból is károsnak nevezte a Négy Tigris piac működését és a bérleti szerződés felmondását szorgalmazta a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságánál. Tájékoztatása szerint a tisztességes eladók ezután is teret kapnak a Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért aki a jogszabályokat betartva működik, az könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

A VIII. kerület a sportolási és kulturális lehetőségeket bővítené a piac területén, ezért több mint négymilliárd forint értékű fejlesztésről készített tervet.

12.58 - A MÁV minél előbb vissza akarja adni a józsefvárosi piac területét a nemzeti vagyonkezelőnek - jelentette ki Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője a piac visszavételére irányuló kísérlet után csütörtökön az MTI-nek.

A szóvivő elmondta, hogy a területet eddig bérlő Komondor Kft. továbbra is szeretne főbérlő maradni, és a két fél jegyzőkönyvben rögzítette álláspontját. A MÁV november 21-étől semmisnek tekinti a józsefvárosi piac bérleti szerződését, mert a felmondást követő türelmi idő lejárt. A Komondor Kft. tehát mostantól jogcím nélkül használja a területet - hangsúlyozta.

Sigulinszki Tibor ismertette, hogy a Komondor ezzel nem ért egyet, szeretné a bérleti viszonyt fenntartani, semmisnek tekinti a bérleti szerződés felmondását, nem ismeri el a MÁV felmondási igényét, ezért a cég jogi lépéseket tett a bíróságon.

A piac területén rögzítik a víz- és villanyórák állását, és megkísérlik megszüntetni az áramszolgáltatást, valamint a katasztrófavédelem bevonásával tárgyalnak a vízszolgáltatás csökkentéséről, megszüntetéséről. Az áramot a piac a vasút területéről kapja, így a MÁV-nak joga van kikapcsolni az áramot, ami ellen tiltakozott a Komondor Kft. - tette hozzá a szóvivő.

Sigulinszki Tibor elmondta: a közművek elzárásával próbálják rábírni a albérlőket, hogy költözzenek el, mert, ha az árusok látják, hogy a terület megszűnik, maguktól elmennek. A Komondor Kft. mai napig is köt - jogellenesen - bérleti szerződést, ezzel megtéveszti az árusokat - jelentette ki.

A Komondor Kft. jogi képviselője, Szuromi András csütörtökön, a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy részletesen, jogi érveléssel támasztották alá álláspontjukat, amelyet a MÁV Zrt.-vel is közöltek. Érdemi jogi választ azonban nem kaptak, mert a MÁV csak „arról hajlandó beszélni", hogy el kell hagyni a területet. Mindez súlyosan sérti ügyfele érdekeit - tette hozzá.

Semmi sem indokolta a rendőrség kivonulását - folytatta Szuromi András, hangsúlyozva, hogy megbízója a legmesszemenőbbekig jogkövető magatartást kíván tanúsítani.

Kérdésre válaszolva azt mondta, miután vitatták a felmondás érvényességét, álláspontjuk szerint továbbra is fennáll a bérleti szerződés, és az ügyben a bíróság fog dönteni.

Nemcsak a bérleti, hanem a közüzemi szolgáltatásokról szóló szerződések is fennállnak - válaszolta arra a felvetésre, hogy a MÁV meg akarja kezdeni a közüzemi szolgáltatások kikapcsolását.

Arra nem tudott választ adni, hogy maradnak-e és "megvédik" a területet. Erről a megbízója fog dönteni - közölte.

A MÁV június 17-én mondta fel a józsefvárosi piac üzemeltetője, a Komondor Kft. bérleti szerződését, és a felmondást 18-án, postai úton kézbesítette a közjegyző a bérlőnek. Az üzemeltetővel kötött szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így az üzemeltetőnek ebben a hónapban kell kiürítve, eredeti állapotában visszaadnia a Kőbányai úti Négy Tigris piac által használt területet.

Miután a józsefvárosi képviselő-testület egyhangúlag támogatott határozatot hozott erről, Kocsis Máté polgármester (Fidesz-KDNP) június 16-án nyomatékosan arra kérte a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságát, hogy mondja fel a piac üzemeltetőjének bérleti szerződését. Indoklása szerint közbiztonsági és adóhatósági szempontból is káros a piac működése. A sajtótájékoztatón Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgatója kijelentette: a hatósági eszközök végesek, a piac problémáját nem lehet kizárólag azokkal kezelni.

Az önkormányzat több mint négymilliárd forint értékű fejlesztést tervez, a tervek szerint sportközpontot és szabadidőparkot hoznának létre a piac területének egy részén.

Mégsem zár be a józsefvárosi piac?

07.05 - Hivatalosan csütörtökön kellene felszámolnia a piacot a területet bérlő Komondor Kft.-nek.

A Népszava úgy tudja, a tulajdonos MÁV Zrt. birtokba akarja venni a Kőbányai úti ingatlant, ám nem lesz könnyű dolga. A Komondor Kft. ugyanis napokkal ezelőtt megtámadta a szerződés felmondását, és nem akarják felszámolni a bazárt, szerintük minden engedélyük rendben van.

A napilapot a vasúttársaság úgy tájékoztatta, hogy mivel június 24-én szabályszerűen mondták fel a megállapodást, bíznak abban, hogy a Komondor Kft. belátja, ellehetetlenült a helyzetük.

A Népszava felidézi, hogy a hvg.hu szerdán arról írt, Szabó György, a piac vezetőségének egyik tagja szerinte nem fognak csütörtökön bezárni, mert mint mondta, a piac engedélyei teljesen rendben vannak. Úgy látja, az elmúlt években csak azért nem sikerült fejlesztéseket végrehajtaniuk, mert a VIII. kerületi önkormányzat akadályozta azokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: jövőre javulnak a családok életkörülményei

A családi adókedvezmény héten elfogadott kiterjesztése, valamint a rezsicsökkentés és a tartósan alacsony infláció segít mindebben Puskás Imre szerint. Tovább olvasom