Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Mégsem vetnek ki büntetővámot a kínai bőrcipőkre

Az EU 25 tagállama közül 14 elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében a Kínából származó bőrcipőkre 16,5, a Vietnamból származókra 10 százalékos büntetővámot vetettek volna. A jóváhagyáshoz 13 ország igen szavazata kell.
A büntető vámot azon a címen akarták kivetni, hogy a lábbeliket az előállítási ár alatt értékesítik az unióban. Brüsszel az áprilisban bevezetett és október 7-éig érvényes átmeneti büntetővámok helyett először kvóta bevezetését javasolta, de ezt épp a legerősebb cipőiparral rendelkező déli országok - köztük Olaszország, Spanyolország és Portugália - mellett Lengyelország utasította el azzal, hogy nem elég hatékonyan védik az európai ipart.

Az ehelyett javasolt büntetővámokat azonban a tagországok többsége, köztük a termelésüket már korábban Ázsiába kihelyező északi államok elvetették, mint ahogy a kiskereskedelmi és fogyasztói érdek-képviseleti szervek is. A brüsszeli javaslat elfogadásához a 25 tagállam közül legalább 13 jóváhagyása lett volna szükséges. Brüsszel szeptemberben még előállhat új javaslattal, de ennek elfogadása az idő rövidsége miatt kevéssé valószínű.

A vámot fokozatosan emelték, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében. A fokozatosságot az indokolta, hogy a kiskereskedők is fel tudjanak készülni az árak változására. Mennyiségi korlátozást azonban nem alkalmaztak.

A tavalyi textilháború óta, az Európai Bizottság nagyobb figyelemmel kísérte a Kínából és Vietnamból érkező cipők mennyiségének és árának alakulását, mert brüsszeli megítélés szerint az európai cipőipart, az ottani munkahelyeket veszélyezteti az ázsiai cipők rendkívül alacsony ára, ami a hagyományosan alacsony béreken, tovább az európaihoz képest elenyésző munkavédelmi, környezetvédelmi és szociális kiadásokon kívül, a jelentős állami támogatásnak is köszönhető.

A bizottság vizsgálata szerint az Európai Unióban tavaly eladott 2,5 milliárd pár cipő fele Kínából érkezett: a bőrcipők bevitele 450 százalékkal, 1,25 milliárdra emelkedett 2004-2005 között, és 1000 százalékkal 2001 óta. A vietnami bevitel csökkent ugyan 1 százalékkal tavaly 2004-hez képest, 265 millió párra, elsősorban a Kína támasztotta, nagyobb verseny miatt, 2001-2005 között azonban 95 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a cipők ára átlagosan 28 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben.

A Magyarországra bejövő kínai és vietnámi import 10 százalékát teszik ki a bőrcipők. Számítások szerint a vámemelés 1 euró növekedést jelent a cipők árában, amit valószínűleg a kiskereskedők nem fognak beépíteni az árba. A magyar bőripar termelésének alakulását pedig továbbra is a piac alakulása befolyásolja, azt még nehéz megmondani, hogy a vámbevezetés hogyan hat majd az importra - hangsúlyozta a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKB-Euroleasing: Kedvező sorsolás

Kosárlabda

Kisorsolták Münchenben a 2006/2007-es európai kosárlabdaidény négy… Tovább olvasom