Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj

Bár a támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd.
Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj, s bár a támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd, így szolgálati időnek számít, és egészségügyi ellátásra is jogosít - írta szerdai számában a Magyar Nemzet a Lázár János által benyújtott salátatörvény-javaslatra hivatkozva.

A lap közlése szerint a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról elnevezésű javaslatcsomag többek között úgy változtatja meg a szociális törvényt, hogy a tartósan beteg embert otthonukban ápoló, eddig méltányossági ápolási díjra jogosult személyek munkáját a jövőben is elismerjék.

Méltányossági ápolási díjat jelenleg azok kapnak, akik otthonukban 18 év feletti, tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák. Akik erre az ellátásra jogosultak, azoknak a munkája szolgálati időnek minősül, s a nyugdíjak számításánál figyelembe veszik az ápolással töltött éveket, és egészségügyi ellátásra is jogosultak. A segélyezési rendszer március 1-jétől hatályos átalakításával azonban a méltányossági ápolási díj az önkormányzatok által nyújtott települési támogatásba olvad bele, ami azt jelentette volna, hogy a korábban méltányossági ápolási díjban részesülők elveszítették volna ezeket a jogosítványaikat.

A törvénymódosító javaslat azonban ennek megakadályozása érdekében előírja: a 18. életévét betöltött, tartósan beteg hozzátartozóját gondozó személy részére megállapított támogatás a társadalombiztosítási tárgyú jogszabályok tekintetében továbbra is ápolási díjnak minősül majd, amennyiben az ellátás havi összege eléri az ápolási díj alapösszegének 80 százalékát - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz miatt kiürítettek egy társasházat a fővárosban

Egy ember égési sérüléseket szenvedett, egy másikat pedig füstmérgezés gyanújával szállítottak… Tovább olvasom