Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mégsem korlátozzák a dobozos Vista licencét

A Microsoft a felhasználóktól érkező nyomás hatására a napokban úgy döntött, hogy eláll korábbi terveitől, amelyekkel legújabb Windows rendszere licencének gépek közötti szabad hordozását korlátozta volna.
A cég által korábban kiadott előzetes licencterv ugyanis egy olyan kitételt is tartalmazott, amely megtiltotta volna a felhasználók számára, hogy amúgy legális Vista rendszerüket új gép vásárlása esetén átmozgathassák a friss masinára.

A most végül visszavont szigorítás elsősorban a számítógépüket rendszeresen átépítő, bővítő felhasználókat érintette volna, akik egy-egy jelentősebb frissítést követően azzal a kellemetlen helyzettel találhatták volna szembe magukat, hogy korábban probléma nélkül működő, legálisan beszerzett operációs rendszerük - a licencfeltételekre hivatkozva - az új konfiguráción nem lett volna hajlandó futni. Esetükben gépük apróbb fejlesztései meglehetősen költséges procedúrává is válhattak volna, ha az minden egyes alkalommal egyben egy teljesen új Vista licenc megvásárlását is szükségessé tette volna.

A felhasználói nyomásra átalakított új Vista végfelhasználói licencszerződés (EULA) azonban már semmilyen ilyen kitételt nem tartalmaz, és mindössze a licenc egyes eszközök közötti megosztását - azaz, gyakorlatilag ugyannak az operációs rendszernek egyszerre több gépre történő telepítését - tiltja meg. A felhasználók tehát jogosan beszerzett dobozos Vista-jukat gépük bővítése vagy lecserélése esetén is teljesen legálisan átvihetik majd az új konfigurációra - pontosan úgy, ahogy ez a korábbi Windows rendszerek esetében is működött.

A Vista első dobozos példányaihoz a felhasználók legkorábban 2007 januárjának utolsó napjaiban juthatnak majd hozzá, a hazai változat megjelenésére azonban valószínűleg legalább a tavasz közepéig várnunk kell.

Forrás: PC Fórum

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom